Συγγραφέας Μήνυμα
Παρατηρητής
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 12:08 pm    Θέμα δημοσίευσης:

Να αγνοήσουμε τα 39 ενεργά ηφαίστεια που έχουμε στην Ελλάδα με των οποίων την γεωθερμική ενέργεια, το φυσικό αέριο και το μεθάνιο θα μπορούσε να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και να κάνουμε και εξαγωγές. Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν τουλάχιστον εδώ και 70 χρόνια. Στο Κατάκολο Ηλείας η θάλασσα παφλάζει από τις φυσαλίδες φυσικού αερίου. Παλιότερα η ΔΕΗ είχε βρει τον μπελά της με την τοποθέτηση πυλώνων ηλεκτροδότησης. Από κάθε τρύπα που ανοίγονταν πεταγόταν αέριο.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, είχε εγκατασταθεί για χρόνια πλωτό ερευνητικό γεωτρύπανο, το οποίο και εντόπισε σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μολονότι έχουν περάσει από τότε περισσότερα από 30 χρόνια δεν έχει ακουστεί τίποτε για τα πρώτα τρυπάνια που θα έμπαιναν μέχρι το τέλος του 2012 να χτυπήσουν το κοίτασμα. Μετά από τόσα έξοδα και έρευνες θυμήθηκαν ότι η περιοχή έχει όμορφες παραλίες και ότι η επιχείρηση εξόρυξης θα δημιουργήσει προβλήματα στην τουριστική αξιοποίηση της!

Κωλυσιεργούν και δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί γιατί δεν το θέλουν οι μεγάλες και ελεγχόμενες από τους αμερικάνους πετρελαϊκές εταιρίες. Η εξόρυξη θα έχει επιπτώσεις στις τιμές αλλά και το σπουδαιότερο θα βλάψει την ενεργειακή και γεωστρατηγική παντοκρατορία των ΗΠΑ. Την ίδια τύχη θα έχουν και τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης. Η φιλολογία αυτών των ημερών περί του ενεργειακού πλούτου που μας περιμένει εκεί θα μας λύσει όλα τα προβλήματα και θα μας κάνει σεΐχηδες των Βαλκανίων έχει ένα μόνο σκοπό: να παρηγορήσει τον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.
Obelix
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2012 6:50 am    Θέμα δημοσίευσης: "Αεράκι...Φου! Φου!"

Anonymous έγραψε:
Ελεος, Obelix !


"Έλεος κ. Φώσκολε!" είναι το σωστό. Αυτός κάνει λόγο για δισ. και τρισ.

Πάντως αναφέρεται μόνο σε αέριο...
Επισκέπτης
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Δεκ 16, 2012 9:48 pm    Θέμα δημοσίευσης:

Παράθεση:
O Kύπριος Γενικός Γραμματέας Ενεργειας (Κασίμης)


Συγνώμη, διορθώνω σε :
"Ο Κύπριος Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου ΣΟΛΩΝ ΚΑΣΙΝΗΣ"
Επισκέπτης
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Δεκ 16, 2012 9:24 pm    Θέμα δημοσίευσης:

Ελεος, Obelix !

O Kύπριος Γενικός Γραμματέας Ενεργειας (Κασίμης) ο οποίος από το 1977 μιλούσε για το αέριο στην Κύπρο και πάλεψε και με τον Τάσο Παπαδόπουλο έφερε τα πράγματα στην Κύπρο έδώ που είνια σήμερα, είναι πιο συγκρατημένος.

Μιλάμε για βάθη πάνω από 2.000 μέτρα. Μόνο το αέριο είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο (με τις σημερινές τιμές πετρελαίου περί τα 90 δολ/βαρέλι). Για το πετρέλαιο δεν συζητάμε καθόλου !

Ασε να βρεθεί, άσε να δούμε τις συγκενρώσεις (λχ κάτω από την Κρήτη είναι τόσες οι πτυχώσεις, που είναι πιθανό τα κοιτάσματα να είναι τόσο κατακερματισμένο ώστε να καθίσταται οικονομικά ασύμφορο!, άσε να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, άσε να δούμε το κόστος εξόρυξης και μετά να μιλάμε για "ελ ντοράντο".

Με άλλα λόγια μπορεί στη Νότια Κρήτη να υπάρχει φυσικό αέριο, αλλά να είναι εγκλωβισμένο σε πολλούς μικρούς θύλακες, ώστε να μην έχει τόσο μεγάλη οικονομική σημασία.

Οσοι μιλάνε αυθαίρετα για δις και τρις, πριν ολοκληρωθεί η πρωτογενής έρευνα, μόνο καταγέλαστοι είναι απέναντι στους επαϊοντες.
Obelix
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Δεκ 16, 2012 3:42 am    Θέμα δημοσίευσης: Λίγη Γεωλογία...

Μια δική μου παρατήρηση, καθαρά θεωρητική και εκ του προχείρου:

Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί ολόκληρη ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ της άλλοτε ευμεγέθους "Θάλασσας της Τηθύδος", συγκρίσιμης σε μέγεθος με τον νυν Ινδικό Ωκεανό, η οποία υήρχε πριν 250 εκατομμύρια έτη, την εποχή της "Παγγαίας" (ήτοι της ηπείρου που αποτελείτο από όλες τις νυν ηπείρους, συγκεκολημένες):πατήστε, πάνω στην φωτογραφία, με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, για να μεγαλώσει


πατήστε, πάνω στην φωτογραφία, με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, για να μεγαλώσει

Η Θάλασσα της Τηθύδος εγκλωβίστηκε ανάμεσα στην ευρασιατική και την αφρικανική τεκτονική πλάκα, και, βαθμιαία, καταπλακώθηκε (το μέρος της εκείνο που δεν εξέρρευσε στους γειτονικούς ωκεανούς) από τον περιβάλλοντα ηπειρωτικό και υποθαλάσσιο στερεό φλοιό. Η Μεσόγειος θάλασσα είναι ό,τι έχει απομείνει από αυτήν:


πατήστε, πάνω στην φωτογραφία, με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, για να δείτε την πρωτότυπη

Η έξοδος της Τηθύδος στον Ατλαντικό και στον Ινδικό Ωκεανό ήταν πολύ περιορισμένη μεταξύ των ηπειρωτικών μαζών. Λογικά το μέρος της που καταπλακώθηκε πρέπει να ήταν μεγάλο. Μεγάλο μέρος από έναν ωκεανό... Και οι καταπλακωμένες αυτές θαλάσσιες εκτάσεις ήταν ακριβώς το πρωτογενές υλικό το οποίο μετατράπηκε σε πετρέλαιο. Από εκεί προέρχονται και τα κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής.

Είναι, επομένως, αναμενόμενο η Μεσόγειος να σκεπάζει τεράστιες πετρελαϊκές εκτάσεις. Δεν είναι παράδοξο κάποιες από αυτές να βρίσκονται κάτω από το Αιγαίο.
Obelix
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Δεκ 16, 2012 3:03 am    Θέμα δημοσίευσης: "Εδώ πετρέλαιο, εκεί πετρέλαιο..."

kostas Oikodomos έγραψε:
Μήπως γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποια μελέτη τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, την ποσότητά τους, την ποιότητα τους, στο βάθος που βρίσκονται και κυρίως το κόστος εξόρυξης τους;

Έγινε καμία διεθνής, κοινοπραξία-δημοπρασία για συμμετοχή και προσφορά για την εξόρυξη από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, π.χ. της Ρωσίας, Κίνας, Νορβηγίας, Ρουμανίας, κ.λπ. και ποια θα είναι η συμμετοχή του Ελληνικού κράτους, τα ωφέλη του και αν θα έχει τον έλεγχο του 51%, αν φυσικά τα κοιτάσματα έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, και δεν είναι προπαγάνδα για να αποδεχθούν οι λαοί, νέες νεοταξίτικες στρατιωτικές λυκοσυμμαχίες;

Γιατί κανένα κόμμα και ΜΜΕ, δεν θέτει τέτοιο ζήτημα;


Αρκετά στοιχεία (...αξιόπιστα;) εδώ: ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ.

Ένθερμος υποστηρικτής της εκδοχής για "πάμπλουτα κοιτάσματα" (με οφθαλμοφανείς δόσεις υπερβολής, π.χ. όταν η αξία τους αποτιμάτε στο...1 τρις δολλάρια!) ο καθηγητής Γεωλογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος. Ο τελευταιος υποστηρίζει ανοικτά την συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ, για να μην αναφέρουμε το ότι προβλέπει για την χώρα μας μόνον ένα...20% της όλης αξίας. Όλη η συνέντευξη εδώ: Φώσκολος 2.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Π.χ.: Μύθοι και πραγματικότητες.

ΠΟΙΟΝ να πιστέψουμε εμείς;

Επίσης ενδιαφέρον: STRATFOR. Εδώ σκιαγραφείται το ενδεχόμενο τα κοιτάσματα πετρελαίου να αποτελέσουν αιτία για μεταφορά της Ελλάδας από τις αλυσσίδες του ΕΥΡΩ σε εκείνες του δολλαρίου.

Επίσης: CRETAN GAS FLEIS.

Τίθεται βέβαια το ερώτημα: Αν δεν αληθεύουν τα περί κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ΑΠΟ ΠΟΥ πηγάζει το τόσο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, και του 4ου Ράιχ γενικότερα, για το Αιγαίο; Με την Τουρκία να παίζει - για λογαριασμό των τελευταίων - τον ρόλο του "μπαμπούλα" εδώ και δεκαετίες, ενάντα σε κάθε υποψία αξιοποιήσης της υφαλοκρηπίδας από την Ελλάδα;
kostas Oikodomos
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Δεκ 09, 2012 8:54 pm    Θέμα δημοσίευσης:

Μήπως γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποια μελέτη τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, την ποσότητά τους, την ποιότητα τους, στο βάθος που βρίσκονται και κυρίως το κόστος εξόρυξης τους;

Έγινε καμία διεθνής, κοινοπραξία-δημοπρασία για συμμετοχή και προσφορά για την εξόρυξη από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, π.χ. της Ρωσίας, Κίνας, Νορβηγίας, Ρουμανίας, κ.λπ. και ποια θα είναι η συμμετοχή του Ελληνικού κράτους, τα ωφέλη του και αν θα έχει τον έλεγχο του 51%, αν φυσικά τα κοιτάσματα έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, και δεν είναι προπαγάνδα για να αποδεχθούν οι λαοί, νέες νεοταξίτικες στρατιωτικές λυκοσυμμαχίες;

Γιατί κανένα κόμμα και ΜΜΕ, δεν θέτει τέτοιο ζήτημα;
Αλτ!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Δεκ 09, 2012 8:31 pm    Θέμα δημοσίευσης:

Στο Ισραήλ ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα 9 και αύριο 10 Δεκεμβρίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, κατόπιν προσκλήσεως του αρχηγού των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγου Binyamin «Benny» Gantz.

Να τι κρύβεται πίσω από την ΑΟΖ.

http://www.zougla.gr/politiki/article/sto-israil-o-arxigos-tou-ge8a
kostas Oikodomos
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Δεκ 06, 2012 7:06 am    Θέμα δημοσίευσης:

Παράθεση:
Η Ελλάδα θα βγάλει 215 δισ. από το φυσικό αέριο της Κρήτης.

Γεώργιε κράταγε μικρό καλάθι. Με τις ΑΟΖ και με τα κοιτάσματα που ξεπετιούνται σαν τα μανιτάρια, μπορεί να κρύβονται νέοι γεωπολιτικοί νεοταξίτικoi στρατηγικοί σκοποί, και επιδιώξεις για νέες στρατιωτικές συμμαχίες όπως του Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του 4ου ράιχ των αμερικανών.

Με την τάχα κοινή εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και των υποτιθέμενων αμοιβαίων συμφερόντων, παρλάρονται έντεχνα, ώστε να τσιμπήσουν οι λαοί και να αποδεχθούν την αισχρή αυτή λυκοσυμμαχία, που αποβλέπει στο να πιέσει, ακόμα και να επιτεθεί, στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κοινά στατιστικά γυμνάσια Ελλάδας-Ισραήλ, που έγιναν πρό μηνός και θα συνεχιστούν ξανά με την συμμετοχή και της Κύπρου, που σκοπεύουν σε τυχόν επίθεση στο Ιράν να ταχθούν στο πλευρό του Ισραήλ.

Το περιβόητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που θα έρεε άφθονο από τον περσινό Σεπτέμβριο (2011), που περιχαρείς ο κύριος Χριστόφιας πανηγύριζε πάνω στην πλατφόρμα, ξεχάστηκε, για άγνωστο χρόνο και πολλά λέγονται για το αν συμφέρει το κόστος εξόρυξης, που υπολογίζεται κατόπιν εορτής, να είναι τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, κλπ, καθώς τα κοιτάσματα, όπως και αυτών του αναφέρει η γερμανική τράπεζα Deutche Bank, είναι κάτω των δύο χιλιομέτρων βάθους.
ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Δεκ 04, 2012 8:03 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η Ελλάδα θα βγάλει 215 δισ. από το φυσικό αέριο της Κρήτης.

- Οι Γερμανοί ανησυχούν.
Κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας δύο και πλέον φορές το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας εκτιμά η γερμανική τράπεζα Deutche Bank ότι υπάρχουν νότια της Κρήτης, αλλά δείχνει να ανησυχεί από το ενδεχόμενο να υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος προσαρμογής λόγω ενθουσιασμού!

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση της γερμανικής τράπεζας που δημοσιεύει το capital.gr, αναφέρονται οι εκτιμήσεις επιστημόνων από τις γεωλογικές μελέτες που μιλούν για κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας περίπου 430 δισ. ευρώ κάτω από το βυθό νότια της Κρήτης. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, τότε θα πρόκειται για το 15ο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, χωρίς -τονίζεται- να υπολογίζονται τα κοιτάσματα που τυχόν υπάρχουν στο Ιόνιο ή στο Αιγαίο.
Οι συντάκτες προχωρούν σε λεπτομερείς υπολογισμούς για το τελικό κέρδος της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το κόστος εξόρυξης φυσικού αερίου ανέρχεται στο 25% και άλλο ένα 25% είναι το κέρδος των εταιρειών που κάνουν την εξόρυξη. Επομένως, συνεχίζει η Έκθεση, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε η Ελλάδα θα έχει κέρδος ίσο με το 50% της συνολικής αξίας των κοιτασμάτων (δηλαδή 215 δισ. ευρώ).

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ της Ελλάδας και, σύμφωνα με την Έκθεση, θα αρχίσει να εισρέει στα ταμεία της χώρας από το 2020 (δηλαδή το χρονικό όριο που έχει τεθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους) καθώς η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χρειάζονται 8-10 χρόνια για να αρχίσει η πλήρης εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος.

Αν αποδειχθεί η ύπαρξη των κοιτασμάτων, υπογραμμίζουν οι συντάκτες, θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση του ελληνικού χρέους. Επισημαίνουν όμως ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως φρένο στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της οικονομίας, γιατί η ευφορία μπορεί αφενός να δώσει ώθηση σε στρατηγικές εξόδου από το ευρώ και αφετέρου να επαναφέρει πολιτικές που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα. Αναφέρεται μάλιστα ως παράδειγμα το Ολλανδικό Σύνδρομο, όταν η ανακάλυψη κοιτασμάτων από την Ολλανδία το 1959 κράτησε την ανταγωνιστικότητα της χώρας χαμηλά.

iefimerida.gr
http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7393979822748007044#editor/target=post;postID=4475303633287184519
Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group