patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ. ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ?

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Δ. Τούμπανης
Site Admin


Συμμετέχουν: 29 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 136

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 21, 2009 11:09 am    Θέμα δημοσίευσης: ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ. ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ? Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Το μετασοβιετικό φρούτο της ροζ Αριστεράς, είτε από άγνοια, είτε από κακοπιστία, ή κι απ’ τα δυο μαζί, έχει διαστρεβλώσει κατά το χειρότερο τρόπο το νόημα της έκκλησης που απηύθυνε η Α´ Κομμουνιστική Διεθνής στη παγκόσμια εργατική τάξη -«Εργάτες Όλου του Κόσμου Ενωθείτε»! Έκκληση στην οποία καταλήγει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, το μνημειώδες έργο των Μάρξ και Ένγκελς που συντάχτηκε το 1847-48, κατ’ εντολή Διεθνούς.
Τα ροζ φιλαράκια του ατλαντισμού έχουν δώσει την δική τους ερμηνεία και από κάλεσμα για ενότητα και αλληλεγγύη στον αγώνα για την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση, το έχουν μεταβάλει σε άλλοθι της ξετσίπωτης προσχώρησης τους στο στρατόπεδο της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής αντεπανάστασης. Έχουν ταυτίσει την ενότητα των προλεταρίων όλων των εθνών στον αγώνα για την χειραφέτηση τους, με την αυτοκρατορική στρατηγική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που θέλει να εξαφανίσει τα εθνικά κράτη σ’ ολόκληρο τον πλανήτη κάτω απ’ την σιδερένια του φτέρνα.
Η ροζ Αριστερά θέλει «ενότητα» στα μέτρα του ατλαντισμού. Ενότητα στα λόγια και την πιο βαθειά διάσπαση στην πράξη. Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι η ενότητα των εργατών, όλων των εθνοτήτων, όταν έχουν αντικρουόμενους σκοπούς και επιδιώξεις; Πως να ενωθούν απεργοί με απεργοσπάστες; Κομμουνιστές με αντικομμουνιστές; Επαναστάτες με αντεπαναστάτες; Πράκτορες της νέας τάξης και ορκισμένοι εχθροί της; Ρουφιάνοι των αφεντικών και ταξικοί εχθροί τους. Κατοχικοί μισθοφόροι στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή, με μαχητές των ένοπλων εθνικο-απελευθερωτικών κινημάτων;
Η ένωση των εργατών του κόσμου που κηρύττει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ψεύτικη «ένωση», που ισοδυναμεί με την πιο βαθιά και μεθοδευμένη διάσπαση, που έχει δρομολογήσει (με την αρωγή των ροζ λακέδων του) για τους δικούς του αυτοκρατορικούς σκοπούς, ο ιμπεριαλισμός.
Ο Μαρξ και ο Ένγκελς με το σύνθημα «Εργάτες Όλου του Κόσμου Ενωθείτε» εννοούσαν την μία και μοναδική ενότητα που έχει νόημα για την εργατική τάξη: Την ενότητα στις τάξεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς, στην κοινή προγραμματική βάση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, στον κοινό αγώνα για μπει παντού τέλος στο σάπιο καθεστώς της καπιταλιστικής ζούγκλας. Στο καθεστώς της εκμετάλλευσης και καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Ας διαβάσουμε παρακάτω τα λόγια του Ένγκελς για να μάθουμε από πρώτο χέρι πως εννοούσε μαζί με τον Μαρξ την ενότητα και την αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου:

Γράμμα του Ένγκελς από το Λονδίνο στον Φίλιπ Κένεν στην Αμβέρσα, 4 Αυγούστου 1871:

Αγαπητέ πολίτη Κένεν,

έλαβα τα τα δύο γράμματα σας, εκείνο της 1ης Μαΐου και της 1ης του μηνός κανονικά. Κατάλαβα απ’ αυτά πως οι εργάτες πούρων της Αμβέρσας δεν ήταν μέλη της Διεθνούς και πως μάλιστα ακόμη και σήμερα δεν έγιναν. Με παραξενεύει πολύ το γεγονός ότι αυτό δεν μας γνωστοποιήθηκε αμέσως μόλις ξεκίνησε η απεργία γιατί όλα όσα κάναμε εδώ πέρα γι’ αυτούς - και δεν ήταν μικροπράγματα αφού συγκεντρώσαμε γι’ αυτούς πάνω από 15.000 φράγκα χρηματική βοήθεια - το κάναμε νομίζοντας ότι βοηθάμε μέλη της Διεθνούς . Και μαθαίνουμε τώρα ότι όχι μονάχα δεν ανήκουν σε μας, ούτε και μας ακολούθησαν ύστερα απ’ όλα όσα κάναμε γι’ αυτούς! Αυτό είναι πραγματικά βαρύ και σε ό,τι αφορά τον εαυτό μου αποφάσισα να μην κάνω τίποτε πια για αχάριστους σαν κι αυτούς. Συνιστά αλληλεγγύη για τους κυρίους αυτούς το να δέχονται τα χρήματα Άγγλων και άλλων εργατών, που τους τα βρήκε η Διεθνής, και αφού τα πήραν να μην θέλουν να ενταχθούν στην Ένωσή μας, ώστε ν’ αποδείξουν μ’ αυτόν τον τρόπο ότι είναι πρόθυμοι να ενεργήσουν ανάλογα για τους άλλους; Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην αντίληψή μας και δεν αποτελεί καθήκον της Διεθνούς να δουλεύει για τέτοιους ανθρώπους. Όποιος αξιώνει τη βοήθεια της Ένωσής μας πρέπει να είναι πρόθυμος από την πλευρά του να συνεισφέρει το μερίδιό του στα βάρη και η πιο μικρή απόδειξη γι’ αυτό θα ήταν να γίνει μέλος της. Άνθρωποι που απαιτούν χρήματα από την Διεθνή κάνοντας μεγάλο θόρυβο ενώ ταυτόχρονα δεν δέχονται να έρθουν κοντά μας είναι άξιοι να συνεχίσουν να είναι θύματα της εκμετάλλευσης της αστικής τάξης, επειδή απορρίπτουν το μοναδικό γιατρικό ενάντια στην εκμετάλλευση της αστικής τάξης: τη συνένωση και οργάνωση των εργατών ολόκληρης της Ευρώπης (η εμφάσεις δικές μου). […]

Χαιρετισμούς και αδελφικότητα
Φρίντριχ Ένγκελς

* * * * *
Οι ροζ αριστεροί απ’ τη μεριά τους είναι άξιοι να τρίψουν αυτό το γράμμα του Ένγκελς στα μούτρα τους.


Έχει τροποποιηθεί από τον/την Δ. Τούμπανης στις Κυρ Μάρ 22, 2009 5:16 pm, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Δ. Τούμπανης
Site Admin


Συμμετέχουν: 29 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 136

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 22, 2009 12:49 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ένα ακόμα γράμμα του Ένγκελς με θέμα την ενότητα και την αλληλεγγύη των εργατών του κόσμου.

Το στέλνει απ’ το Λονδίνο στον Ζυλ Γκεντ στο Παρίσι, στις 20 Νοέμβρη 1889.


Αγαπητέ πολίτη Γκεντ,

μόλις πήρα ένα γράμμα από την κυρία [Ελεανόρ Μαρξ] Άβελινγκ, που με παρακαλεί σε περίπτωση που γνωρίζω τη διεύθυνσή σας, να σας γράψω. Επειδή ο Μπονιέ για καλή τύχη μου την έδωσε, δεν χάνω στιγμή. Συμβαίνει το εξής:
Σ’ ένα προάστιο του Λονδίνου, το Σίλβερτάουν, στην εταιρία Σίλβερ, που καθοδηγείται από την κυρία Άβελινγκ. Η απεργία διαρκεί ήδη 10 εβδομάδες, έχει συμπεριλάβει 3.000 εργάτες και εργάτριες και έχει όλες τις προοπτικές για να πετύχει. Είναι πολύ σημαντικό να επιτύχει για να μη σπάσει η μεγάλη αλυσίδα επιτυχιών, που είχαν οι εργάτες, μετά την απεργία των λιμενεργατών, και για να μην ξαναποκτήσουν τη σχεδόν χαμένη αυτοπεποίθηση τους οι κύριοι Άγγλοι βιομήχανοι κατακτώντας μια νίκη.
Πριν από μερικές ημέρες, η εταιρία Σίλβερ ανέλαβε μερικές πολύ επείγουσες παραγγελίες, στις οποίες δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί όσο απεργούν πάνω από 3.000 εργάτες σε σύνολο 3.500.
Εκτός απ’ αυτό υπάρχει μια πολύ μεγάλη παραγγελία για υποβρύχιες καλωδιώσεις, που πρόκειται ν’ ανατεθεί σε τέσσερεις βιομηχανίες από τις οποίες μία είναι και η εταιρία Σίλβερ. Όσο διαρκεί η απεργία, οι πιθανότητες της περιορίζονται. Έκανε δελεαστικές προσφορές σε μερικούς απεργούς, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τώρα κατέφυγαν στον τελευταίο τους τρόπο.
Η εταιρία Σίλβερ (είναι μετοχική εταιρία που εργάζεται μ’ αυτό το όνομα) έχει ανάλογη δραστηριότητα στο Μπομόν-Περσάν έξω από το Παρίσι, όπου δουλεύουν Γάλλοι εργάτες κάτω απ’ την επίβλεψη Άγγλων μαστόρων.
Μερικούς απ’ αυτούς τους έστειλαν στην Αγγλία. Είναι σίγουρο ότι 70 εργάτες και εργάτριες από το Μπομόν έφτασαν εδώ στο λιμάνι. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τους πήγαν στο εργοστάσιο στο Σίλβερτάουν. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτήν την υπόθεση. Μάλλον τους έφεραν προβάλλοντάς τους κάποιες ψεύτικες προφάσεις και κρύβοντας τους πως πρόκειται για απεργία.
Η κυρία Άβελινγκ τηλεγράφησε αμέσως στον Λαφάργκ και τον Βαγιάν, επειδή όμως πρέπει να βιαστούμε απευθυνόμαστε και σ’ εσάς. Σας παρακαλούμε να κάνετε ό,τι περνάει απ’ το χέρι σας ώστε να αποτραπεί η κάλυψη των θέσεων εργασίας των απεργών στο Σίλβερτάουν από Γάλλους εργάτες και, εξηγώντας τους την πραγματική κατάσταση, να κάνετε έκκληση στην ταξική συνείδηση των εργατών σας. Θα ήταν τρομερό αν έσπαζε η αντίσταση των απεργών εξαιτίας της άφιξης Γάλλων blacklegs [μαυροπόδαρων = απεργοσπαστών]. Η συνέπεια θα ήταν να ξεσπάσει ξανά το παλιό εθνικό μίσος και τότε δεν θα υπάρχει τρόπος να το εμποδίσουμε (υπογραμμίσεις δικές μου). Σας σφίγγω θερμά το χέρι.

Φ. Ένγκελς
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6526

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 25, 2009 1:07 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Στις απεργιες που ξεσπασαν στην Βρετανια γυρω απο τους σταθμους ενεργιας πριν δυο μηνες το συνθημα που εγινε πασιγνωστο ειταν 'Βρετανικες Δουλειες για Βρετανικους Εργατες' σε αντιδιαστολη με την ηγεσια των συνδικατων που ειχαν για συνθημα 'Δουλεια σε Οποιον Θελει να Ερθει στη Χωρα'.

Ετσι οι μισες αριστεριστικες οργανωσεις καταδικασαν τις απεργιες σαν πρακτικη αποδειξη ...εθνικισμου. Το γεγονος τωρα οτι οι εταιριες προσφεραν δουλειες σε εργατες αλλων χωρων, τους εφεραν στην Αγγλια και εμειναν σε βαρκες στις ακτες τις θαλασσας και τους πληρωναν λιγοτερα, δεν ενοχλησε τους νεοταξιτες αριστερους, οχι επειδη δεν ειταν ζητημα προς ενοχληση αλλα κυριως επειδη δεν ηθελαν να αρθη το δικαιωμα των αφεντικων να διαλεγουν ποιοι δουλευουν σε ποιες δουλιες, χωρις ουτε τα επισημα συνδικατα να εχουν προταση αλλα και ουτε οι ντοπιοι εργατες που ζουν διπλα στους σταθμους ενεργιας και ειναι ανεργοι.[/b]
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας