 |
patari.org Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
|
| Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας |
| Συγγραφέας |
Μήνυμα |
κάτοικος Αγ.Παντελεήμονα Επισκέπτης
|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Απρ 02, 2013 2:42 am Θέμα δημοσίευσης: Ανησυχίες των λαθρομεταναστών στην Κύπρο λόγω της κρίσης |
|
|
Ανησυχίες των λαθρομεταναστών στην Κύπρο λόγω της κρίσης
Η Independent επισημαίνει τις ανησυχίες του υψηλού ποσοστού αλλοδαπών κατοίκων στην Κύπρο, όπου το 18% του πληθυσμού έχει γεννηθεί εκτός νησιού. Σε αυτό συμβάλλουν οι πολλοί ξένοι που έχουν επιλέξει να ζουν στην Κύπρο, αλλά και το φθηνό εργατικό δυναμικό που ήρθε τα χρόνια της ευημερίας, και με το ξέσπασμα της κρίσης οι ντόπιοι εργάτες, αρχίζουν πιό έντονα, να μήν τους βλέπουν με καλό μάτι.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/228050/independent-anisuhies-ton-metanaston-stin-kupro-logo-krisis-kai-xenofovias/#ixzz2PGGMsc2H
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
κάτοικος Αγ.Παντελεήμονα Επισκέπτης
|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Απρ 02, 2013 3:23 am Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Στόχος αυξανόμενων επιθέσεων γίνονται μετανάστες εργάτες στην Κύπρο, αναφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας Independent από το Τραχώνι.
Το δημοσίευμα περιγράφει τα σημάδια που έχει αφήσει στους τοίχους ενός κτιρίου όπου ζουν 15 Αιγύπτιοι μια βόμβα Μολότοφ, την οποία φέρονται να έριξαν από το παράθυρο μια νύχτα (παραμύθι) του Φεβρουαρίου νεαροί Κύπριοι.
Όπως αναφέρεται, οι Αιγύπτιοι έχουν λάθρα, άδεια εργασίας στην Κύπρο και βγάζουν 15-21 ευρώ την ημέρα συλλέγοντας φρούτα, κάνοντας δουλειές που τάχα οι Κύπριοι «δε θέλουν να κάνουν».
Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενης ανεργίας και ύφεσης, «υπάρχουν φόβοι ότι οι Κύπριοι εργάτες κατηγορούν ότι οι λαθρομετανάστες εργάτες τους έχουν πάρει τις δουλειές τους, και θέλουν να τους διώξουν πίσω στις πατρίδες τους».
Αιγύπτιος λαθρομετανάστης σχολιάζει ότι η κατάσταση μοιάζει με αυτήν στην Ελλάδα, όπου «κάποιοι φανατικοί και κακοί άνθρωποι άρχισαν να επιτίθενται στους ξένους».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Κύπρος έχει ακροδεξιό κόμμα, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, που διατηρεί σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011 το ΕΛΑΜ μετά βίας συγκέντρωσε το 1% των ψήφων, αλλά ήδη επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θυμό που νιώθουν οι Κύπριοι μετά το όχι του ναί την υποτιθέμενη σκληρή συμφωνία διάσωσης με τους εταίρους-φονιάδες, γερμανούς.
Οικονομική αναλύτρια με έδρα τη Λευκωσία δηλώνει ότι είδε φυλλάδια του ΕΛΑΜ που τα βάζει με το πολιτικό κατεστημένο, στο δρόμο έξω από δύο υποκαταστήματα τραπεζών, κάτι που υποδεικνύει ότι το κόμμα επιδιώκει να στρατολογήσει νέα μέλη στοχεύοντας στους οργισμένους καταθέτες.
Ωστόσο, η εκτίμηση της ίδιας είναι ότι στην Κύπρο ένας τέτοιος σχηματισμός δε θα βρει εύκολα την ανταπόκριση της οποίας έχει τύχει η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα: «Δε λέω ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά αν είναι να συμβεί τότε βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο εδώ».
Αντίθετα ο Δώρος Πολυκάρπου, διευθυντής δικτύου υποστήριξης λαθρομεταναστών, δηλώνει πιο απαισιόδοξος, αναφέροντας μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων.
«Αν στους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες απογοητευτούν από την κυβέρνηση, ένα τμήμα των ψηφοφόρων της είναι πιθανό να στηρίξουν νεοναζιστικές ομάδες», εκτιμά ο διευθυντής της ΚΙΣΑ.
Τώρα, ωστόσο, πολλοί μετανάστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, έχοντας επιπλέον να υπομείνουν και τις εντεινόμενες κατηγορίες, από πολλούς που λένε πως ήρθε η ώρα οι λαθρομετανάστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους.
Μία 50χρονη γυναίκα από τη Σρι Λάνκα δηλώνει στην εφημερίδα ότι αντιμετωπίζει έντονο ρατσισμό στην Κύπρο μετά από περισσότερα από 15 χρόνια στο νησί. «Με αυτή την οικονομική κρίση νομίζουν ότι παίρνουμε τα λεφτά τους και τα στέλνουμε στη Σρι Λάνκα».
Ο επαγγελματίας "αντιρατσιστής" κ. Πολυκάρπου προσθέτει ότι ενώ παλαιότερα η κυβέρνηση ενθάρρυνε την έλευση μεταναστών, τώρα προσπαθεί να τους πιέσει να φύγουν. Ένας 37χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν δηλώνει ότι αναζητώντας δουλειά ως ηλεκτρολόγος άκουσε έναν εργοδότη να του λέει ότι η θέση προορίζεται μόνο για Κύπριους, ενώ η υπεύθυνη στο Γραφείο Εργασίας τον προέτρεπε να φύγει από την Κύπρο καθώς δεν υπάρχουν δουλειές στο νησί.
Καταλήγοντας η ανταπόκριση αναφέρει ότι ένας εκ των Αιγυπτίων που υπέστη εγκαύματα στην επίθεση του Φεβρουαρίου δηλώνει ότι θέλει να ξαναεπιστρέψει στη δουλειά παρά τον τραυματισμό του, καθώς σκέφτεται τους γονείς και τις τρεις αδερφές του πίσω στην πατρίδα του, που εξαρτώνται από τα χρήματα που τους στέλνει.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/228050/independent-anisuhies-ton-metanaston-stin-kupro-logo-krisis-kai-xenofovias/#ixzz2PGLlNnIW
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
|
|
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας
|