 |
patari.org Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
|
| Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας |
| Συγγραφέας |
Μήνυμα |
Haircut 20-30 Επισκέπτης
|
Δημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 08, 2011 3:05 am Θέμα δημοσίευσης: «Κλειδώνει» η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» πιστωτών! |
|
|
«Κλειδώνει» η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» πιστωτών!
Tρίτη 8 Μαρτίου 2011 02:28
Την ώρα που η Moody’s «πετσόκοβε» τη βαθμολογία της Ελλάδας σε επίπεδα Αγκόλας, επικαλούμενη τον κίνδυνο «κουρέματος» των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειχνε στην Ελλάδα ακριβώς αυτό το δρόμο, της αναδιάρθρωσης χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών.
Οι «ξεχασμένες», παρότι υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2010, προτάσεις της Γερμανίας για ελεγχόμενες χρεοκοπίες χωρών της ευρωζώνης από το 2013, αναβιώνουν δια στόματος του Γερμανού υπουργού, παρότι προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Stuttgarter Nachrichten”, που δημοσιεύθηκε χθες, ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει, ότι η Γερμανία θα επιμείνει στις 25 Μαρτίου να τεθούν εξαιρετικά αυστηροί όροι για την παροχή χρηματοδοτήσεων από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2013, όταν θα λήγει το ελληνικό μνημόνιο και η διάρκεια του προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF).
«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τα χρέη μιας χώρας», τονίζει ο Σόιμπλε. «Συμπαραστεκόμαστε και αυτό δεν αντιβαίνει στις συνθήκες. Κάθε χώρα πρέπει κατ' αρχήν να λύνει η ίδια τα προβλήματα χρέους. Γι αυτό και τα μελλοντικά εργαλεία του μηχανισμού θα χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από ορισμένες προûποθέσεις, όπως είναι ο κίνδυνος της Ευρωζώνης ως συνόλου. Επίσης», υπογραμμίζει, «θα προβλέπονται αυστηροί όροι, καθώς και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους χώρας-μέλους».
Ουσιαστικά, δηλαδή, το Βερολίνο προαναγγέλλει ότι θα κατέλθει στη διαπραγμάτευση της 25ης Μαρτίου, για το μέλλον των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, ακριβώς με τις ίδιες προτάσεις που είχε θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το περασμένο φθινόπωρο, προκαλώντας τότε τη νέα αναταραχή στις αγορές, που οδήγησε την Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης, την Πορτογαλία πολύ κοντά στην ίδια πορεία και την Ελλάδα σε σκληρότερο αποκλεισμό από τις αγορές, ύστερα από μια σύντομη περίοδο μείωσης του spread.
Οι προτάσεις αυτές, για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης μετά το 2013, προβλέπουν τα εξής:
* Ο μόνιμος μηχανισμός (ESM) θα τεθεί σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2013, με «προίκα» 440 δις. ευρώ για δάνεια σε ασθενείς χώρες της ευρωζώνης, όπως συμφώνησαν πρόσφατα οι υπουργοί Οικονομικών.
* Οι χώρες που θα ζητούν τη στήριξη του μηχανισμού, πέραν των σκληρών δεσμεύσεων που θα αναλαμβάνουν για την οικονομική πολιτική τους, θα περνούν από αυστηρούς ελέγχους φερεγγυότητας, όπου θα κρίνεται αν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν μακροπρόθεσμα το χρέος τους.
* Αν μια χώρα κριθεί αφερέγγυα, θα λαμβάνει μεν δάνειο, αλλά προηγουμένως θα αναδιαρθρώνεται το χρέος της, με «κούρεμα» των απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών, ώστε να εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Όλα αυτά έχουν άμεση αναφορά στην Ελλάδα, που θεωρείται από τους αναλυτές, όπως τονίσθηκε χθες και από την Moody’s, ότι το 2013 θα χρειασθεί νέο δάνειο, από τον ESM αυτή την φορά, ενώ πιθανότατα δεν θα πληροί τις προûποθέσεις για να περάσει τους ελέγχους φερεγγυότητας. Η Moody’s προειδοποιεί, αρκετά εύλογα, ότι ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες αποφάσεις της 25ης Μαρτίου, ο κίνδυνος «κουρέματος» των πιστωτών αποτελεί βασικό παράγοντα υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην κερδοσκοπική κατηγορία Β1, όπου οι πιθανότητες να επιβληθούν ζημιές στους πιστωτές την επόμενη πενταετία θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές, φθάνοντας το 20%.
Όμως, ο μηχανισμός ελεγχόμενων χρεοκοπιών δημιουργεί μια δυναμική αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας πολύ πριν το 2013, όπως επισημαίνει η Moody’s: αν όλοι οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ως βέβαιη την αναδιάρθρωση το 2013, η Ελλάδα θα παραμείνει εντελώς αποκλεισμένη από τις αγορές το 2012, παρότι προβλέπεται από το μνημόνιο ότι θα αντλήσει με εκδόσεις ομολόγων τα μισά από τα κεφάλαια που θα χρειάζονται για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών, αφού δεν θα επαρκούν οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Μπροστά στον κίνδυνο αυτό, να διατηρηθεί ο αποκλεισμός από τις αγορές και το 2012, η Moody’s εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ένα λόγο παραπάνω να επισπεύσει την αναδιάρθρωση του χρέους, με μια οργανωμένη και συμφωνημένη με τους πιστωτές, επίσημους και ιδιώτες, ανταλλαγή χρέους, που θα οδηγεί στη μείωση του συνολικού δημοσίου χρέους.
Ουσιαστικά, δηλαδή, ο δρόμος της χώρας προς την αναδιάρθρωση του χρέους με γερμανική «συνταγή» φαίνεται ότι έχει ανοίξει διάπλατα, με πολύ πιθανή την επίσπευση της διαδικασίας, αφού είναι πολύ πιθανό πλέον να «τιναχθεί στον αέρα» το μνημόνιο, πριν φθάσει η Ελλάδα στη λήξη του, το καλοκαίρι του 2013.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν έντονη πολιτική κινητικότητα στην κυβέρνηση, τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Τα σενάρια αυτά ενισχύονται ιδιαίτερα, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου για πρώτη φορά κλήθηκαν και συμμετείχαν, εκτός από τους υπουργούς, ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αφήσει προς το παρόν έστω και υπαινιγμούς για τα σχέδιά του, αλλά εκτιμάται ότι αξιολογεί όλες τις προτάσεις για δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, χωρίς να αποκλείει τις πρόωρες εκλογές-αστραπή.
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/lr----lr--2011030834368/ |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Επισκέπτης
|
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 12, 2011 3:08 am Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Τα βρήκαν" οι Ευρωπαίοι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας - Μειώνεται 0,5% το επιτόκιο στην Ελλάδα και επιμηκύνονται τα 110 δισ - Θετική υπό όρους η Μέρκελ
11-03-2011
(upd12) Σε συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy. "Έχουμε συμφωνία" γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΕΕ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία δηλώνει έτοιμη να πει το "ναι" στη μείωση του επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα - 0,5% - για την Ελλάδα και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για την Ιρλανδία. Να σημειωθεί εδώ ότι το κυμαινόμενο επιτόκιο για την Ελλάδα είναι σήμερα στο 4,02%. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πράσινο φώς ανάβει και για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, σαφώς με την προûπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η επιμήκυνση ενδεχομένως να φθάσει τα 7 με 8 χρόνια. Πάντως οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρέους θα παρθούν στη Σύνοδο της 24ης και 25ης Μαρτίου.
Περισσότερα : http://www.bankingnews.gr/Όλη-η-ενημέρωση/item/12705-συμφώνησαν-οι-ευρωπαίοι-για-το-σύμφωνο-ανταγωνιστικότητας-μειώνεται-05-το-επιτόκιο-στην-ελλάδα-θετική-υπό-όρους-η-μέρκελ-τι-προβλέπει-το-σύμφωνο-για-το-ευρώ |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Βρέθηκε λύση ! Επισκέπτης
|
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 12, 2011 3:38 am Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση αποπληρωμής για την Ελλάδα
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011, 02:45
Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε πριν από λίγο όπου τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας κατά μία μονάδα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων στα 7,5 χρόνια.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=274038&cid=6 |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
και στην κορφή κρετίνος Επισκέπτης
|
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Μάρ 12, 2011 10:31 pm Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Ο Τζέφρυ μπαίνει σ' ένα κατάστημα:
- «Γειά σας, έχετε σημαίες», ρωτάει την υπάλληλο.
- «Βεβαίως, Πρόεδρε, στο κατάστημά μας έχουμε ό,τι σημαία θέλετε…»
- «Μια ελληνική σημαία θα ήθελα… Σε τι χρώμα βγαίνει;»
- «Μα φυσικά σε γαλάζιο και άσπρο!»
- «Ωραία, δώστε μου τότε μια γαλάζια!» |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
Αλ. Επισκέπτης
|
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 13, 2011 12:46 am Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Ο μύθος του Έλληνα «κηφήνα»
«Σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι για αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα…» λέει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, σε συνέντευξή της, για τα οικονομικά μέτρα, την τρόικα και τα όσα συμβαίνουν τελευταία στη χώρα μας.
H Αμερικανίδα δημοσιογράφος, στο βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ», περιγράφει λεπτομερώς τις τεχνικές του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον ονομάζει, που χρησιμοποιούνται από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, για τον πειθαναγκασμό των πολιτών να δεχθούν μεταρρυθμίσεις ενάντια στα συμφέροντά τους.
Με άμεσο στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις, την απορύθμιση του κρατικού τομέα και τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, μία κατά μέτωπο επίθεση κατά της συλλογικής συνείδησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην Ελλάδα.
Πανίσχυροι επικοινωνιακοί μηχανισμοί έχουν εξαπολύσει μία γιγάντια προπαγανδιστική εκστρατεία και βομβαρδίζουν τον πολίτη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, επιδιώκοντας να του επιβάλλουν την άποψη, ότι είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση.
Χρησιμοποιώντας πολύ συχνά ψευδή στοιχεία και εκμεταλλευόμενοι τα -δυστυχώς υπαρκτά- παθογενή στοιχεία του ελληνικού δημόσιου και οικονομικού βίου, προσπαθούν να εκμηδενίσουν την αυτοεκτίμησή του, ώστε να τον πείσουν να δεχθεί τα μέτρα της τρόικας και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ως «μονόδρομο» και υποχρεωτική λύση.
Ψέμα 1ο: οι Έλληνες εργάζονται λιγότερο
Πρόκειται για ένα στερεότυπο, πολύ διαδεδομένο στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε..
Αντίθετα, σύμφωνα με άρθρο της «Wall Street Journal» (14-2-2011), οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατάταξης στην Ε.Ε., εργαζόμενοι κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, και ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες την εβδομάδα.
Λιγότερο απ' όλους, εργάζονται οι Ολλανδοί με 31 ώρες, ενώ οι Γερμανοί δουλεύουν 36 ώρες την εβδομάδα.
Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες παράγουν λιγότερο από 18,5 ευρώ κάθε ώρα εργασίας, οι Ισπανοί 24,4 ευρώ και οι Πορτογάλοι 13,8 ευρώ, ενώ οι Ολλανδοί παράγουν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7.
«… Ένας Έλληνας υπάλληλος με την ίδια εκπαίδευση με έναν Γερμανό θα είναι λιγότερο παραγωγικός, εξαιτίας της ανώτερης τεχνολογίας που έχει ο Γερμανός και των υποδομών» σημειώνει η εφημερίδα.
Ψέμα 2ο: οι Έλληνες βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη
Έρευνα του Ο.Ο.Σ.Α., που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2010, αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα οι Έλληνες βγαίνουν αργότερα στη σύνταξη από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Έτσι, ενώ ο νόμος επέτρεπε μέχρι πρότινος τη σύνταξη στα 58 χρόνια για την Ελλάδα, και το όριο ήταν τα 60 για τη Γαλλία και τα 65 για τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Οι Γάλλοι βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα, κατά μέσον όρο στην ηλικία των 58,7 ετών, οι Αυστριακοί παρά την αυστηρή νομοθεσία τους στα 58,9, οι Ιταλοί στα 60,8, οι Ισπανοί στα 61,4 και οι Γερμανοί στα 62,1, αναφέρει ο Ο.Ο.Σ.Α. μετά από επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων που αφορούν στην πραγματική έξοδο από την εργασία.
Οι Έλληνες, παρά το χαμηλό όριο των 58 ετών που προέβλεπε ο νόμος, βγαίνουν στη σύνταξη στα 62,4 χρόνια τους, δηλαδή 4,4 χρόνια παραπάνω από το νόμιμο όριο, αργότερα ακόμη και από τους Γερμανούς.
Ψέμα 3ο: το υπεράριθμο των δημοσίων υπαλλήλων
Ενώ ορισμένα δημοσιεύματα μιλούσαν για αριθμούς δημοσίων υπαλλήλων της τάξεως των… εκατομμυρίων, η «Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σε κείμενο εργασίας με τίτλο «The size and performance of public sector activities in Europe», αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τους λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους στην Ε.Ε..
Στον πίνακα όπου καταγράφεται το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων επί του συνόλου των εργαζομένων κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση μεταξύ των 17 κρατών που εξετάζονται στην έρευνα, με ποσοστό 11,4%.
Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν οι «προηγμένες» Σουηδία (30%) και Δανία (29%). Αλλά η Ελλάδα υπολείπεται πολύ και από τη Γαλλία (21,2%) και τη Μεγάλη Βρετανία (17,8%) και ξεπερνά μόνο την Ιρλανδία (11,0%), την Ολλανδία (10,7%) και τη Γερμανία (10,2%). Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη αυτή παραμένει σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες.
Η απογραφή του 2010 απέδειξε ότι στην Ελλάδα υπηρετούν 768.009 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβάνοντας τους μόνιμους υπάλληλους, τους δικαστικούς και τους δημόσιους λειτουργούς (625.738), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (53.833), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (44.811), τους συμβασιούχους έργου (14.345), τους αιρετούς (12.609) και άλλες πιο ολιγάριθμες κατηγορίες.
Η κυβέρνηση, οι «μόνιμοι» επικριτές του δημόσιου τομέα και οι λάτρεις του μνημονίου απέφυγαν να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν το αποτέλεσμα.
Οι δε αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων απορροφούν το 11,1% του Α.Ε.Π., τοποθετώντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με πρώτη τη Δανία (18,1%) και δεύτερη την Ισπανία (17,5%).
Ορθώς λοιπόν, η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «συστηματική και χρόνια παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί ενάμισι, δύο, ακόμη και δυόμισι εκατομμύρια δημοσίων υπαλλήλων».
Στόχος το σύστημα αξιών της κοινωνίας
Βραχυπρόθεσμος στόχος αυτής της προπαγανδιστικής εκστρατείας είναι να τροφοδοτηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, που βουλιάζουν από την παγκόσμια «φούσκα», με χρήματα από τη φορολογία και όχι από τους «έχοντες και κατέχοντες», δηλαδή τις τράπεζες και τους μεγαλοκεφαλαιούχους.
Η μακροπρόθεσμη όμως επιδίωξη αυτής της επίθεσης, που δεν περιορίζεται στο οικονομικό σύστημα και τα εργασιακά, είναι να πλήξει το σύστημα αξιών της ελληνικής κοινωνίας. Μύθοι, Σύμβολα και Αξίες, Ιστορία, Θεσμοί και Παραδόσεις, απαραίτητα συστατικά κάθε ανθρώπινης συλλογικότητας, πρέπει να απαξιωθούν και να αντικατασταθούν από άλλα.
Έτσι μόνο μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο είδος συνείδησης και σκέψης, ένα διαφορετικό σύστημα αξιών και τελικά ένας διαφορετικός πολιτισμός, προς όφελος της οικονομίας της αγοράς, των «ομάδων συμφερόντων» που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο και τελικά της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας.
*τα στατιστικά και οικονομικά στοιχεία προέρχονται από εκθέσεις της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α., τις εφημερίδες «Wall Street Journal», «Stuttgarter Zeitung», «Έθνος» και «Ελευθεροτυπία». Η συνέντευξη της Ναόμι Κλάιν δημοσιεύτηκε στο «Βήμα». |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
|
|
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας
|