patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Ο Μαρξ για το δημόσιο χρέος

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
K.N.
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούν 14, 2010 10:07 am    Θέμα δημοσίευσης: Ο Μαρξ για το δημόσιο χρέος Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ο Μαρξ για το δημόσιο χρέος

«Το σύστημα της δημόσιας πίστης, δηλ. των κρατικών χρεών, που τις αρχές του τις ανακαλύπτουμε κιόλας στο μεσαίωνα στη Γένουα και στη Βενετία, διαδόθηκε σ’ όλη την Ευρώπη στη διάρκεια της περιόδου της μανιφακτούρας.

Το αποικιακό σύστημα με το θαλάσσιο εμπόριό του και με τους εμπορικούς του πολέμους τού χρησίμευσε σαν θερμοκήπιο. Έτσι στέριωσε πρώτα στην Ολλανδία. Το δημόσιο χρέος, δηλ. το ξεπούλημα του κράτους –αδιάφορο αν είναι απολυταρχικό, συνταγματικό ή δημοκρατικό κράτος– βάζει τη σφραγίδα του στην κεφαλαιοκρατική εποχή.

Το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού, είναι το δημόσιο χρέος τους. Γιαυτό είναι πέρα για πέρα συνεπής η σύγχρονη θεωρία που λέει πως ένας λαός γίνεται τόσο πιο πλούσιος, όσο πιο βαθιά βουτιέται στα χρέη.

Το δημόσιο χρέος γίνεται το credo [πιστεύω] του κεφαλαίου. Και από τη στιγμή που εμφανίζεται η χρέωση του δημοσίου, τη θέση του αμαρτήματος ενάντια στο άγιο πνεύμα, για το οποίο δεν υπάρχει άφεση, την παίρνει η καταπάτηση της πίστης απέναντι στο δημόσιο χρέος.

Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σαν με μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο, χωρίς νάναι υποχρεωμένο να εκτεθεί στους κόπους και στους κινδύνους που είναι αχώριστοι από τη βιομηχανική μα ακόμα κι από την τοκογλυφική τοποθέτηση.

Οι πιστωτές του δημοσίου στην πραγματικότητα δεν δίνουν τίποτα, γιατί το ποσό που δανείζουν μετατρέπεται σε κρατικά ευκολομεταβιβάσιμα χρεώγραφα, που στα χέρια τους εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως θα λειτουργούσαν αν ήταν ισόποσο μετρητό χρήμα. Άσχετα όμως και από την τάξη των αργόσχολων εισοδηματιών που δημιουργείται μ’ αυτό τον τρόπο και τον αυτοσχέδιο πλούτο των χρηματιστών που παίζουν το ρόλο του μεσίτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και το έθνος –καθώς και των φοροενοικιαστών, των εμπόρων, των ιδιωτών εργοστασιαρχών, που μια καλή μερίδα κάθε κρατικού δανείου τούς προσφέρει την υπηρεσία ενός κεφαλαίου πεσμένου από τον ουρανό.

Το δημόσιο χρέος έχει δημιουργήσει τις μετοχικές εταιρείες, το εμπόριο με συναλλάξιμες αξίες όλων των ειδών, την επικαταλλαγή, με δυο λόγια: το παιχνίδι στο χρηματιστήριο και τη σύγχρονη τραπεζοκρατία...

Επειδή το δημόσιο χρέος στηρίζεται στα κρατικά έσοδα, που οφείλουν να καλύπτουν τις χρονιάτικες τοκοχρεωλυτικές κτλ. πληρωμές, το σύγχρονο φορολογικό σύστημα έγινε αναγκαίο συμπλήρωμα του συστήματος των εθνικών δανείων.

Τα δάνεια δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση ν’ αντεπεξέρχεται σε έκτακτα έξοδα, χωρίς να γίνεται αυτό αμέσως αισθητό στον φορολογούμενο, μετά όμως απαιτούν αυξημένους φόρους. Από την άλλη μεριά, η αύξηση των φόρων, που προκλήθηκε με τη συσσώρευση απανωτών δανείων, αναγκάζει την κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση καινούργιων έκτακτων εξόδων να καταφεύγει διαρκώς σε καινούργια δάνεια.

Έτσι, το σύγχρονο φορολογικό σύστημα, που άξονάς του είναι οι φόροι στα πιο αναγκαία μέσα συντήρησης (επομένως και το ακρίβαιμά τους), κρύβει μέσα του το σπέρμα της αυτόματης προοδευτικής αύξησης».
Καρλ Μαρξ Το Κεφάλαιο, Τόμος Πρώτος, σ.779-780-781, Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούν 15, 2010 12:26 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Στο διάστημα μεταξύ 1970 και 2006, το συνολικό χρέος των χωρών της Λατινικής Αμερικής αυξήθηκε κατά 25 φορές, ενώ ταυτόχρονα το αρχικό χρέος πληρώθηκε 91 φορές.

«Το σπέρμα της αυτόματης προοδευτικής αύξησης» αναφέρει πρίν 150 χρόνια ο Καρλ Μαρξ σας λέει κάτι;

Για την Ελλάδα το πόσες φορές έχει πληρωθεί το αρχικό χρέος θα το μάθουμε ποτέ; Στο φώς της δημοσιότητας όλες οι συνάψεις και συμφωνίες δανείων.
Επιστροφή στην κορυφή
δεξιούλης μεν αλήθειες δε
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούν 15, 2010 12:40 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ο Δεξιούλης Μαξ Κάιζερ, αναλυτής στο Αλ Τζαζίρα και στο BBC, σε συνέντευξή του:


“Θα σας το πω απλά: Η Ελληνική οικονομία θυσιάστηκε. Γιατί οι διεφθαρμένοι τραπεζίτες της Wall Street ¡εψαχναν μια “χωματερή για να αποβάλλουν τον τοξικό κίνδυνο.” Και πολύ απλά η Ελληνική οικονομία αποτέλεσε αυτή την χωματερή“.

“Εγώ αυτό που λέω είναι οτι η Ελλάδα θυσιάστηκε. Θα πεθάνει. Και ο θάνατος είναι κακό πράγμα έτσι δεν είναι; Θάνατος σημαίνει κηδεία και νεκροί άνθρωποι. (Σημείωση: Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν ανατριχιαστικά κυριολεκτικά τα λόγια του). Αυτό συνέβη με την Ελληνική οικονομία. Είναι νεκρή. Τετέλεσται. Ξεχάστε την!

“Πρέπει να συλλάβετε τους τραπεζίτες της Goldman Sachs. Πρέπει να συλλάβετε αυτούς τους τραπεζίτες που διέπραξαν οικονομική τρομοκρατία“

“Με έχετε μπερδέψει εσείς οι Έλληνες. Παρουσιάζεστε σαν να μην έχετε την ικανότητα να διαχειριστείτε τα θέματα σας. Έγινε ένα έγκλημα στην Ελλάδα. Είναι σαν να σας βίασε κάποιος, να φωνάξατε την αστυνομία και να είπατε, μπορείτε να συγχωρήσετε τον βιαστή μου; [...] Δεν σας καταλαβαίνω εσάς τους Έλληνες! Σας βίασαν! Η Wall Street σας βίασε! Πως αισθάνεστε όταν το ακούτε αυτό; Γι αυτό τον λόγο η οικονομία σας καταρρέει, σας βίασαν βάναυσα!”

Συνέχεια παρακάτω:

“Είστε σαν τις γυναικούλες που δέχονται την μοίρα τους και δεν αντεπιτίθενται. Είστε πολύ κότες! Θα σας καταστρέφουν κάθε μέρα, αυτό θα γίνει!“

“Ζητάτε απο αυτούς που σας κατέστρεψαν, να σας βοηθήσουν – Πρέπει να κατεβείτε στους δρόμους

Οι Έλληνες φορολογούμενοι και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν καμία απολύτως υποχρέωση να πληρώσουν τα υποτιθέμενα χρέη. Δεν οφείλουν σε κανέναν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!

“Μόλις η Ελλάδα θα έχει καταρρεύσει πλήρως, θα βάλουν πλώρη και για την Ισπανία, την Πορτογαλία και ούτω καθεξής. Το ίδιο δεν έκαναν και με την Ισλανδία;“

“Οι τραπεζίτες της Wall Street είναι τρομοκράτες και δεν υπάρχει κανείς για να τους σταματήσει“

“Μιλάμε για μια παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, οπου το 1% θα ελέγχει το 70-80% των παγκόσμιων οικονομικών κεφαλαίων. Το 1% θα ελέγχει όλο τον κόσμο, αυτό είναι το σχέδιο δράσης
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας