patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
Συχνές Ερωτήσεις
Αναζήτηση
Κατάλογος Μελών
Ομάδες Μελών
Εγγραφή
Προφίλ
Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας
Σύνδεση
patari.org Αρχική σελίδα
->
Πολιτική συζήτηση
Δημοσίευση απάντησης
Όνομα μέλους
Θέμα
Περιεχόμενο
Emoticons
Περισσότερα Emoticons
Χρώμα γραμματοσειράς:
Προεπιλογή
Βαθύ Κόκκινο
Κόκκινο
Πορτοκαλί
Καφέ
Κίτρινο
Πράσινο
Λαδί
Κυανό
Μπλέ
Βαθύ Μπλέ
Λουλακί
Βιολετί
Λευκό
Μαύρο
Μέγεθος γραμματοσειράς:
Μέγεθος γραμματοσειράς
Μικροσκοπικό
Μικρό
Κανονικό
Μεγάλο
Τεράστιο
Να κλείσουν τα Tags
[quote="vngelis"]Ο Μπλοφας του Μπλοφα η Μπλοφα...?? ?? Ο Τραμπ, απειλεί -ξανά- με πόλεμο το Ιράν, αν δεν “παραδοθεί άνευ όρων”, με νέα έκρηξη ακατάσχετης παπαρολογίας… ?? Τα … παπαγαλάκια του, ανά τον κόσμο, αναμεταδίδουν τα “σενάρια” και … τις φοβέρες του περί τρομακτικών δήθεν χτυπημάτων, που “μπορεί” να ξεκινήσουν ακόμα και την Κυριακή … ?? … αλλά ΜΗΝ το δένετε και κόμπο! ?? Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Κοινοβουλίου Mahmoud Navabian, ? πάνω, φρόντισε να ξεφτιλίσει το είδος των “απειλών Τραμπ”, αποκαλύπτοντας το πραγματικό παρασκήνιο: - “Μας ζήτησε ο Τραμπ μέσω μιας γειτονικής χώρας (Σημ: εννοεί μάλλον το Κατάρ) να του υποδείξουμε 2 τοποθεσίες για να χτυπήσει με πυραύλους - εμείς να απαντήσουμε συμβολικά με άλλα 2 χτυπήματα, κι αυτό είναι… όλα να τελειώσουν εκεί! Από την πλευρά μας απορρίψαμε την ιδέα για ένα “στημένο πόλεμο” και προειδοποιήσαμε ότι σε περίπτωση της παραμικρής επίθεσης στο Ιράν, οι ΗΠΑ θα μετρήσουν 3-4.000 θύματα την πρώτη μισή ώρα και ότι θα χτυπήσουμε ΚΑΘΕ εγκατάσταση κι εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή που συνδέεται με Αμερικανικά συμφέροντα!” ? Παρά τις πιέσεις των Σιωνιστών του Ισραήλ και των υπαλλήλων του στην Αμερική κι αλλού, όλοι καταλαβαίνουν ότι • ΟΥΤΕ οι τεχνικά χρεωκοπημένες ΗΠΑ “αντέχουν” το κόστος ενός πόλεμου μεγάλης κλίμακας, • ΟΥΤΕ η Δυτική παρακμιακή οικονομία μπορεί ν’ αντέξει την στέρηση του ~30% των καυσίμων που θα προκαλέσει το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ και του Περσικού κόλπου, τροφοδοτώντας μια τεράστια ενεργειακή κρίση που μάλλον θα μετεξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη οικονομική κατάρρευση! ? Το … κόλπο του Τραμπ, με τις συνεχείς φοβέρες του - “θα κάνω - θα ράνω - θα τους δείξω εγώ και τέτοια”- είναι να προκαλεί ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ, πότε εδώ και πότε εκεί, και να τις εκμεταλλεύεται για ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ: ??- Για παράδειγμα με την τεχνητή ένταση με το Ιράν, οι τιμές του Ντίζελ - που είναι δείκτης των καυσίμων- αυξήθηκαν σε 10 μέρες από τα 580 με 600 δολάρια τον τόνο, σήμερα στα 730 $ (!) ή κοντά +26%! ? Πραχτικά, τόσο οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου όσο και οι χρηματοπιστωτικές καταγράφουν πολλά τρισεκατομμύρια κερδών, από τη διαφορά των “συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προμηθειών” που είχαν συνάψει χαμηλά και τις τιμές του προϊόντος που πουλούν πια πανάκριβα! Θερσιτης[/quote]
Επιλογές
HTML
Ανενεργό
BBCode
Ενεργό
Smilies
Ενεργά
Απενεργοποίηση BBCode σ' αυτή τη δημοσίευση
Απενεργοποίηση Smilies σ' αυτή τη δημοσίευση
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη:
Επιλέξτε μια Δημόσια Συζήτηση
Ανοιχτά φόρουμ
----------------
Πολιτική συζήτηση
Παιδική χαρά
Στο περιθώριο
Ανασκόπηση Θέματος
Συγγραφέας
Μήνυμα
Εκτεθηκε
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούν 06, 2026 12:26 pm
Θέμα δημοσίευσης: Η Αμερικη
https://www.cnn.gr/kosmos/story/537093/iranika-tanker-me-epta-ekatommyria-varelia-petrelaiou-espasan-ton-apokleismo-tou-ormoyz
Απο την στιγμή που τελειωνει το παραμυθι του αμεροκανικου αποκλεισμου στο ορμουζ τα πραγματα γινονται ζορικα για τους γιανκηδες
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Τετ Απρ 15, 2026 5:43 pm
Θέμα δημοσίευσης:
Τελειώσει ο ανύπαρκτος αποκλεισμός των Στενων του Ορμουζ δηλωσε ο Τραμπ.
Νικησαν και φευγουν σωζει τον πλανητη και η Κινα συμφωνησε να μην πριμηθευει το Ιραν με οπλα ...
Ο κλοουν υποχωρει το τσιρκο παει Ουασιγκτον....
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Τετ Απρ 08, 2026 10:02 pm
Θέμα δημοσίευσης:
Για όσους δεν το βλέπουν και νομίζουν ότι ο Donald Trump είναι απλά ηλίθιος, δύο πράγματα συμβαίνουν. Είτε πρόκειται για έναν πραγματικά χαοτικό ηγέτη, είτε —και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον— μέσω αυτών που συμβαίνουν εξυπηρετείται πλήρως ένα σχέδιο απομονωτισμού των ΗΠΑ. Και όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτό εντάσσεται σε μια βαθύτερη ιστορική λογική.
Οι αυτοκρατορίες όσο μεγαλώνουν, τόσο πιο ακριβές γίνονται για να συντηρηθούν, και όσο αυξάνεται αυτό το κόστος τόσο αυξάνεται και η εσωτερική τους φθορά και διαφθορά. Γι’ αυτό και όλες κατέρρευσαν λίγο μετά το αποκορύφωμά τους. Αν δει κανείς την παρούσα συγκυρία μέσα από αυτό το πρίσμα, τότε αυτό που φαίνεται ως ασυνέπεια ίσως δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια ελεγχόμενης αναδίπλωσης. Μιας στρατηγικής δηλαδή που στοχεύει όχι στη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας, αλλά στη μετατροπή των ΗΠΑ σε απόλυτο ηγεμόνα του δυτικού ημισφαιρίου, με πολύ μικρότερο κόστος και πολύ μεγαλύτερο έλεγχο.
Μια τέτοια μετατόπιση όμως δεν μπορεί να γίνει με μια απλή πολιτική απόφαση. Ακόμη κι αν γινόταν, δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί. Χρειάζεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και κυρίως το κατάλληλο αφήγημα. Μέσα από τις συγκρούσεις και τη γενικευμένη ένταση, δημιουργείται ακριβώς αυτό το υπόβαθρο. Το NATO αποδυναμώνεται, η εμπιστοσύνη διαβρώνεται και ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ, όχι ως ήττα αλλά ως αναγκαιότητα που επιβάλλεται από τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, το βάρος μεταφέρεται σταδιακά στην Ευρώπη, η οποία καλείται να διαχειριστεί μόνη της την ασφάλειά της αλλά και το ζήτημα της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, στη Μέση Ανατολή επιτυγχάνεται μια αντίστοιχη αποδέσμευση. Οι ΗΠΑ μπορούν να αποχωρήσουν από τον ρόλο του βασικού “αστυνομικού”, αφήνοντας το Israel να λειτουργήσει ως περιφερειακός ηγεμόνας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα εγκατάλειψη, αλλά αλλαγή ρόλου: λιγότερη άμεση εμπλοκή, λιγότερο κόστος και μεταφορά ευθύνης σε τοπικούς παίκτες. Παράλληλα, η επιρροή του ισραηλινού λόμπι μπορεί να αποδυναμώνεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς καθίσταται λιγότερο δημοφιλές και το ίδιο το Ισραήλ πιο ευάλωτο, άρα και πιο αυτόνομο.
Στο ενεργειακό επίπεδο, η αποσταθεροποίηση κρίσιμων διαύλων όπως τα στενά του Κόλπου και η Ερυθρά Θάλασσα οδηγεί τις αγορές να αναζητήσουν πιο ασφαλείς πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύεται η θέση των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με πιθανές κινήσεις προς χώρες όπως η Venezuela και τα τεράστια αποθέματά της. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κρίση δημιουργείται σκόπιμα, αλλά σίγουρα αξιοποιείται στρατηγικά.
Ταυτόχρονα, περιορίζεται η ισχύς των αραβικών κρατών του Κόλπου, τα οποία δεν αποτελούν μόνο συμμάχους αλλά και οικονομικούς ανταγωνιστές με σημαντική δυνατότητα διεθνούς επιρροής. Σύμφωνα με αυτή την οπτική, αυτά τα κράτη λειτουργούν και ως χρηματοδότες δικτύων που επηρεάζουν τη Δύση, είτε μέσω μεταναστευτικών ροών είτε μέσω ιδεολογικών κατευθύνσεων. Σε ένα περιβάλλον αυξημένης αστάθειας, αυτή η δυνατότητα περιορίζεται δραστικά, με άμεσες επιπτώσεις κυρίως στην Ευρώπη.
Παράλληλα, δημιουργείται η πολιτική και οικονομική δικαιολογία για πλήρη απεμπλοκή από την Ουκρανία, με επίκληση έλλειψης πόρων, εξάντλησης οπλικών συστημάτων και απουσίας κινήτρου, ειδικά απέναντι σε μια Ευρώπη που θεωρείται ότι δεν στήριξε επαρκώς. Αυτό ανοίγει θεωρητικά τον δρόμο για μια νέα γεωπολιτική διάταξη, στην οποία η Ευρώπη μετατοπίζεται περισσότερο προς τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ενώ οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στον άμεσο γεωγραφικό τους χώρο, από τη Γροιλανδία μέχρι την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική.
Ακόμη και αν αυτή η στρατηγική οδηγήσει σε αποδυνάμωση του πετροδολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, αυτό μπορεί να θεωρείται αποδεκτή θυσία. Η μετάβαση αυτή πιθανότατα θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, είτε μέσω των BRICS είτε μέσω νέων μορφών οικονομίας και τεχνολογίας. Το κρίσιμο είναι ποιος θα ελέγχει τη μετάβαση και με ποιους όρους.
Το τελικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας πορείας είναι ένας κόσμος πολυπολικός, όπου δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και το Ισραήλ λειτουργούν ως περιφερειακοί πόλοι ισχύος. Σε έναν τέτοιο κόσμο, για τις ΗΠΑ ίσως είναι προτιμότερο αυτές οι δυνάμεις να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, παρά να συσπειρώνονται απέναντι σε έναν κοινό αντίπαλο.
Αν αυτή η ανάγνωση έχει έστω και μερική βάση, τότε δεν παρακολουθούμε απλώς хαοτικές κινήσεις. Παρακολουθούμε μια μετάβαση. Από μια παγκόσμια αυτοκρατορία με απεριόριστες υποχρεώσεις, σε έναν επιλεκτικό ηγεμόνα με σαφώς ορισμένη σφαίρα επιρροής. Με άλλα λόγια, ο Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ σε ένα φαινομενικό αδιεξοδο για να δικαιολογήσει το δόγμα "Μονροε" που θέλεινα ακολουθήσει. Οι ΗΠΑ αποσύρονται επειδή δεν θέλουν πλέον να πληρώνουν το κόστος της παγκόσμιας κυριαρχίας.
Κοψιδας Κονσταντινος
https://www.facebook.com/share/1BAuow8uMJ/
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Τετ Απρ 08, 2026 9:22 pm
Θέμα δημοσίευσης:
Η Σκακιερα Αλλαζει
Οταν δημιοργουνται κενα παντα καλύπτονται.
Εαν πραγματικα θα αρχισουν τις πωλησεις πετρελαιου σε Γουαν Ρωσοι και Ιρανοι τοτε θα χασει ισχυει το πετροδολλαριο και οι πληροφορίες που ερχονται απο ΗΠΑ μερια οτι θα ασχολουνται μονο με Αμερικανικη Ηπειρο εχουν μια βαση...
Αρα εαν το Κουβειτ το Μπαχρειν πανε πισω στους ιδιοκτητες και τα Εμιρατα ερθουν υπο την επιβλεψη της Σ Αραβιας τοτε θα μοιραστει η περιοχη απο αυτους που ειναι με Ιραν και αυτους που δεν ειναι.
Που μας αφήνει με το ζητημα των Αμερικανικων βασεων. Δεν εχουν φραγκα να τα ξαναφτιαξουν αρα θα τα εγκαταλείψουν χωρις να μας το πουν. Χωρις 15 τοσες βασεις δεν θα μπορει να λειτουργήσει το Ισραηλ.
Σημερα το ΑΙ του Νετανιάχου μιλησε για συντριπτηκη ηττα του Ιραν, οτι αποδυναμωθηκε και οτι δυναμωθηκε το Ισραηλ οταν ενας Δημαρχος μιας βορειας πολης ειπε οτι 100.000 κατοικοι το εχουν εγκαταλείψει.
Αρα ευκολα μπαινει και η Χεσμπολαχ στο Βορειο Ισραηλ. Οπως ευκολα μπαινουν και οι Ιρακινοι αντιστασιακοι στο Κουβειτ.
Το ενιαιο μετωπο Ιρακ Ιραν βοηθαει στην ανατροπη των αμερικανικών συμφεροντων στην περιοχη.
Για να συνεχισει να υπαρχει ενα υποτυπωδεις Ισραηλ θα πρεπει να κανει γενναιες παραχωρήσεις. Χωρις αυτες θα αφανιστει απ την γη. Και ισως η οροσωρινη εκεχυρεια βοθαει στο να φυγουν οι υπολοιποι με διπλα διαβατηρια ετσι ωστε να μεινει ενα υποτυπωδεις μορφωμα...
Οι επομενες μηνες θα δειξουν ποσο μπορει να αντεξει το μορφωμα χωρις τη μαμα ΗΠΑ...
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Τετ Απρ 08, 2026 1:43 am
Θέμα δημοσίευσης:
Το Ιράν δηλώνει «ιστορική νίκη» επί των ΗΠΑ, λέει ότι ο εχθρός αναγκάστηκε να αποδεχτεί την πρότασή του
Το Ιράν κήρυξε μια «ιστορική και συντριπτική ήττα» των Ηνωμένων Πολιτειών και του ισραηλινού καθεστώτος μετά από 40 ημέρες πολέμου, ανακοινώνοντας ότι η Ουάσινγκτον αναγκάστηκε να αποδεχτεί μια ιρανική πρόταση 10 σημείων που περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άρση όλων των κυρώσεων και την απόσυρση των αμερικανικών μαχητικών δυνάμεων από την περιοχή.
Σε δήλωση που απευθύνεται στο «ευγενές, μεγάλο και ηρωικό έθνος του Ιράν», το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε ότι ο εχθρός υπέστη μια αναμφισβήτητη ήττα και τώρα δεν βλέπει «άλλο δρόμο προς τα εμπρός παρά να υποταχθεί στη βούληση του μεγάλου έθνους του Ιράν και του αξιότιμου Άξονα της Αντίστασης».
Η ανακοίνωση έρχεται την 40ή ημέρα του επιθετικού πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, ο οποίος ξεκίνησε με τη δολοφονία του Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγέντ Αλί Χαμενεΐ και υψηλόβαθμων διοικητών στις 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τη δήλωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν σε μια πρόταση 10 σημείων που ουσιαστικά δεσμεύει την Ουάσινγκτον σε:
Μη επίθεση κατά του Ιράν
Συνέχιση του ιρανικού ελέγχου στα Στενά του Ορμούζ
Αποδοχή του δικαιώματος του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου
Άρση όλων των πρωτογενών και δευτερογενών κυρώσεων
Τον τερματισμό όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΕ κατά του Ιράν
Αποζημίωση για ζημίες που προκλήθηκαν στο Ιράν
Την απόσυρση των αμερικανικών μαχητικών δυνάμεων από την περιοχή
Την παύση του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Αντίστασης στον Λίβανο
«Το Ιράν πέτυχε μια μεγάλη νίκη και ανάγκασε την εγκληματική Αμερική να αποδεχτεί τη δική της πρόταση 10 σημείων», αναφέρει η δήλωση.
Η δήλωση του ανώτατου οργάνου ασφαλείας χαρακτήρισε τις τελευταίες 40 ημέρες ως μία από τις «βαρύτερες συνδυασμένες μάχες στην ιστορία», στις οποίες το Ιράν και οι σύμμαχοί του στον Λίβανο, το Ιράκ, την Υεμένη και την κατεχόμενη Παλαιστίνη προκάλεσαν χτυπήματα που «η ιστορική μνήμη του κόσμου δεν θα ξεχάσει ποτέ».
«Το Ιράν και η Αντίσταση έχουν σχεδόν καταστρέψει ολοσχερώς την αμερικανική στρατιωτική μηχανή στην περιοχή», ανέφερε. «Έχουν προκαλέσει συντριπτικά και βαθιά χτυπήματα στις τεράστιες υποδομές και δυνατότητες που ο εχθρός είχε κατασκευάσει και αναπτύξει σε όλη την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια για αυτόν τον πόλεμο εναντίον του Ιράν».
Η δήλωση πρόσθεσε ότι εντός των κατεχόμενων εδαφών, οι δυνάμεις της Αντίστασης είχαν καταφέρει «καταστροφικά και συντριπτικά χτυπήματα στις δυνάμεις, τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις και τα περιουσιακά στοιχεία του εχθρού».
Δηλώνει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάλαβαν ήδη από 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν.
«Όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε κανένας από τους κύριους στόχους του εχθρού, αλλά ο εχθρός συνειδητοποίησε περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου ότι δεν θα είχε καμία ικανότητα να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε η δήλωση. «Για αυτόν τον λόγο, μέσω διαφόρων καναλιών και μεθόδων, ο εχθρός ξεκίνησε προσπάθειες για να εδραιώσει επαφή με το Ιράν και να ζητήσει κατάπαυση του πυρός».
Το ανώτατο όργανο ασφαλείας δήλωσε επίσης ότι ο εχθρός αρχικά είχε φανταστεί μια γρήγορη στρατιωτική νίκη, πιστεύοντας ότι οι δυνατότητες πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν θα «εξαφανίζονταν γρήγορα» και σημείωσε ότι ο «απεχθής παγκόσμιος Σιωνισμός» είχε πείσει τον «άσχετο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» ότι ο πόλεμος θα αποτελείωνε το Ιράν.
Δηλώνοντας τη νίκη, το ανώτατο όργανο ασφαλείας προέτρεψε επίσης σε συνεχή επαγρύπνηση.
«Συγχαίρουμε όλο τον λαό του Ιράν για αυτή τη νίκη», αναφέρει η δήλωση, «και τονίζουμε ότι μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της νίκης, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για ανθεκτικότητα και σύνεση από τους αξιωματούχους και για τη διατήρηση της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ του λαού του Ιράν».
Η ιρανική ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει σε αναστολή βομβαρδισμών και επιθέσεων κατά του Ιράν για δύο εβδομάδες, με την επιφύλαξη του ανοίγματος του Στενού του Ορμούζ από την Τεχεράνη.
Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα «αναστείλει τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις κατά του Ιράν για μια περίοδο δύο εβδομάδων» — μια απόφαση που χαρακτήρισε ως «διπλή ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η αναστολή «υπόκειται στη συμφωνία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για το ΠΛΗΡΕΣ, ΑΜΕΣΟ και ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ των Στενών του Ορμούζ».
Νωρίτερα την Τρίτη, είχε προειδοποιήσει ότι «ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε» εάν το Ιράν δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του, μια εμπρηστική πολεμική ρητορική που προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως.
Πολλοί καταδίκασαν την υπερβολή ως γενοκτονία και είπαν ότι ισοδυναμεί με ένα φρικτό έγκλημα πολέμου.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ χαρακτήρισε την απειλή «πραγματικά απαράδεκτη», ενώ οι Αμερικανοί νομοθέτες καταδίκασαν τη ρητορική του Τραμπ ως «απόλυτο κακό», με πολλούς από αυτούς να ζητούν την επίκληση της 25ης Τροπολογίας για την απομάκρυνση του Τραμπ από το αξίωμα.
Το Στενό του Ορμούζ, το οποίο μεταφέρει περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από το Ιράν από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον απρόκλητο και παράνομο επιθετικό τους πόλεμο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει κατηγορηματικά ότι η στρατηγική πλωτή οδός δεν θα ανοίξει ξανά εκτός εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν την οριστική παύση των αμερικανο-ισραηλινών επιθέσεων.
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 04, 2026 4:15 pm
Θέμα δημοσίευσης:
️ ️ | Κύμα χρεοκοπίας στο Ισραήλ. το 69% των εταιρειών που πλήττονται από τον πόλεμο
Σύμφωνα με εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, το 69% των Ισραηλινών εταιρειών έχουν επηρεαστεί άμεσα από τον πόλεμο και τις συνέπειες για την ασφάλεια και την οικονομία.
Με το αυξανόμενο στρατιωτικό κόστος και τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, η κερδοφορία των επιχειρήσεων μειώθηκε απότομα και περίπου το 30% των εταιρειών εξετάζουν σοβαρά τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και την έξοδο από την κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Ο τομέας της πληροφορικής και των νεοσύστατων επιχειρήσεων, που παρουσιάζεται εδώ και καιρό ως η οικονομική μηχανή του σιωνιστικού καθεστώτος, βρίσκεται τώρα υπό άνευ προηγουμένου πίεση.
Η φυγή κεφαλαίων, και ίσως πιο κρίσιμα, η απώλεια ανθρώπινης και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης, απειλεί τα μακροπρόθεσμα θεμέλια αυτού του κλάδου.
Σύμφωνα με την Ισραηλινή αρχή καινοτομίας (IIA), περίπου 8.300 ειδικοί υψηλής τεχνολογίας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για ένα χρόνο ή περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 2,1% του εργατικού δυναμικού του τομέα.
Πάνω από το 80% των εταιρειών που ιδρύθηκαν από το Ισραήλ προτιμούν τώρα να εγγραφούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με περίπου 20% το 2022.
Αυτή η έξοδος ανθρώπινου κεφαλαίου αποτελεί σοβαρή απειλή για το μέλλον της καινοτομίας στο καθεστώς, ενώ η απότομη μείωση των επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου θέτει σε κίνδυνο περαιτέρω τον τομέα.
Οικονομικοί αναλυτές που συνδέονται με το Ισραήλ προειδοποιούν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσιδωτές καταρρεύσεις επιχειρήσεων και πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας στα κατεχόμενα εδάφη.
@ @ enemywatch
+
Σοβαρες εξελι
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 04, 2026 12:49 pm
Θέμα δημοσίευσης: χτυπηματα
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7363838_froyroi-toy-iran-exi-amerikanika-kai-israilina-enaeria-mesa
Το οτι εμφανιζεται ετσι δυναμικά η αεραμυνα του ιραν που στην αρχη ηταν χσκσρή ειναι κακο νεο για τους γιανκηδες και τους συμμάχους τους.
Απο την άλλη έχουμε κ να δυνατο κτυπημα ιρανικο που εχει σαν παραπλευρες απωλειες εργατες αλλά οπου φτωχος κ η μοιρα του στους πολεμους
https://www.enikos.gr/international/abou-ntabi-nekros-aigyptios-apo-ptosi-syntrimmion-se-egkatastasi-fysikou-aeriou/2560161/
Οι ιρανοι δεν αφηνουν μερα που να μην πετυχαινουν κατι συνεχισαν την αντεπιθεση με εκτελεσεις πρακτορισκων ,μελών μιας οργανωσης που καποτε ήταν αλλιώς αλλα εκφυλιστηκε και αλώθηκε
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/giati-to-iran-odigise-stin-kremala-dyo-meli-tis-organosis-moutzaxentin-tou-laou-deite-fotografies-tous/
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 26, 2026 8:09 pm
Θέμα δημοσίευσης:
Η συγχρονη ιστορια του Ιραν
https://bookpress.gr/prodimosieuseis/dokimia-meletes/25067-i-sygxroni-istoria-tou-iran-tou-ervant-ampraxamian-prodimosiefsi
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 23, 2026 7:27 pm
Θέμα δημοσίευσης:
O TACO πάλι κάνει την κότα. Μετά από τις απειλές για ανταπόδωση του Ιράν στην απειλή για καταστροφή του ηλεκτρικού τους δικτύου έκανε πίσω.
«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η χώρα του Ιράν είχαν, τις τελευταίες δύο ημέρες, πολύ καλές και εποικοδομητικές συνομιλίες σχετικά με μια πλήρη και οριστική επίλυση των εχθροπραξιών μας στη Μέση Ανατολή. Με βάση το ύφος και τον τόνο αυτών των εις βάθος, λεπτομερών και εποικοδομητικών συνομιλιών, οι οποίες θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, έδωσα εντολή στο Υπουργείο Πολέμου να αναβάλει όλες τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά των ιρανικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και των ενεργειακών υποδομών για μια περίοδο πέντε ημερών, υπό την προϋπόθεση της επιτυχίας των συνεχιζόμενων συναντήσεων και συζητήσεων.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!»
αναφέρει ο Trump στην ανάρτηση του στα social media.
Πάντως, το Ιράν απορρίπτει του ισχυρισμούς Trump περί διαπραγματεύσεων και διαμηνύει πως υπό αυτές τις συνθήκες η κυκλοφορία στο Στενό του Hormuz δεν θα αποκατασταθεί.
Ειδικότερα, ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Tasnim: «Ο Trump υπαναχώρησε από την επίθεση σε κρίσιμες υποδομές, καθώς οι στρατιωτικές απειλές του Ιράν κατέστησαν αξιόπιστες». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η απειλή για τα ομόλογα εντός των ΗΠΑ και της Δύσης έχει αυξηθεί, γεγονός που αποτέλεσε έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα για αυτή την υπαναχώρηση».
Ο ανώτερος αξιωματούχος πρόσθεσε: «Από την αρχή του πολέμου έως σήμερα, έχουν σταλεί μηνύματα προς την Τεχεράνη μέσω ορισμένων μεσολαβητών, στα οποία η απάντηση ήταν σαφής: Θα συνεχίσουμε την άμυνα μέχρι να επιτύχουμε την απαραίτητη αποτροπή». Συμπλήρωσε επίσης: «Δεν υπήρξαν ούτε υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Με αυτού του είδους τον ψυχολογικό πόλεμο, ούτε το Στενό του Hormuz θα επιστρέψει στην προπολεμική κατάσταση, ούτε η ηρεμία στις αγορές ενέργειας.
Το πενθήμερο τελεσίγραφο του Trump σημαίνει τη συνέχεια του προγράμματος αυτού του καθεστώτος για εγκλήματα κατά του λαού, και εμείς θα συνεχίσουμε την απόκριση και την εκτεταμένη προάσπιση της χώρας».
FB Maria Nikolakaki
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 21, 2026 1:54 pm
Θέμα δημοσίευσης:
Αρα μπαίνει σε σκεψη ο πολεμος των 12 ημερών ηταν αποκλειστικά πολεμος του Ισραηλ που μετα ζητησε βοηθεια απο ΗΠΑ για τερματισμο και τωρα ειναι πολεμος των ΗΠΑ που ζηταει το Ισραηλ εκεχυρια; Εαν ναι πρεπει να ελπιζουμε να κρατήσει εως το μορφωμα γινει μια νεα Γαζα....τα πολεμικα αεροδρομια ποτε θα τα διαλυσει αφου απ οτι κρνε το αεροδρομιο του Μπεν Γκουριον διαλυθηκε;
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 18, 2026 7:14 pm
Θέμα δημοσίευσης:
Ο τιτλος αναφέρεται για το Ισραηλ και με αυτο ασχοληται οι Παλαιστίνιοι θα κανουν τη Γαζα μία νέα ριβιερα αφου απελευθερωθούν τα αραβικα κεφαλαια του κολπου και γινει μια πιο ισοτιμη αναπτυξη του αραβικου εθνους....
Ο Νιξον ενω αυξησε τους βομβαρδισμους σε Βιετναμ Καμποτζη αφου ηττηθηκε ειρηνοποιος κατεληξε. . Οταν χανεις ερχεται ειρηνη, τι το νεο εφραψα;
Obelix
Δημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 18, 2026 11:31 am
Θέμα δημοσίευσης: Κάτι δεν κολάει...
Όλα τα παραπάνω ΔΕΝ λαμβάνουν υπ' όψη ότι ΔΕΝ επίκειται διάλυση μόνο του Ισραήλ, αλλά και ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ Η.Π.Α.: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (με απόσχιση όσων πολιτειών έχουν δικό τους πετρέλαιο).
Όσο για την Γάζα: ΠΟΙΟΣ θα την κάνει "νέο Dubai"? Η...ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΗ; Και ΠΟΙΟΣ θα αναγκάσει τους Παλαιστινίους να την εγκαταλείψουν; Το...ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΙΣΡΑΗΛ;
Ας περιμένουμε καλύτερα να δούμε ΤΙ θα γίνει με την Βενεζουέλα, αφότου ο άξονας Η.Π.Α. - Ισραήλ φάει το ΑΓΓΟΥΡΙ από το Ιράν και από την Ρωσία στην Ουκρανία.
Όσο για τον Trump: "Ειρηνοποιός" θα γίνει; Ή ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ; Ήδη συζητείται ενδεχόμενη ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ("impeachment").
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 18, 2026 1:14 am
Θέμα δημοσίευσης:
Tuesday, March 17, 2026
Πως θα Μοιαζει το Τελος του Ισραηλ
;
-Μεχρι στιγμης δεν λειτουργει το Ισραηλ χωρις της ΗΠΑ. Χωρις τις βασεις των ΗΠΑ στα Αραβικα Εμιρατα δεν λειτουργει το Ισραηλ.
-Αρα παει για φούντο αφου οι Ευρωπαίοι δεν προκειται να ανακατευτουν επισης.
-Αρα τα 5-6εκ Ισραηλινοί θα πρεπει να φυγουν εν μεσω εκεχυρειας αφου εχουν φυγει πρωτα ολοι οι Αμερικανοι απ της περιοχες του Κολπου.
-Οι Ιρανοι εχουν θεση ορο να φυγουν οι Αμερικανοι πρωτιστως. Τα επιλεκτα σωματα που φτανουν μπορει να ειναι για την αποχωρηση των φανταρων τους.
-Με 2-3 μερες χτυπηματα αχρηστευουν τα αεροδρομια του Ισραηλ και τελειωνει η αεροπορια τους .
-Η Αμερικη εχει περάσει αντι-σημητικη νομοθεσια στη χωρα της προφανως για να δεχτει την πλειοψηφία των Ισραηλινων. Αλλοι θα πανε Ρωσια και πολλοι ειδη εχουν σχεση με Ευρωπη
-Ετσι οπως παει τους εχουν στοιβασμενους σε υπογεια και αυτο θα κρατήσει κανα μηνα και βάλε με την πρώτη προσωρινή εκεχειρία ολοι θα θέλουν να την κανουν αφου δεν ειναι συνηθισμένοι σε τετοια
-Η Χεσμπολαχ θα στειλει στρατεύματα να μπει στο Βορειο Ισραηλ.
-Οι Παλαιστινιοι στη Δ. Οχθη και τη Γάζα θα μπουν στις εγκατειλημενες κατοικιες των Ισραηλινων για να εχουν καπου να μεινουν.
-Χωρις τον Νεταναχιου λυνονται τα χερια του Τραμπ δεν μπορει να κανει γενικο πολεμο μονος του εναντιων του Ιραν χωρις βασεις στην περιοχή.
-Χρεωνει την ηττα στους Ευρωπαιους που δεν τον υποστηριξαν στο πολεμο που νικησε απ' τη δευτερη μερα.
-Διαλυεται το ΝΑΤΟ και το μετωπο στην Ουκρανια.
-Γινεται τελικά ειρηνοποιος ο Τραμπ αφου τερματίζονται αλλοι δυο πολεμοι λογου στρατιωτικης ηττας.
- Διαλυονται οι αραβικες ολιγαρχιες στον Κολπο
-Γινεται η Γαζα ενα νεο Ντουμπαι....
vngelis
http://vngelis.blogspot.com/2026/03/blog-post_17.html
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 12, 2026 12:40 am
Θέμα δημοσίευσης:
Το Ιράν δημιουργη τι δικια του ιστορια
Τρεις συνεχόμενες ώρες πυραυλικής πυρκαγιάς πέφτουν στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ήσυχα κάτι που σχεδόν ποτέ δεν παραδέχεται: 141 Αμερικανοί στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο τραυματίστηκαν, πολλοί κριτικά και εννέα ήδη νεκροί.
Αυτό έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε στην τηλεόραση λέγοντας στον κόσμο ότι ο πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει.
Η απάντηση της Τεχεράνης την επόμενη αυγή; Το βαρύτερο πυραυλικό φράγμα ολόκληρου του πολέμου.
Ούτε βλήματα... το Χοράμσαχρ, που φέρει μια κεφαλή ενός τόνου.
Για δεκατρείς ημέρες η αφήγηση που βγαίνει από το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον ήταν η ίδια: το Ιράν εξαντλείται από πυραύλους.
Ο ισραηλινός υπουργός πολέμου καυχιόταν για τον μεγαλύτερο αεροπορικό βομβαρδισμό στην ιστορία του Ισραήλ.
Ο Μάρκο Ρούμπιο στάθηκε μπροστά στις κάμερες ανακοινώνοντας πρακτικά την παράδοση του Ιράν.
Λοιπόν ... εδώ μοιάζει αυτή η "παράδοση" :
Οι κεφαλές συμπλέγματος απλώνουν πυρομαχικά πάνω από δέκα χιλιόμετρα, ξεριζώνοντας τους εποίκους από τον ύπνο τους και οδηγώντας τους σε καταφύγια βομβών πριν από την ανατολή του ηλίου.
Τώρα σκεφτείτε τα μαθηματικά εδώ.
Μια χώρα της οποίας τα συστήματα αεράμυνας χρονολογούνται από δεκαετίες…
πηγαίνοντας πρόσωπο με πρόσωπο με την πιο τεχνολογικά προηγμένη στρατιωτική μηχανή στη Μέση Ανατολή, υποστηριζόμενη από τη μεγαλύτερη στρατιωτική Αυτοκρατορία στην ανθρώπινη ιστορία: τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια χώρα που μόλις έχασε τον μακροχρόνιο ηγέτη της.
Μια χώρα της οποίας οι κορυφαίοι πυρηνικοί επιστήμονες δολοφονήθηκαν.
Μια χώρα που αντιμετωπίζει έναν συνασπισμό που σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να το σβήσει μέσα σε λίγες μέρες.
Και όμως, μετά από δεκατρείς ημέρες ασταμάτητου Πολέμου ... Το Ιράν εξακολουθεί να πυροβολεί. Ακόμα όρθιος. Ακόμα αποκαλύπτοντας όπλα ακόμη και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προφανώς δεν ήξεραν ότι υπήρχαν.
Τα τσιράκια του Τραμπ είπαν ότι οι πύραυλοι του Ιράν έχουν τελειώσει. Οι πύραυλοι συνεχίζουν να πέφτουν.
Είπαν ότι οι πόλεις πυραύλων καταστράφηκαν. Οι ουρανοί συνεχίζουν να φωτίζονται.
Είπαν ότι το καθεστώς θα καταρρεύσει μετά τη δολοφονία του Ιμάμη Σαγιέντ Αλί Χαμενεΐ. Αντίθετα, το Ιράν διπλασιάζει το φράγμα των πυραύλων, από τριάντα λεπτά σε τρεις συνεχόμενες ώρες. Μέχρι το σημείο όπου ακόμη και η Ουάσιγκτον κρύβει σαφώς την πραγματική κλίμακα. . Γιατί αν η ιστορία μας διδάσκει κάτι, είναι ότι ο στρατός των ΗΠΑ λέει μόνο στο κοινό τι πρέπει απολύτως.
Και τα ισραηλινά πολεμικά μέσα;
Όπως πάντα, οι απώλειες γύρω από στρατηγικές τοποθεσίες απλώς εξαφανίζονται από την αφήγηση.
Αλλά αυτό που με συναρπάζει δεν είναι τα όπλα. Είναι η ψυχολογία της αντίστασης.
Τη στιγμή που κάθε παγκόσμια δύναμη σου λέει ότι το κύμα είναι πολύ δυνατό και πρέπει να σκύψεις το κεφάλι σου... και αντ ' αυτού σηκώνεσαι από τα ερείπια ακριβώς εκεί που όλοι νόμιζαν ότι είχες ήδη πέσει.
Αυτό κάνει το Ιράν αυτή τη στιγμή.
Κάθε φωνή συνεργασίας στον κόσμο είπε ότι η παράδοση ισοδυναμεί με επιβίωση. Αφήστε κάτω τα όπλα σας.
Δεν μπορείτε να πολεμήσετε THAAD ή Patriots ή Tomahawks ή F-35s.
Και όμως εδώ είμαστε.
Μια χώρα υπό πολιορκία που λέει σε ολόκληρη τη γεωπολιτική τάξη κάτι πολύ απλό:
Αν μας εξαπολύσετε ολοκληρωτικό πόλεμο, ολόκληρη η περιοχή θα καεί μαζί μας.
Διαδρομές πετρελαίου, ναυτιλιακές λωρίδες και ενεργειακή ασφάλεια... κανένα από αυτά δεν παραμένει ασφαλές.
Έτσι μοιάζει ένας πολιτισμός χιλιάδων ετών όταν αρνείται να γονατίσει.
Βλέπετε, το Ιράν δεν είναι ένα κράτος που γεννήθηκε από αποικιακά σχέδια όπως οι γείτονές του.
Είναι ένας πολιτισμός που μετέτρεψε δεκαετίες κυρώσεων σε επιστημονική υποδομή και δημιούργησε ένα δίκτυο αποτροπής ικανό να χτυπήσει προς κάθε κατεύθυνση.
Και εξαιτίας αυτού, το λεγόμενο έργο" Νέα Μέση Ανατολή " έχει χτυπήσει έναν τοίχο από τούβλα.
Και το μοντέλο που πωλεί η Ουάσιγκτον στην περιοχή; Επιβιώνει μόνο μέσω του φόβου.
Η "μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή" (όπου μπορείτε να πάρετε μια ποινή 5 ετών αν κινηματογραφήσετε οποιαδήποτε καταστροφή λόγω ιρανικών ή Χεζμπολάχ πυραύλων) που κάποτε καυχήθηκε ότι θα μπορούσε να κερδίσει κάθε πόλεμο μόνο έπρεπε να φέρει την Αμερική μόνο για να αντιμετωπίσει το Ιράν.
Και με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έδωσε κατά λάθος στην Τεχεράνη την πιο ισχυρή αφήγηση που είχε ποτέ:
Σταθήκαμε μόνοι ενάντια στη συνδυασμένη επίθεση της ισχυρότερης Αυτοκρατορίας στη γη ... και δεν καταρρεύσαμε. Αντίθετα, κοιτάξτε τον εχθρό μας να υποφέρει.
Το Ιράν γράφει ιστορία!
vngelis
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 10, 2026 8:52 pm
Θέμα δημοσίευσης:
Νουμερο 2
Φυσικά, το μερίδιο του λέοντος αυτού του εξαγωγικού εμπορίου διατέθηκε στη βιομηχανία πυρομαχικών. Στη συνέχεια ήρθε η ξαφνική απειλή διακοπής του εξαγωγικού εμπορίου στις χώρες της Αντάντ, όταν άρχισε ο απεριόριστος υποβρύχιος πόλεμος. Το 1915 η Αντάντ είχε εισάγει αμερικανικά αγαθά μέχρι και τριάντα πέντε εκατομμύρια, ενώ η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία είχαν μόλις εισάγει μέχρι και δεκαπέντε εκατομμύρια. Έτσι, δεν υποδείχθηκε μόνο μείωση των γιγαντιαίων κερδών, αλλά ολόκληρη η αμερικανική βιομηχανία, η οποία είχε τη βάση της στην πολεμική βιομηχανία, απειλήθηκε τώρα με σοβαρή κρίση. Σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να αναζητήσουμε το κλειδί για τη διαίρεση των "συμπαθειών"στην Αμερική. Και έτσι οι καπιταλιστές απευθύνθηκαν στο κράτος: "εσείς είστε που ξεκινήσατε αυτή την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας κάτω από το λάβαρο του ειρηνισμού, τώρα εξαρτάται από εσάς να μας βρείτε μια νέα αγορά."Αν το κράτος δεν ήταν σε θέση να υποσχεθεί την "ελευθερία των θαλασσών" (με άλλα λόγια, την ελευθερία να αποσπάσει το κεφάλαιο από το ανθρώπινο αίμα) τότε πρέπει να ανοίξει μια νέα αγορά για τις απειλούμενες πολεμικές βιομηχανίες – στην ίδια την Αμερική. Και έτσι οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής σφαγής προκάλεσαν μια ξαφνική, καταστροφική στρατιωτικοποίηση των ΗΠΑ.
Αυτή η επιχείρηση ήταν υποχρεωμένη να προκαλέσει την αντίθεση των μεγάλων μαζών του λαού. Η κατάκτηση αυτής της απροσδιόριστης δυσαρέσκειας και η μετατροπή της σε πατριωτική συνεργασία ήταν το πιο σημαντικό καθήκον στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Και ήταν από μια παράξενη ειρωνεία της μοίρας που ο επίσημος ειρηνισμός του Γουίλσον, όπως ο ειρηνισμός της "αντιπολίτευσης" του Μπράιαν, παρείχε τα πιο ισχυρά όπλα για την εκτέλεση αυτού του έργου, δηλ.
Ο Μπράιαν έσπευσε να εκφράσει δυνατά τη φυσική απέχθεια των αγροτών και όλων των μικροαστών στον ιμπεριαλισμό, τον μιλιταρισμό και την αύξηση της φορολογίας. Αλλά την ίδια στιγμή που έστελνε φορτωμένες αναφορές και αντιπροσωπείες στους ειρηνιστές συναδέλφους του, οι οποίοι κατείχαν τις υψηλότερες θέσεις στην κυβέρνηση, ο Μπράιαν χρησιμοποιούσε επίσης κάθε προσπάθεια για να ξεφύγει από το επαναστατικό προβάδισμα αυτού του κινήματος.
"Αν πρόκειται για πόλεμο", έτσι για παράδειγμα ο Μπράιαν τηλεγράφησε σε μια αντιπολεμική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο τον Φεβρουάριο, " τότε, φυσικά, θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι το πιο ιερό καθήκον μας να κάνουμε ό, τι βρίσκεται στη δύναμή μας για να σώσουμε τους ανθρώπους από τη φρίκη του πολέμου."Με αυτά τα λίγα λόγια έχουμε όλο το πρόγραμμα του μικροαστικού πασιφισμού. "Ό, τι είναι στην εξουσία μας για να αποτρέψουμε τον πόλεμο", σημαίνει να παρέχουμε μια διέξοδο για την αντιπολίτευση των μαζών με τη μορφή αβλαβών μανιφέστων, στα οποία η κυβέρνηση έχει την εγγύηση ότι αν έρθει πόλεμος, κανένα εμπόδιο δεν θα τεθεί στο δρόμο της από την ειρηνική αντιπολίτευση.
Αυτό πράγματι, ήταν το μόνο που απαιτούσε ο επίσημος ειρηνισμός που προσωποποιήθηκε από τον Γουίλσον, ο οποίος είχε ήδη δώσει πολλές αποδείξεις στους καπιταλιστές που έκαναν τον πόλεμο, για την "ετοιμότητά του να πολεμήσει."Και ακόμη και ο ίδιος ο κ. Μπράιαν το βρήκε αρκετό για να κάνει αυτή τη δήλωση, μετά την οποία ήταν ικανοποιημένος να βάλει στην άκρη την θορυβώδη αντίθεσή του στον πόλεμο, απλά για έναν σκοπό – την κήρυξη πολέμου. Όπως ο κ. Wilson, ο κ. Bryan έσπευσε στην άλλη πλευρά της κυβέρνησης. Και όχι μόνο η μικροαστική τάξη, αλλά και η μεγάλη μάζα του λαού, είπαν στον εαυτό τους: "εάν η κυβέρνησή μας, με επικεφαλής έναν ειρηνιστή παγκόσμιας φήμης όπως ο Γουίλσον, μπορεί να κηρύξει πόλεμο και ο ίδιος ο Μπράιαν μπορεί να υποστηρίξει την κυβέρνηση στο ζήτημα του πολέμου, τότε σίγουρα αυτός πρέπει να είναι ένας δίκαιος και αναγκαίος πόλεμος."Αυτό εξηγεί γιατί το ευσεβές, Κουακερικό είδος ειρηνισμού, που επιδόθηκε από τους δημαγωγούς που ηγήθηκαν της κυβέρνησης, εκτιμήθηκε τόσο πολύ από το Χρηματιστήριο και τους ηγέτες της πολεμικής βιομηχανίας.
Ο δικός μας Μενσεβίκος, σοσιαλεπαναστατικός ειρηνισμός, παρά τη διαφορά στις εξωτερικές συνθήκες, έπαιξε με τον δικό του τρόπο ακριβώς τον ίδιο ρόλο. Το ψήφισμα για τον πόλεμο, το οποίο υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Παν Ρωσική Συνέδριο των εργατικών και στρατιωτικών συμβουλίων, βασίζεται όχι μόνο στις κοινές ειρηνιστικές προκαταλήψεις σχετικά με τον πόλεμο, αλλά και στα χαρακτηριστικά ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Το συνέδριο δήλωσε ότι το "πρώτο και πιο σημαντικό καθήκον της επαναστατικής Δημοκρατίας" ήταν το γρήγορο τέλος του πολέμου. Αλλά όλες αυτές οι υποθέσεις κατευθύνονται μόνο προς ένα μόνο σκοπό: όσο οι διεθνείς προσπάθειες της δημοκρατίας δεν έχουν καταφέρει να τερματίσουν τον πόλεμο, τόσο καιρό πρέπει η ρωσική επαναστατική Δημοκρατία να απαιτήσει με όλη της τη δύναμη ότι ο Κόκκινος Στρατός θα είναι έτοιμος να πολεμήσει είτε αμυντικά είτε επιθετικά.
Η αναθεώρηση των παλαιών διεθνών συνθηκών καθιστά το Ρωσική Συνέδριο εξαρτάται από εθελοντικές συμφωνίες με τη διπλωματία της Αντάντ, και δεν είναι στη φύση αυτών των διπλωματών να εκκαθαρίσουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου, ακόμη και αν μπορούσαν. Οι "διεθνείς προσπάθειες της Δημοκρατίας" αφήνουν το συνέδριο και τους ηγέτες του εξαρτημένους από τη βούληση των Σοσιαλδημοκρατών πατριωτών, οι οποίοι είναι δεμένοι και δεμένοι με τις ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις τους. Και αυτή η ίδια πλειοψηφία του Κογκρέσου, έχοντας πρώτα απ ' όλα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με αυτή την επιχείρηση του "ταχύτερου δυνατού τερματισμού του πολέμου", έχει πλέον προσγειωθεί, όσον αφορά την πρακτική πολιτική, σε ένα οριστικό συμπέρασμα: την επίθεση. Ένας" πασιφισμός " που συσπειρώνει τη μικροαστική τάξη και μας φέρνει στην υποστήριξη της επίθεσης θα γίνει φυσικά πιο θερμά δεκτός, όχι μόνο από τους ρωσική αλλά και από τον ιμπεριαλισμό της Αντάντ.
Ο Μιλιούκοφ, για παράδειγμα, λέει: "στο όνομα της αφοσίωσής μας στους Συμμάχους και στις παλιές (ιμπεριαλιστικές) συνθήκες μας, η επίθεση πρέπει αναπόφευκτα να ξεκινήσει.”
Ο Κερένσκι και ο Τσερετέλι λένε: "αν και οι παλιές μας συνθήκες δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί, η επίθεση είναι αναπόφευκτη.”
Τα επιχειρήματα ποικίλλουν, αλλά η πολιτική είναι η ίδια. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ο Κερένσκι και ο Τσερετέλι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι στην κυβέρνηση με το κόμμα του Μιλιούκοφ.
Ο Σοσιαλδημοκρατικός, Πατριωτικός ειρηνισμός του Νταν, όπως και ο ειρηνισμός των Κουέκερ του Μπράιαν, είναι, όταν φτάσουμε στα πραγματικά γεγονότα, εξίσου στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών.
Γι ' αυτό το λόγο το πιο σημαντικό καθήκον της ρωσική διπλωματία δεν συνίσταται στο να πείσει τη διπλωματία της Αντάντ να αναθεωρήσει κάτι ή άλλο, ή να καταργήσει κάτι άλλο, αλλά να τους πείσει ότι η ρωσική επανάσταση είναι απολύτως αξιόπιστη και μπορεί ασφαλώς να εμπιστευτεί.
Η ρωσική Πρέσβης, Μπαχμάτιεφ, στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 10 Ιουνίου, χαρακτήρισε επίσης τη δραστηριότητα της Προσωρινής Κυβέρνησης από αυτή την άποψη :
"Όλα αυτά τα γεγονότα", είπε, "μας δείχνουν ότι η δύναμη και η σημασία της Προσωρινής Κυβέρνησης αυξάνονται καθημερινά, και όσο περισσότερο μεγαλώνουν τόσο πιο ικανή θα είναι η κυβέρνηση να πετάξει όλα τα αποσυντιθέμενα στοιχεία, είτε αυτά προέρχονται από την αντίδραση είτε από την αναταραχή της άκρας αριστεράς. Η Προσωρινή Κυβέρνηση μόλις αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να επιτύχει αυτό το σκοπό, ακόμη και αν πρέπει να καταφύγει στη βία, αν και δεν παύει να αγωνίζεται για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων της.”
Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλει κανείς ούτε για μια στιγμή ότι η "εθνική τιμή" των Σοσιαλδημοκρατών πατριωτών μας παρέμεινε ανενόχλητη, ενώ ο Πρέσβης της "επαναστατικής Δημοκρατίας" απέδειξε με ανυπομονησία στην ρωσική πλουτοκρατία ότι η ρωσική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να χύσει το αίμα του ρωσικού προλεταριάτου στο όνομα του νόμου και της τάξης. Το πιο σημαντικό στοιχείο του νόμου και της τάξης είναι η πιστή υποστήριξή του στον καπιταλισμό της Αντάντ.
Και την ίδια στιγμή που Ο Χερ Μπαχμάτιεφ στεκόταν με το καπέλο στο χέρι, απευθυνόμενος ταπεινά στις ύαινες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, οι κύριοι Τσερετέλι και Κερένσκι έστηναν την "επαναστατική Δημοκρατία" από τα αυτιά, διαβεβαιώνοντας τότε ότι ήταν αδύνατο να καταπολεμηθεί η "αναρχία της Αριστεράς" χωρίς τη χρήση βίας, και απειλούσαν να αφοπλίσουν τους εργάτες της Πετρούπολης και το Σύνταγμα που τους υποστήριζε. Μπορούμε να δούμε τώρα ότι αυτές οι απειλές παραδόθηκαν ακριβώς την κατάλληλη στιγμή: ήταν η καλύτερη δυνατή εγγύηση για το ρωσική δάνειο από την Αμερική.
"Βλέπετε, τώρα", θα μπορούσε να πει Ο Χερ Μπαχμάτιεφ στον κ. Γουίλσον, "ο επαναστατικός ειρηνισμός μας δεν διαφέρει από τον ειρηνισμό του Χρηματιστηρίου σας. Και αν μπορούν να πιστέψουν τον κ. Μπράιαν, γιατί να μην πιστέψουν τον κ. Τσερετέλι;”
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας