patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
ΚΩΤΣΙΟΜΥΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούν 12, 2010 5:20 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ

Επειδή η πτώχευση διαφέρει ουσιαστικά από την κατάρρευση, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε μερικά πράγματα. Όταν κηρύσσουμε πτώχευση, αποδεχόμαστε την κατάσταση, στην οποία ήδη βρισκόμαστε και προσπαθούμε να απαλύνουμε τις συνέπειες οι οποίες προκύπτουν από αυτήν. Αν όμως γυρίσουμε την πλάτη στην πραγματικότητα, τότε κινδυνεύουμε με ολοκληρωτική καταστροφή.

Επειδή η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνουν μέτρα ακριβώς τα από αυτά που χρειάζονται, η κατάσταση θα επιδεινώνεται διαρκώς και ταχύτερα από το αν δεν έπαιρναν καθόλου μέτρα. Ο Τρισέ, πρόεδρος της ΕΚΤ ανήγγειλε σήμερα (10-6-10),ότι θα κρατήσει μειωμένο το επιτόκιο στο 1% και ότι θα πάψει να αγοράζει εθνικά κρατικά ομόλογα. Αυτό μεταφράζεται ότι θέλει να διατηρήσει ένα ισχυρό και «ακριβό» ευρώ με όλες τις αρνητικές συνέπειες που ήδη έχουν προκύψει από αυτές τις επιλογές. Ένα υποτιμημένο ευρώ ίσως θα έδινε παράταση ζωής στις εθνικές οικονομίες των μικρών κρατών, αλλά και στην ίδια την Ένωση.

Για την Ελλάδα επιτακτική ανάγκη είναι να επιστρέψει στη δραχμή. Ξέρω ότι είναι επώδυνο για πολλούς να αποδεχτούν ότι η αγοραστική τους δύναμη θα μειωθεί κατά το ήμισυ τουλάχιστον, για το πρώτο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν ταυτόχρονα έχουν παρθεί μέτρα κοινωνικής στήριξης και βέβαια μέτρα προστασίας των Ελληνικών προϊόντων, με την επιδότηση τους από το κράτος και επιδότηση των ειδών «πρώτης ανάγκης» .Όμως, το τι άλλο θα πρέπει να γίνει, δεν είναι στο θέμα του παρόντος άρθρου.

Έτσι λοιπόν η απεμπλοκή της Χώρας από το ευρώ, με την ταυτόχρονη έξοδό της από την Ευρωζώνη, θα έχει σαν άμεση συνέπεια την υποτίμηση του Εθνικού μας νομίσματος κατά το ήμισυ τουλάχιστον, η οποία στην πραγματικότητα είναι η αληθινή αποτίμηση της αξίας του τη δομένη χρονική στιγμή. Αυτή λοιπόν η υποτίμηση θα είχε σαν συνέπεια, την μείωση πολλών εισαγόμενων αγαθών και ενδεχομένως μια προσωρινή ακρίβεια-η οποία ούτως ή άλλως συντελείται με πιο αργούς ρυθμούς. Όμως κάποια ευεργετικά αποτελέσματα θα φαίνονταν αμέσως. Όπως προανέφερα η μείωση της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα με την επάνοδο στη δραχμή ,θα σήμαινε και μείωση των εισαγωγών, επειδή και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε την ίδια ποσότητα αγαθών. Έτσι λιγότερα χρήματα θα έφευγαν στο εξωτερικό και πολλοί μετανάστες θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα επειδή το Εθνικό νόμισμα θα γινόταν ολοένα και πιο «φτηνό».Από την άλλη μεριά, θα τονωνόταν η εσωτερική αγορά και θα υποχρεωνόμαστε να παράγουμε μόνοι μας πολλά είδη προϊόντων που εισάγαμε. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα είχαμε ανάπτυξη, έπειτα από πολλά χρόνια και μάλιστα με πολύ μεγάλους ρυθμούς, αύξηση της παραγωγής και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έτσι, μετά το αρχικό σοκ, θα μπορέσουμε να καταναλώσουμε περισσότερα αγαθά, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, επειδή το νόμισμα θα είναι υποτιμημένο και συνεπώς τα εμπορεύματα πιο φτηνά κλπ.

Επιπλέον πτώχευση σημαίνει αδυναμία και επομένως άρνηση να πληρώσουμε το εξωτερικό χρέος, το οποίο μας επιβάλλεται και χάραξη Εθνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα λαμβάνεται μακριά από ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αντίθετα αν συνεχίσουμε, όπως βαδίζουμε μέχρι τώρα και θα μείνουμε άνεργοι και θα υποχρεωνόμαστε διαρκώς να αγοράζουμε ακριβότερα τα εμπορεύματα με λιγότερα χρήματα και θα συνεχίσουμε να χρεωνόμαστε-Ήδη αδυνατούμε να πληρώσουμε το χρέος μαζί τους τόκους-μέχρι να καταρρεύσουμε και να καταστραφούμε ολοκληρωτικά.

ΚΩΤΣΙΟΜΥΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας