patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Οι εσωτερικοί εχθροί του δολαρίου

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Απρ 22, 2009 6:10 pm    Θέμα δημοσίευσης: Οι εσωτερικοί εχθροί του δολαρίου Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΧ ΤΟΥ '29: Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

ΠΡΙΝ ΟΙ G20 αντικαταστήσουν το δολάριο ως διεθνές νόμισμα, πολλοί Αμερικανοί, ελλείψει δολαρίων, κόβουν το δικό τους χαρτονόμισμα. Σε πολλές κοινότητες στις ΗΠΑ αναβιώνει μια παράδοση που κρατά από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης του '30: η έκδοση τοπικών χαρτονομισμάτων με σκοπό να τονωθούν το τοπικό εμπόριο και οι επιχειρήσεις.
Η ιδέα στηρίζεται στην έκδοση ενός χαρτονομίσματος, το οποίο οι καταστηματάρχες μιας τοπικής κοινωνίας μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση. Αγοράζουν ένα τοπικό «δολάριο» για παράδειγμα σε τιμή 90 με 95 σεντς και μπορούν να εξαργυρώσουν την κανονική του αξία στα τοπικά καταστήματα και επιχειρήσεις που μετέχουν στο δίκτυο το οποίο αποδέχεται τα νέα αυτά χαρτονομίσματα.

Σήμερα εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ λειτουργούν 75 τοπικά νομισματικά συστήματα στις ΗΠΑ. Η ιδέα έκδοσης τοπικών νομισμάτων που στηρίζονται σε εναλλακτικές αξίες και όχι στον χρυσό ή σε συνάλλαγμα αποτελούσε μία από τις βασικές ιδεολογικές προτάσεις του πρώιμου αναρχισμού στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα.

Η «ουτοπία» για τη δημιουργία εναλλακτικών τοπικών νομισμάτων αναβίωσε από αμερικανούς ακτιβιστές τη δεκαετία του '90 και επανέρχεται στο προσκήνιο τώρα με την κρίση. Από τα πιο παλαιά τοπικά νομίσματα στις ΗΠΑ που κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα είναι οι «Ωρες (Hours)» το «Plenty» και το «Berkshares».

Οι «Ωρες» δημιουργήθηκαν από τον ακτιβιστή Paul Glover ως τοπικό νόμισμα το 1991 στην πόλη Ιθακα (Ιθάκη) της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για χαρτονομίσματα των οποίων η αξία αποτυπώνεται σε «ώρες εργασίας». Αρχισαν να κυκλοφορούν σε μικρές επιχειρήσεις, που αποδέχονταν τα χαρτονομίσματα αυτά για την πώληση αγαθών. Σήμερα το δίκτυο αυτό έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 50 κοινότητες στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το «Plenty» δημιουργήθηκε το 2002 από ομάδα ακτιβιστών στο Κάρμπορο της Βόρειας Καρολίνας και ανταλλάσσεται σήμερα στις τοπικές τράπεζες στην ισοτιμία ένα «Plenty» προς 9 με 10 δολάρια.

Το «BerkShares» «κόπηκε» πρώτη φορά το 2006 στην περιοχή Berkshire της Μασαχουσέτης και είναι σήμερα το μεγαλύτερο τοπικό νόμισμα στις ΗΠΑ, με χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 2,3 εκατ. δολαρίων σε κυκλοφορία.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας