patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Ισημερινός στα όρια.

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιαν 10, 2024 10:51 pm    Θέμα δημοσίευσης: Ισημερινός στα όρια. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Αυτή την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, είδαμε στις ειδήσεις σε όλο τον κόσμο ένα σενάριο πρωτοφανούς βίας, στον Εκουαδόρ, κυρίως στο Γκουαγιακίλ, αλλά και στην πρωτεύουσα Κίτο.

Αυτή την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, ο Fito Macías, ο αρχηγός μιας εγκληματικής φατρίας που ονομάζεται Los Choneros, απέδρασε από τη φυλακή Guayas. Αυτό ήταν το επεισόδιο που παρακίνησε τον πρόσφατα ορκισμένο πρόεδρο Daniel Noboa να διατάξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Εκουαδόρ, το διάταγμα επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να ενεργούν για τη δημόσια ασφάλεια. Τη Δευτέρα , επενέβησαν στις φυλακές του Ισημερινού για να πειθαρχήσουν τους κρατούμενους με βίαιες μεθόδους και να προσπαθήσουν να ελέγξουν τις φυλακές.

Σε απάντηση, την επόμενη μέρα, εγκληματικές συμμορίες πραγματοποίησαν μια σειρά επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα, από λεηλασίες στο Ιστορικό Κέντρο του Κίτο, προσωρινές εισβολές και απαγωγές ανθρώπων στα πανεπιστήμια του Γκουαγιακίλ, κλείσιμο δρόμων, κάψιμο λεωφορείων και ακόμη και εισβολή τηλεοπτικό πρόγραμμα που μετέδωσε πώς εγκληματίες έπαιρναν ομήρους εργαζόμενους στο τηλεοπτικό στούντιο.

Στο τέλος της ημέρας, ο Πρόεδρος Noboa διέταξε ένα νέο επίπεδο κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την εκτίμηση ότι υπάρχει μια εσωτερική ένοπλη σύγκρουση, η οποία επιτρέπει στο κράτος να αναστείλει ακόμη περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα, και εφάρμοσαν απαγόρευση κυκλοφορίας απο τις 11 το βράδυ.εως τις 5 το πρωί και άλλα μέτρα ακόμη πιό δύσκολα.

Προφανώς όλα αυτά δεν προκύπτουν από το πουθενά, η κρίση του καπιταλισμού είναι το απαραίτητο έδαφος για να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν οι εγκληματικές συμμορίες. Μπορούμε να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που βαθαίνουν το σενάριο της κοινωνικής επιδείνωσης: Η οικονομική κρίση του 2014 και του 2015 με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που έχει επηρεάσει ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. δύο διαδοχικές κυβερνήσεις με βαθιά φιλελεύθερα μέτρα, του Λένιν Μορένο και του Γκιγιέρμο Λάσο. Ο αντίκτυπος της ψευτοπανδημίας COVID-19 ήταν πολύ βαθύς στον Εκουαδόρ. Πολλοί δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι τα λιμάνια στις ακτές του Ισημερινού έγιναν μέρος των οδών διακίνησης ναρκωτικών. καθώς και η δολαριοποιημένη οικονομία του Ισημερινού που διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος από τη διακίνηση ναρκωτικών με την ανοχή των ΗΠΑ.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει επεισόδια βίας να εκτοξευθούν στα ύψη στον Ισημερινό. Από το 2018 έως το 2023, ο αριθμός των ανθρωποκτονιών αυξήθηκε κατά 800%, από 6 σε 46 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2023. Πρόκειται για αριθμούς που ξεπερνούν εκείνους της Βραζιλίας και του Μεξικού, για παράδειγμα, που είναι από τις πιο βίαιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ένας εκ των υποψηφίων για την προεδρία, ο Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο, δολοφονήθηκε αμέσως μετά από εκλογικές εκλογές, μόλις δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η αλήθεια είναι ότι η εργατική τάξη και η νεολαία έχουν κινητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ενάντια στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στον Ισημερινό, τόσο στο ξέσπασμα του Οκτωβρίου του 2019 όσο και στην Εθνική Απεργία του Ιουνίου 2022. Λόγω έλλειψης επαναστατικής ηγεσίας, αυτές οι μεγάλες κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης δεν έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους, η ηγεσία των διαδηλώσεων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατέληξε σε συμφωνίες με τον Moreno το 2019 και τον Lasso το 2022, και τίποτα δεν έχει αλλάξει, τα αιτήματα που παρουσιάζονται είναι περιορισμένα και δεν λύνουν τα προβλήματα από μια υλική βάση, αν και δεν χορηγήθηκαν καν.

Η μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση λυγίζει μπροστά στην «εθνική ενότητα»
Δυστυχώς, τόσο η Revolución Ciudadana όσο και η CONAIE , υπό πίεση, υποκύπτουν και εντάσσονται στη χορωδία του Προέδρου Daniel Noboa που καλεί για εθνική ενότητα για την καταπολέμηση των εγκληματικών συμμοριών. Τόσο ο Rafael Correa από την Revolución Ciudadana όσο και ο Leonidas Iza από το CONAIE δημοσίευσαν στα κοινωνικά τους δίκτυα την υποστήριξή τους στο κράτος της εξαίρεσης, στο όνομα της Εθνικής Ενότητας.Είναι μια παγκόσμια τακτική με την ανυπαρξία των αντιπολιτευτικών κομμάτων να παίζουν τον ρόλο της διπλής πατερίτσας και την αριστερά να γίνεται όλο και πιο ροζ.

Για ποια εθνική ενότητα μιλάμε; Πώς μπορεί να υπάρξει «ενότητα» συμφερόντων μεταξύ εργατών και αγροτών μαζί με τους ολιγαρχικούς καπιταλιστές μεγιστάνες που τους εκμεταλλεύονται; Εθνική ενότητα ανάμεσα σε αυτούς που σφαγίασαν αγρότες, εργάτες και νέους στην εξέγερση του Οκτωβρίου του 2019 και των θυμάτων της; Η ιδέα λοιπόν είναι να παρουσιαστεί μια αντιπαράθεση μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών και του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Αλλά αυτό είναι ψευδές.

Πρώτον, οι εγκληματικές συμμορίες είναι μέρος του σάπιου καπιταλισμού του Ισημερινού(Εκουαδόρ). Η τεράστια επιχείρησή του πολλών εκατομμυρίων δολαρίων δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη συμπαιγνία των επιχειρηματικών και χρηματοπιστωτικών τομέων και του ίδιου του κρατικού μηχανισμού (αστυνομία, στρατός, δικαστήρια,...).

Δεύτερον, το «δημοκρατικό κράτος δικαίου» δεν είναι ουδέτερος θεσμός, αλλά είναι το άμεσο όργανο των συμφερόντων της καπιταλιστικής ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Οποιοδήποτε μέτρο ενίσχυσης του μηχανισμού του αστικού κράτους και των εξουσιών του, με τη δικαιολογία της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον εναντίον των εργαζομένων.

Γνωρίζουμε ότι το κράτος έχει μεγαλύτερο στρατιωτικό μηχανισμό από τους διακινητές ναρκωτικών και μάλλον θα ελέγξουν την κατάσταση, θα συνεννοηθούν με τους διακινητές ναρκωτικών για να συνυπάρξουν σε αυτή τη νέα, ακόμη πιο τεταμένη κατάσταση. Όπως συμβαίνει στη Βραζιλία και το Μεξικό, για παράδειγμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το Εθνικό Κράτος συνυπάρχει με εγκληματικές συμμορίες, έχουν εκλέξει βουλευτές και ελέγχουν τις φτωχότερες γειτονιές των μεγαλουπόλεων.

Όλη αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί τη δημαγωγία των δεξιών λαϊκιστών όπως ο Nayib Bukele -και ο Jair Bolsonaro -που χρησιμοποιούν αυτές τις συνθήκες παρακμής για να κερδίσουν δημοτικότητα και ψήφους. Ο Μπολσονάρο δεν έκανε τίποτα για την καταπολέμηση του εγκλήματος κατά τη θητεία του ως πρόεδρος στην τεράστια Βραζιλία με τις άπειρες φαβέλες, αλλά ο Μπουκέλε στο Ελ Σαλβαδόρ έχει σημειώσει πρόοδο κατά των εγκληματικών συμμοριών, χρησιμοποιώντας βοναπαρτιστικές μεθόδους, συνδυάζοντας τη βάναυση καταστολή και την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και συμφωνιών με αρχηγούς συμμοριών, και ως εκ τούτου η δημοτικότητά του είναι μεγάλη.

Πριν από λίγο η Αργεντινή και ο πρόεδρος της Μιλέι(που χρήζει ψηχιατρικής εξέτασης) ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κίτο , εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, αυτόματα αυτό μας δημιουργεί εντυπώσεις ότι η καπιταλιστική κυβέρνηση του Ισημερινού κινδυνεύει και στήνει καταστ'ασεις για να πάρει καθεστωτικά μέτρα...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιαν 11, 2024 9:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η μεταφορά παλαιού ρωσικού και ουκρανικού εξοπλισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές του Ισημερινού θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως εχθρικό βήμα. Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη χώρα της Νότιας Αμερικής Βλαντιμίρ Σπρίντσαν, η θέση αυτή της ρωσικής πλευράς κοινοποιήθηκε στο επίσημο Κίτο.

Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι η πρεσβεία ελέγχει τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης. "Ο στρατιωτικός εξοπλισμός, η στρατιωτική σφαίρα, η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με άλλες χώρες είναι μια κλειστή περιοχή. Αυτό δεν αναφέρεται στον ανοιχτό Τύπο. Υπήρξε διαρροή, έγραψαν οι δημοσιογράφοι γι' αυτό. Ελέγχουμε τις πληροφορίες", είπε ο Sprinchan.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντάνιελ Νομπόα δήλωσε ότι σχεδιάζει να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντάλλαγμα αμερικανικές προμήθειες. Αυτό ανακοίνωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Canela πριν λίγες μέρες.Ο Noboa επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ισημερινός λαμβάνει βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίλυση της κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα λόγω των δραστηριοτήτων ένοπλων συμμοριών .«Πρώτον, θα υπάρξει ανταλλαγή ουκρανικού και ρωσικού παλιοσίδερου για σύγχρονο εξοπλισμό αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Προηγουμένως, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες επεσήμαναν ότι ορισμένα κράτη της Λατινικής Αμερικής διαθέτουν όπλα σοβιετικού τύπου, τα οποία θα μπορούσαν «αν το επιθυμούσαν» να τα μεταφέρουν στο Κίεβο.

Ωστόσο, η πρεσβεία μετέφερε τη θέση της Ρωσίας στις αρχές του Ισημερινού. "Οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να στείλουν αυτόν τον εξοπλισμό, ειδικά επειδή τον ονόμασαν παλιοσίδερα. Τον χρειάζονται όσοι γνωρίζουν πώς να χειρίζονται εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής...δηλαδή οι Ουκρανοί στρατιωτικοί στα μέτωπα του Ντονμπάς.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας