patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Τέλος στους παράνομους μετανάστες που μας πνίγουνε!
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 27, 2009 7:58 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΗ Η ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ?ΣΤΗΝ ΤV? ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 50 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΟΙΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΑ "ΑΦΕΝΤΙΚΑ".ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ.ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΣ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ?ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΤΙΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ 300 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ?

ΤΟΥΣ ΕΙΔΕΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΜΑΣ ΤΟΜΕΑ?(ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΑΠΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΕ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ).ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΜΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ.ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ ΟΤΙ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.
Επιστροφή στην κορυφή
μισό λεπτό
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 27, 2009 8:18 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Έχεις κάνει σαλάτα τους εξαθλιωμένους του ΟΓΑ με τους τσιφλικάδες.

Αν νομίζεις ότι μόνο εγώ "άκουσα" για πληρωμένους αλβανούς που τα αφεντικά στην Μανωλάδα έβαλαν να τραμπουκίσουν ασιάτες, τότε ζεις στον κόσμο σου. Όλος ο κόσμος το "άκουσε".

Μεροκάματα των 30 και 50 ευρώ υπάρχουν στην χώρα της Χαλιμάς.

Εσένα στόχος σου είναι να μας πεις ότι φταίνε οι ντόπιοι που δεν δεχτήκανε να δουλεύουνε τζάμπα στους τσιφλικάδες και ένεκα τούτου οι ξένοι "έγιναν μονοπώλιο" σε έναν χώρο που σνομπάρανε οι ιθαγενείς.

Άρα πες το καθαρά: Μας σώσανε οι λαθρομετανάστες! Και το δουλεμπόρειο! Μήπως θέλεις να τους κάνουμε και άγαλμα;

Και στα αφεντικά, άμα το πάμε αναλογικά, τί θα ήθελες να στήσουμε; Αδριάντα;;

Ρε ωραία που τα λες!
Επιστροφή στην κορυφή
μισό λεπτό
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 27, 2009 8:41 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Επειδή νομίζεις ότι φυτρώσαμε, άκου κι αυτό εδώ.

Δεν αμφιβάλλω, και για μένα σε πολλά φταίει ο λαός με την ανοχή του αλλά να τον βγάζεις σύσσωμο τεμπέλη και ηλίθιο και παράλληλα να αθωώνεις και να υπερασπίζεσαι τα αφεντικά (και όχι την φτωχή αγροτιά) τότε η ιδεολογία σου έχει ξεκάθαρη προέλευση.

Και στο ξαναλέω δεν φυτρώσαμε. Επισκέπτομαι κι εγώ χωριά. Και ανακαλύπτω πως σε ορισμένα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα ξένοι εργάτες της γης. Ή αν υπάρχουν είναι δυό και τρείς.
Ακριβώς επειδή οι αγρότες είναι μεγάλης ηλικίας οι περισσότεροι και ενίοτε χρειάζονται βοήθεια. Έτσι δεν δίνουν σταθερά δουλειά και απασχολούν τους ξένους εκ περιτροπής. Γι' αυτό και δύο ή και τρείς ξένοι αρκούν.

Αυτό δεν συνιστά μαζική βιομηχανία εκμετάλλευσης δούλων και απέχει πολύ από τα πρότυπα ξεκοκκαλίσματος της Μανωλάδας και των μεγάλων τσιφλικιών.

Το συμπέρασμα είναι ότι η μικρή αγροτική ιδιοκτησία που αυτή την εποχή διώκεται και απειλείται δεν μπορεί επ' ουδενί να δημιουργήσει συνθήκες εκμετάλλευσης και δουλεμπορείας γιατί ακριβώς τα υπάρχοντα χέρια της οικογενειακής αγροτικής ιδιοκτησίας, τα χέρια της ίδιας της οικογένειας δηλαδή, επαρκούν -όσο γέρικα και αν είναι ενίοτε- για να τα φέρουν βόλτα στην παραγωγή χωρίς να υπολογίζουν στο ξεφτίλα μεροκάματο που υπερσαπίζεσαι.


Να μην παριστάνεις λοιπόν τον αφελή, τον ανίδεο, ή τον "φιλοαγροτικό" γιατί σκοπός σου είναι να υπερασπιστείς τα τσιφλίκια και το δουλεμπόρειό τους και όχι τους αγρότες.
Επιστροφή στην κορυφή
ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Μάρ 27, 2009 9:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΕΣΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ?ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΤΗ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΑΖΟΚΟΥΤΙ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΠΟΤΕ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ.Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ 4 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΝΕΡΓΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ?ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΕΔΩ.ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΔΟΥΛΩΝ.ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΡΟΤΗ ΜΕ ΜΗΤΡΩΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟ ΑΓΡΟΤΗ-ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΒΕΒΑΙΑ-ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΖΗΣΕΙ ΕΚΕΙ.ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΣΑΛΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Επιστροφή στην κορυφή
ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 11:34 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σιωπή στα φραουλοχώραφα


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ


Νεκρική ησυχία επικρατεί από χθες το απόγευμα στα φραουλοχώραφα και στους καταυλισμούς της ντροπής της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, μετά την κατακραυγή για τον άγριο ξυλοδαρμό, από τους ντόπιους παραγωγούς φράουλας, τριών στελεχών του ΠΑΜΕ και δεκάδων αλλοδαπών εργατών που συμμετείχαν στη στάση εργασίας διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και το νόμιμο μεροκάματο.



Οι αλλοδαποί εργάτες γης επέστρεψαν χθες στα θερμοκήπια
Οι αλλοδαποί εργάτες γης επέστρεψαν στα θερμοκήπια, καθώς επήλθε προφορική συμφωνία με τους παραγωγούς για 25-26 ευρώ μεροκάματο, έναντι των 22-23 ευρώ που έπαιρναν μέχρι χθες. Στο άμεσο μέλλον θα φανεί αν τηρηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία ή αν θα ξεσηκωθούν ξανά οι «κατατρεγμένοι» της Βουπρασίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργατών, προχθές την νύχτα ορισμένοι «φραουλάδες» απέλυσαν και απομάκρυναν με τη βία κάποιους αλλοδαπούς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, θεωρώντας ότι αυτοί ευθύνονταν για την ένταση και τα επεισόδια.

Παρά την έκταση που πήρε το θέμα, που ανέδειξε πρώτη η «Κ.Ε.» και το περιοδικό «Εψιλον», οι τοπικοί παράγοντες της Ηλείας αλλά και οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κρατούσαν, μέχρι χθες αργά το απόγευμα, κατά περίεργο τρόπο, απόσταση από τα γεγονότα δίχως να λαμβάνουν θέση.

Πολίτες της Ηλείας κατήγγειλαν στην «Ε» ότι πίσω από αυτή τη σιωπή κρύβονται οι «πελατειακές σχέσεις» των μεγαλοτσιφλικάδων της Νέας Μανωλάδας με όλους τους παράγοντες, πολιτικούς ή μη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ούτε η Εισαγγελία της Αμαλιάδας παρενέβη στο θέμα διατάζοντας περαιτέρω έρευνα επί των αδικημάτων που διαπράχθηκαν ακόμη και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και παρά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών.

Η στάση των εισαγγελικών Αρχών αλλά και της Αστυνομίας προκάλεσαν χθες την έντονη αντίδραση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), το οποίο συνδέει την περίπτωση της Νέας Μανωλάδας με τη συστηματική εμπορία ανθρώπων για εκμετάλλευση της εργασίας τους. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς κάνει έκκληση μέσω της «Ε» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Σανιδά, να αναθέσει σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους αλλοδαπούς εργάτες της Βουπρασίας εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους Η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας και οι Οικολόγοι Πράσινοι Ν. Ηλείας.

Χθες το απόγευμα αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλήςε τον βουλευτή Αχαΐας Ν. Τσούκαλη, επισκέφθηκαν τη Νέα Μανωλάδα, προκειμένου να συζητήσουν με τους εργάτες γης και την τοπική κοινωνία για το θέμα που έχει προκύψει.

* «Στα τοξικά κάτεργα-χωράφια της Μανωλάδας και τα 28 ευρώ πάλι απάνθρωπο και εξευτελιστικό μεροκάματο είναι για την ανθρώπινη ζωή, για την εργατική δύναμη» σημειώνει η αντιεξουσιαστική ομάδα «Μαύρο και Κόκκινο» - Νότια της Αθήνας και επισημαίνει ότι από την αλόγιστη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων στην περιοχή, πολλοί από τους εργάτες αυτούς αρρωσταίνουν και κάποιοι χάνουν τη ζωή τους. *

! «Απαιτούμε από όλους τους εργαζόμενους στην ελληνική επικράτεια (αλλοδαπούς ή όχι) την απαρέγκλιτη εφαρμογή της γενικής συλλογικής σύμβασης και της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς καμιά εξαίρεση ή έκπτωση από οποιονδήποτε», επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι «αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι παραγωγοί, επ' ουδενί όμως αυτά δεν πρέπει να οδηγούν σε παρανομίες και απαράδεκτες συμπεριφορές. Καμιά συμφωνία κάτω από το όριο του κατώτατου ημερομισθίου δεν είναι νόμιμη και κανείς δεν δικαιούται να το διαπραγματεύεται!».



--------------------------------------------------------------------------------

Πληρώνουν αντί να πληρώνονται!

Ο Μ. Παύλου από το Παρατηρητήριο για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, παρατήρησε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν μη νομιμότητας. Ο οικονομικός μετανάστης όταν συλλαμβάνεται απελαύνεται αντί ν' αποκτήσει δικαιώματα ενώ συμπιέζεται και το μεροκάματο του Ελληνα».

Η δικηγόρος Γ. Κούρτοβικ, του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, τόνισε πως «απειλούμενοι με απέλαση οι οικονομικοί μετανάστες είναι έκθετοι σε κάθε μορφής εκμετάλλευση» και υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος ισχύει και για εργάτες γης, ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για καταβολή του κατώτερου ημερομισθίου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/04/2008

ΜΠΡΑΒΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΡΑΟΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ.ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-.ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΠΟΙΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ?ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ.ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ?ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ.ΚΑΙ Τ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΛΕΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΡΙΑ(3) ΤΟΥ site ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ" ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ
Επιστροφή στην κορυφή
ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 11:55 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

και μια συνέντευξη του κυρίου κυριαζή στο agronews



Φώτης Κυριαζής

Φιλιππίδης Νίκος

Στη Μανωλάδα του νομού Ηλείας, στην πατρίδα της ελληνικής φράουλας, μια χούφτα μυαλωμένοι αγρότες

συγκρότησαν Ομάδα Παραγωγών, πραγματοποιούν εξαγωγές σε 10 χώρες και κάνουν όνειρα για την συμμετοχή

στο διαμετακομιστικό κέντρο (logistics) που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί, με τη συμμετοχή Ομάδων

Παραγωγών και από άλλα προϊόντα, στα περίχωρα της Μόσχας.

Στο τιμόνι αυτής της προσπάθειας βρίσκεται από την ίδρυση της Ομάδας, που φέρει το όνομα Υρμίνη, ο

πρόεδρός της κ. Φώτης Κυριαζής.Αν δεν κάναμε κάτι, θα χανόταν η φράουλα από την περιοχή όπως

έγινε στην Κατερίνη και το Αγρίνιο, επισημαίνει μιλώντας στην Agrenda, καθώς μέχρι το 2004 που

ιδρύθηκε η Υρμίνη,οι φράουλες δεν έπιαναν τιμές, αφού ήμασταν έρμαια στα χέρια των εμπόρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κυριαζή, όλα άλλαξαν όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής

φράουλας μετά τη συμμετοχή της Ομάδας στην Fruit Logistica 2004 στο Βερολίνο. Το ελληνικό προϊόν έγινε

γνωστό στους Ευρωπαίους αγοραστές μέσω της διεθνούς έκθεσης, αναγνωρίστηκε ότι είναι καλύτερο από το

ισπανικό και πλέον οι ελληνικές φράουλες απέκτησαν εξαγωγικό προσανατολισμό. Είναι χαρακτηριστικό

ότι μέχρι το 2005 μόλις το 20% της παραγωγής κατευθυνόταν στο εξωτερικό, ωστόσο φέτος εκτιμάται ότι από

τους 7.000 τόνους θα παράγουν τα 30 μέλη της Υρμίνης, η εξαγωγή θα αγγίξει το 80%.Μετά την έκθεση

ξεκινήσαμε τις εξαγωγές σε Ελβετία, Ιταλία και Δανία τώρα έχουμε στραφεί προς τις ανατολικές χώρες με

επίκεντρο τη Ρωσία, αλλά και τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, ενώ στο άμεσο μέλλον μελετούμε την είσοδό μας

στις αγορές της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.



Η Ρωσία

Με τη βοήθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλ. Κοντού, η Υρμίνη μελετά την συμμετοχή της στο

project που σχεδιάζουν οι Ομάδες Παραγωγών της Ημαθίας για τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου

στα περίχωρα της Μόσχας.

Ο κ. Κυριαζής σημειώνει ότι η πρωτοβουλία να μας καλέσει να συναντήσουμε τον υπουργό Αγροτικής

Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Γκορντέεφ, μας άνοιξε τον δρόμο για τη συμμετοχή στο σχέδιο,

καθώς η ρωσική αγορά αποτελεί βασικό στόχο για εμάς, λόγω των πολύ μεγάλων προοπτικών της.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι τα όρια υπολλειμματικότητας που θέτει η Ρωσία σε σχέση με τις

υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, είναι πιο αυστηρά, οι φράουλες της Υρμίνης ικανοποιούν και τις πιο

αυστηρές προδιαγραφές.



Agronews

Φώτης Κυριαζής

Φιλιππίδης Νίκος

Το όνομα της Ομάδας Παραγωγών Υρμίνη παραπέμπει στη μυθική Βασίλισσα της Βουπρασίας, αλλά και στα

ιαματικά λουτρά στο Κουνουπέλι, δυτικά και απέναντι από το ακρωτήριο Άραξος.

Στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας η φράουλα μέσω της ποικιλίας Fragaria X ananassa ρίζωσε από το 1975, όταν

για πρώτη φορά την έφερε στην περιοχή ένας πρωτοπόρος παραγωγός από την Μακεδονία, ο κ. Τάκης

Μπαμπάτσης. Η Ομάδα Παραγωγών, όμως. ιδρύθηκε το 2004 και τα πρώτα στρέμματα που εντάχθηκαν ήταν

μόλις 600. Σήμερα, η Ομάδα Παραγωγών αποτελείται από 30 άτομα και ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω από 40

χρόνια. Πολλοί από τους παραγωγούς που συμμετέχουν καλλιεργούσαν παλιότερα πατάτες, ωστόσο όταν είδαν

τις προοπτικές της φράουλας μέσα από την Ομάδα Παραγωγών εντάχθηκαν στην Υρμίνη. Μάλιστα, σε

συνολική έκταση καλλιέργειας φράουλας στην περιοχή της Μανωλάδας 3.000 στρεμμάτων περίπου, τα 1.500

στρέμματα ανήκουν στην Ομάδα Παραγωγών Υρμίνη, ενώ κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι εντάσσονται στην

Ομάδα περίπου 300 στρέμματα.

Την ίδια στιγμή όμως συγκεντρώνει το 62% των καλλιεργητών και είναι πια κοινή πεποίθηση όλων είτε

συμμετέχουν είτε όχι στην ομάδα ότι η μοναδική ελπίδα για το μέλλον είναι αυτή η προσπάθεια.

Όπως αναφέρει ο κ. Κυριαζής, από τον πρώτο κιόλας χρόνο δημιουργίας της Υρμίνης το 2004, ξεκίνησε η

εφαρμογή συστήματος ποιότητας (σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής) στη φράουλα κατά Agro

2.1& 2.2 αλλά και EurepGap, γεγονός που της επέτρεψε να προχωρήσει άμεσα σε εξαγωγές αλλά να λάβει

σημαντική θέση και στις προθήκες των ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, μέσω της συνεργασίας με την

εταιρεία Πανταζής που συνεργάζεται.

Αν δεν είχε γίνει η Ομάδα Παραγωγών, θα είχαμε σταματήσει να καλλιεργούμε, καθώς πριν την

δημιουργία της πουλούσαμε κάτω από το κόστος παραγωγής, επισημαίνει ο κ. Κυριαζής.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας, τελευταία μελετάνε τη δημιουργία θερμοκηπιακών μονάδων με

θέρμανση ώστε να παράγουν φράουλες καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο προς το παρόν το υψηλό

κόστος της εγκατάστασης λειτουργεί αποτρεπτικά για την υλοποίηση του εγχειρήματος.



Το μέλλον

Ο Φώτης Κυριαζής δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τα τεκταινόμενα στο συνεταιριστικό κίνημα, τα

οποία επιλέγει συνειδητά να τα παρακολουθεί από απόσταση.Όλες αυτές οι διεργασίες που γίνονται,

έχουν χαλάσει τους συνεταιρισμούς και της οργανώσεις αναφέρει χαρακτηριστικά, εμείς έχουμε

μάθει να ζούμε χωρίς τις επιδοτήσεις. Προσπαθούμε μόνοι μας να επιβιώσουμε, μειώνουμε τα κόστη ώστε να

επιβιώνουμε, αυτοί ήταν οι λόγοι που φτιάξαμε και την Ομάδα.

Ο ίδιος προτιμά να αναφερθεί στο όνειρό του για να μεγαλώσει και να εκσυγχρονιστεί το συσκευαστήριο που

διαθέτει η οργάνωση, τον απασχολούν ακόμα τα τερτίπια του καιρού που κατέστρεψαν την πρώιμη παραγωγή,

υποχρεώνοντας τους παραγωγούς να πληρώσουν μεροκάματα για να πετάξουν τις κατεστραμμένες φράουλες.

Τέλος, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το μέλλον.Δεν μας τρομάζουν οι μεγάλες φυτείες των

Ισπανών ή των Τούρκων, καθώς εμείς ξέρουμε ότι διαθέτουμε ποιοτικότερο προϊόν, το οποίο το αναγνωρίζει η

αγορά γι αυτό και είναι πρόθυμη να το πληρώσει ακριβότερα, καταλήγει.



Συνέντευξη στον Νίκο Φιλιππίδη/filippidis@agronews.gr


ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ...
Επιστροφή στην κορυφή
ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 29, 2009 12:06 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, τις εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία, που αδιαφορούν για τους ξυλοδαρμούς, το πογκρόμ, ακόμα και τους πυροβολισμούς στον αέρα, τραμπούκων στην υπηρεσία μεγαλοαγροτών κατά των μεταναστών της Μανωλάδας και μελών του ΚΚΕ που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους οικονομικούς μετανάστες που αγωνίζονται μέσα σε άθλιες συνθήκες για να επιβιώσουν.

Καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες γης - οικονομικούς μετανάστες. Ο αγώνας είναι κοινός, κοινός είναι και ο αντίπαλος, η αντιλαϊκή πολιτική και τα οικονομικά της στηρίγματα.


ΑΠΟ ΕΔΩ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ?
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2
Σελίδα 2 από 2

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας