patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια» της ΠΓΔΜ

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 24, 2009 5:35 pm    Θέμα δημοσίευσης: Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια» της ΠΓΔΜ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σωρεία αντιδράσεων από Αλβανούς εντός και εκτός Σκοπίων έχει προκαλέσει η έκδοση της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνα σε εδάφη της σημερινής Μακεδονίας, εκτοπίζοντας τους ντόπιους κατοίκους».

Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι «οι Αλβανοί είναι γηγενείς στην περιοχή καταγόμενοι από τους αρχαίους Ιλλυρίους».

Στην εγκυκλοπαίδεια, επίσης, οι Αλβανοί αποκαλούνται «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός για αυτούς, ενώ αναφέρεται ακόμη, ότι οι αντάρτες του UCK, εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς, αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις και από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.

Επίσης, ο ηγέτης των αλβανών ανταρτών του UCK και νυν αρχηγός αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμετί, χαρακτηρίζεται «προσωπικότητα που διαδραμάτισε αμφιλεγόμενο ρόλο το 2001 τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε-στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ-με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μπερίσα τονίζεται- μεταξύ άλλων- πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ήταν απαραίτητη η παρέμβαση των ανωτάτων αρχών της ΠΓΔΜ και η διατύπωση ξεκάθαρης θέσης για την ομαλοποίηση της κατάστασης, διότι «κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ταυτότητα βασιζόμενος στη νοθεία της ιστορίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι μόλις επιστρέψει στα Σκόπια θα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος.

Η έκδοση έχει προκαλέσει την αντίδραση ακαδημαϊκών και ιστορικών στην Αλβανοί, ορισμένοι εκ των οποίων υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή την εγκυκλοπαίδεια κρύβεται «η κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Σκόπια».
Πηγη<<ΤΑ ΝΕΑ>>



Η πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στα Σκόπια απέστειλε σήμερα επιστολή προς την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU) με την οποία ζητά απ' αυτήν να επανορθώσει τις αναφορές, στην πρόσφατα εκδοθείσα εγκυκλοπαίδεια, περί εκπαίδευσης των Αλβανών ανταρτών του UCK από Βρετανούς και Αμερικανούς ειδικούς.
"Πρόκειται για ανακρίβειες. Δεν υπήρξε... καμία εκπαίδευση από τις βρετανικές δυνάμεις. Ζητάμε από τη MANU να επανορθώσει.

Το πώς θα το πράξει είναι δική της δουλειά",δήλωσε σχετικά ο πρέσβης της Μ.Βρετανίας στην ΠΓΔΜ Άντριου Κι.

Προηγουμένως και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια αντέδρασε έντονα για την αναφορά αυτή στην εγκυκλοπαίδεια,που επιμελήθηκε η MANU.

Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι οι Αλβανοί αντάρτες του UCK στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, διεκδικώντας περισσότερα δικαιώματα για τους Αλβανούς της χώρας, εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς ειδικούς.

"Πρόκεται για ψευδεπίγραφες, αβάσιμες και απαράδεκτες αξιώσεις της MANU.

Εκφράζουμε την βαθειά μας απογοήτευση για τη ΜΑΝU, η οποία επιχείρησε να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε γελοίες υποθέσεις",αναφέρθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ.


Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, ιστορικός στο επάγγελμα, Γιακούπ Κρασνίτσι δήλωσε σχετικά: "Από επιστημονικής άποψης, θα μπορούσα να πω ότι οι Μακεδόνες δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τη δική τους εθνική ταυτότητα. Δεν γνωρίζουν εάν είναι Μακεδόνες που δημιουργήθηκαν με διάταγμα του Τίτο, δεν γνωρίζουν εάν είναι Μακεδόνες οι οποίοι προέρχονται από το τσάρο Σαμουήλ, ενώ από την άλλη πλευρά, συχνά προσπαθούν να εμφανίζονται ως διάδοχοι του Μεγάλου Αλέξανδρου, ο οποίος είχε και ιλλυρική καταγωγή".


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM), του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κάλεσε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να τοποθετηθεί δημόσια για την εγκυκλοπαίδεια και έκανε λόγο για "περίεργη συμπεριφορά" της MANU, όσον αφορά τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα, κάθε φορά που βρίσκεται στην εξουσία το VMRO-DPMNE, του οποίου σήμερα ηγείται ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο Γκόρνταν Γκεοργκίεφ, αντιπρόεδρος του SDSM, δήλωσε σχετικά: "Το ζήτημα αυτό με την εγκυκλοπαίδεια είναι πολύ μεγάλο και ευαίσθητο και κατά την άποψή μας, υπάρχουν πολυάριθμες συμπτώσεις με μια σκοτεινή περίοδο του 2001, όταν πρόσωπα της MANU, συμπεριλαμβανομένου του Μπλάζε Ρίστοβσκι (σ.σ. ακαδημαϊκός, υπεύθυνος έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας ) παρουσίαζαν ιδιαίτερα προβληματικές θέσεις για τη διαίρεση της χώρας και την ανταλλαγή εδαφών. Κατά περίεργο τρόπο, σ' αυτή την περίπτωση, μέσω της επίσημης έκδοσης της Ακαδημίας και υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, παρουσιάζουν για ακόμη μια φορά τις ίδιες απόψεις".


Ο κ. Μπερίσα χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιεχόμενο της Εγκυκλοπαίδειας και δήλωσε ότι θα ήταν απαραίτητη η παρέμβαση των ανωτάτων αρχών της ΠΓΔΜ και η διατύπωση ξεκάθαρης θέσης για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

"Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ταυτότητα βασιζόμενος στη νοθεία της ιστορίας", τόνισε κατηγορηματικά ο Αλβανός πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι μόλις επιστρέψει στα Σκόπια θα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 24, 2009 6:25 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η «Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ» έχει ιδρυθεί απ’ τον Σόρος. Κι’ αυτό δεν το κρύβει ούτε ο ίδιος.
Επιστροφή στην κορυφή
ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 24, 2009 6:39 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ (ΨΕΥΤΟ)ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ.ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΜΠΛΕΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΕ <<ΙΣΤΟΡΙΕΣ>>ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ


ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Σεπ 25, 2009 7:49 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ο καθηγητής Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι συγγραφείς "Μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας, προσπαθούν να κλέψουν τα πάντα" από την ιστορία της Βουλγαρίας, ξεκινώντας από την εποχή του Μεσαίωνα και φτάνοντας έως το 19ο και τον 20ο αιώνα, με την προσπάθεια οικειοποίησης, όπως τόνισε, διακεκριμένων προσωπικοτήτων της πολιτικής, της επιστήμης και του πολιτισμού της Βουλγαρίας. Στην "εγκυκλοπαίδεια", αυτές οι προσωπικότητες παρουσιάζονται ως "αναπόσπαστα στοιχεία" της ιστορίας της ΠΓΔΜ, σε αντίθεση με την, τεκμηριωμένη με αποδείξεις, ιστορική αλήθεια, είπε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος επιστήμονας.

"Η βουλγάρικη ιστοριογραφία έχει πάψει να ασχολείται με τις ανοησίες των Σκοπίων και με τις επινοήσεις της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ. Κι εγώ προσωπικά κάποτε αντιδρούσα, αλλά τώρα απλώς σηκώνω τα χέρια και γελάω", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ


Και πρόσθεσε: "δεν είναι επαγγελματική συμπεριφορά να σχολιάζει κανείς αβάσιμες επινοήσεις, που παραβλέπουν τα γνωστά ιστορικά γεγονότα, τα γραπτά κείμενα".
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Σεπ 30, 2009 9:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων, αποφάσισε την απόσυρση της «μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας», μετά το σάλο που προκλήθηκε, κυρίως από αλβανικούς κύκλους (σιγά μη κάναμε εμείς τόση φασαρία...), για τις αμφιλεγόμενες αναφορές της εγκυκλοπαίδειας σχετικά με τους Αλβανούς στα Σκόπια...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας