patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Η τιμή του χρυσού ξεπερνά τα 1035 δολάρια

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
alfon
Site Admin


Συμμετέχουν: 20 Ιαν 08
Δημοσιεύσεις: 681
Τόπος: Ελλάδα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Οκτ 06, 2009 4:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η τιμή του χρυσού ξεπερνά τα 1035 δολάρια Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε σήμερα τα 1035 δολάρια ανά ουγγιά. Αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαπραγματεύεται πάνω από τα 1040$, και κανείς δε γνωρίζει που θα κλείσει μέχρι το τέλος της (συναλλακτικής) ημέρας.

************************************
6 Οκτωβρίου (Bloomberg) -- Ο χρυσός σημείωσε άνοδο-ρεκόρ λόγω της εκτίμησης οτι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί και θα διαβρώσει την αξία του δολαρίου, αυξάνοντας τη γοητεία του κίτρινου μετάλου για τους επενδυτές που θέλουν να διατηρήσουν τον πλούτο τους.
...
... Η τιμή σποτ βαδίζει προς την ένατη συνεχή ετήσια άνοδο, το μεγαλύτερο ράλι από το 1948 τουλάχιστον. Το δολάριο έπεσε κατά 0,6% σε σχέση με ένα καλάθι 6 άλλων νομισμάτων....
...
"Ο χρυσός συμπεριφέρεται σαν το απόλυτο νόμισμα" δήλωσε ο Τσιπ Χάνλον, πρόεδρος της Delta Global Advisors Inc. στην Huntington Beach της Καλιφόρνιας. "Οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν την ίδια νομισματική πορεία και προσπαθούν να ξαναφέρουν την ανάπτυξη μέσω του πληθωρισμού. Όλοι ανυσηχούν για το δολάριο, αλλά οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν να μισείς το δολάριο ενώ αγαπάς το ευρώ ή το γιεν."
...
... "Οι τιμές μπορεί να φτάσουν τα 1400$ μέσα σε 6 μήνες", είπε ο Χάνλον
...
"Η άνοδος του χρυσού τώρα άρχισε", δήλωσε ο John Brynjolfsson, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων ενός hedge fund της Καλιφόρνιας. "Καθώς οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν όλο και περισσότερα χρήματα, η ζήτηση χρυσού από ιδιώτες σαν επενδυτικό προϊόν και ανάχωμα απέναντι στον πληθωρισμό μοιραία θα αυξηθεί. Είναι ξεκάθαρο οτι ο χρυσός θα φτάσει τα 2000$ μέχρι το 2012, αν όχι πολύ νωρίτερα"...
...
Ο Alan Farthing, επικεφαλής του τομέα εμπορίας μετάλλων στην Ασία της Deutche Bank, είπε "Παρότι ο ρυθμός του πληθωρισμού είναι χαμηλός αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος μιας έκρηξής του στο μέλλον όλο και μεγαλώνει..." και προέβλεψε οτι η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 1150$ μέχρι το τέλος του χρόνου.


http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a6HmCq6IQClk
************************************


Αναδημοσιεύω, με την ευκαιρία, ένα άρθρο που είχε πρωτοδημοσιευτεί πριν δυόμισι χρόνια στο "Ρεσάλτο"

************************************

Το δολάριο σε ελεύθερη πτώση;

Αμπού Νικόλα αλ Γιουνάνι

Στο πρώτο τεύχος του «Ρεσάλτο» δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο «Ακριβό πετρέλαιο για ξεπεσμένο δολάριο». Σε κάποιο σημείο του άρθρου αυτού αναφέρεται η εκτίμηση ότι ο χρυσός θα έφτανε τα 500 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η εκτίμηση αυτή, που όταν γράφτηκε μπορεί να φάνταζε υπερβολική, πράγματι επαληθεύτηκε. Στο τέλος του χρόνου (του 2005), η τιμή μιας ουγγιάς χρυσού ήταν γύρω στα 520 δολάρια. Σήμερα, τρεισίμισι μήνες μετά, η ίδια ουγγιά χρυσού έχει φτάσει τα 600 δολάρια. Η φαινομενική αυτή «άνοδος» του χρυσού (στην πραγματικότητα πρόκειται για πτώση του δολαρίου) αναμένεται όχι μόνον να συνεχιστεί αλλά και να επιταχυνθεί.

Πλασματικό νόμισμα

Από το 1971 ήδη, το δολάριο είναι νόμισμα χωρίς αντίκρυσμα. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα νομίσματα, των οποίων οι εκδίδουσες αρχές εγγυώνται την αξία με τα αποθέματα της κεντρικής τους τράπεζας (άλλοτε σε χρυσό ή άλλα πολύτιμα μέταλλα, μετά τον πόλεμο σε δολάρια) οι ΗΠΑ δεν εγγυώνται την αξία του δολαρίου με οποιονδήποτε τρόπο.

Η βάση της τιμής ενός χαρτονομίσματος είναι η εμπιστοσύνη. Το αντίκρυσμα σε πολύτιμα μέταλλα, που ήταν παλιά η βάση του νομισματικού συστήματος, είχε ακριβώς αυτό το νόημα. Επειδή ο χρυσός, για παράδειγμα είναι εμπόρευμα με πραγματική αξία, ένα χαρτονόμισμα που είναι ανταλλάξιμο σε χρυσό εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι αυτή η εμπιστοσύνη που το κάνει χρήσιμο στις καθημερινές συναλλαγές, όχι η ανταλλαξιμότητά του σε χρυσό αυτή καθ’ εαυτή. Ο μπακάλης που πουλάει φέτα και παίρνει ευρώ, δεν το κάνει με σκοπό να πάει την ίδια μέρα στην τράπεζα και να αγοράσει με αυτά χρυσό. Από την άλλη, η ανταλλαξιμότητα ενός νομίσματος με πολύτιμα μέταλλα, στηρίζει την εμπιστοσύνη στο νόμισμα αυτό. Επειδή το χαρτονόμισμα μπορεί να ανταλλαχτεί με χρυσό, μπορεί να ανταλλαχτεί και με οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα.

Όταν το δολάριο έπαψε να έχει χρυσή βάση, μπόρεσε να κρατήσει την τιμή του, επειδή, παρ’ ότι είχε χάσει τη βάση στην οποία στηριζόταν η εμπιστοσύνη που ενέπνεε, δεν είχε χάσει την ίδια την εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη αυτή απλά στηριζόταν πλέον σε άλλες βάσεις. Στη δύναμη της αμερικάνικης οικονομίας. Στην δύναμη επίσης των αμερικάνικων όπλων.

Σήμερα που η κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά ανθηρή είναι, το δολάριο βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Το μόνο πράγμα που το κρατάει είναι ο ρόλος του σαν παγκόσμιου αποθεματικού, και διεθνούς μέσου συναλλαγών. Όσο οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες πουλάνε το πετρέλαιο σε δολάρια, όσο η Κίνα εξάγει τα προϊόντα της σε δολάρια και κρατάει – τεχνητά – σταθερή ισοτιμία ανάμεσα στο νόμισμά της και το νόμισμα των ΗΠΑ, τα δολάρια είναι όχι απλά χρήσιμα αλλά και απαραίτητα. Υπάρχει λοιπόν ένα πλέγμα διεθνών σχέσεων που κρατάει το δολλάριο τεχνητά υπερτιμημένο, πολύ πάνω από την πραγματική του αξία. Η εμπιστοσύνη στο δολάριο σήμερα, δε στηρίζεται ούτε στη χρυσή βάση του, ούτε κάν στην ανθηρότητα της αμερικάνικης οικονομίας. Στην πραγματικότητα, όπως το ίδιο το δολάριο, έτσι και η εμπιστοσύνη σε αυτό δεν έχει πλέον καμία βάση. Στηρίζεται μόνον στη δύναμη της συνήθειας. Η βάση της εμπιστοσύνης που εμπνέει το δολάριο είναι... η εμπιστοσύνη που εμπνέει το δολάριο. Με άλλα λόγια, το δολάριο πλέον στηρίζεται σε μια πρόληψη.

Ο εφιάλτης

Αυτό το πλέγμα όμως είναι ασταθές. Απ’ τη μιά μεριά, οι μεγάλοι ιδιοκτήτες δολαρίων - Κίνα, Ιαπωνία, πετρελαιοπαραγωγές χώρες – έχουν συμφέρον να παραμείνει υπερτιμημένο το δολάριο, καθώς κάθε πτώση του συνεπάγεται απαξίωση των αποθεμάτων τους. Από την άλλη μεριά όμως, έχουν και συμφέρον να ξεφορτωθούν τα χαρτάκια, παίρνοντας στη θέση τους πραγματικές αξίες – εμπορεύματα, πρώτες ύλες κλπ. Και σίγουρα δεν τις συμφέρει να συνεχίσουν να πουλάνε μαζεύοντας και άλλα χαρτάκια. Ιδιαίτερα όταν καταλαβαίνουν ότι η πρόληψη του δολαρίου - όπως κάθε πρόληψη - δε μπορεί να διαιωνίζεται επ´ άπειρον.

Η περίπτωση θυμίζει έναν πελάτη τράπεζας που δε μπορεί να ξεπληρώσει το δάνειό του. Όσο πληρώνει έστω και λίγα, η τράπεζα μπορεί να αποφεύγει να τον οδηγήσει σε πτώχευση, γιατι καταστρέφοντας τον θα χάσει και τα χρωστούμενα. Αν όμως καταλάβει ότι κάποιος άλλος ετοιμάζεται να του κάνει κατάσχεση, τότε θα τρέξει να το κάνει πρώτη, ωστε να μπορέσει να πάρει μέρος, έστω, από τα χρωστούμενα.

Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Οι μεγάλοι κάτοχοι δολαρίων έχουν συμφέρον να μην τα «σπρώξουν» στην αγορά, για να μην υποτιμηθεί το δολάριο. Τα κρατάνε λοιπόν, και κοιτάζουν ο ένας τον άλλο καχύποπτα. Από την άλλη, ο πρώτος που θα τα ξεφορτωθεί θα έχει και τις μικρότερες απώλειες. Ο τελευταίος θα μείνει με χαρτιά τα οποία κανείς δε θα παίρνει. Οι μικροί κάτοχοι δεν έχουν λόγο να περιμένουν. Από την άλλη μεριά, δημιουργούν ένα κλίμα ολοένα και μεγαλύτερης ανησυχίας. Υπάρχει ο «κίνδυνος» (μακροπρόθεσμα η βεβαιότητα) κάποια στιγμή να ξεπεραστεί το όριο της συλλογικής υπομονής, και να τρέξουν όλοι να τα ξεφορτωθούν. Τότε τα πράσινα χαρτάκια, έχοντας χάσει την πλασματική αξία που τους δίνει η πρόληψη, θα επανέλθουν στην πραγματική τους αξία: θα γίνουν πατσαβούρια τα οποία, σαν τα μάρκα της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, θα χρησιμεύουν μόνο για καύσιμα στο τζάκι ή για ταπετσαρία στους τοίχους.

Εγκλημα ...

Στη βάση της πρόληψης του δολαρίου, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εισάγουν από τον υπόλοιπο κόσμο εμπορεύματα, εξάγοντας σε αντάλλαγμα καλοτυπωμένα χαρτάκια. Ο μέσος Αμερικάνος πολίτης απολαμβάνει ένα επίπεδο ζωής το οποίο βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με την παραγωγική δυνατότητα της χώρας του. Και οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη χρηματοδοτούν με τον ιδρώτα τους αυτό το επίπεδο ζωής. Διασφαλίζουν έτσι την εσωτερική σταθερότητα της υπερδύναμης, που της δίνει τη δυνατότητα να επεμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο μαφιόζο – με τη διαφορά ότι αντί να πληρώνονται για να παρέχουν προστασία, πληρώνονται για να υπονομεύουν.

Πριν έξι περίπου χρόνια, τρείς χώρες – το Ιράν, το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα – πήραν μια απόλυτα λογική απόφαση. Αποφάσισαν να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχαναν ευκαιρία να απειλούν τις χώρες αυτές. Το νέο τότε ευρώ τους έδινε επι τέλους μια εναλλακτική λύση. Σίγουρα δεν ήταν καλή εναλλακτική λύση – ένα νόμισμα που στηριζόταν όχι σε μία οικονομία, όχι σε μία κυβέρνηση, όχι σε ένα εθνικό κράτος, αλλά σε ένα αμάλγαμα από ανομοιογενείς οικονομίες, κυβερνήσεις, έθνη. Οπωσδήποτε όμως ήταν καλύτερο από το να συνεχίσουν να πληρώνουν το νταβατζή που τις απειλούσε.

Σε απάντηση οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν αυτές τις τρεις χώρες «άξονα του κακού» (όπως κάνουν σήμερα με τη Συρία, που επίσης έχει μετατρέψει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε ευρώ). Έβαλαν μπροστά το σχέδιο που, μέσω της γιγαντιαίας προβοκάτσιας της 11ης Σεπτέμβρη, οδήγησε στην κατοχή του Ιράκ. Ο στόχος ήταν διπλός: Αφ’ ενός να αποδείξουν ότι η όποιος αποτολμούσε να «επιτεθεί» στο δολάριο θα εκμηδενινζόταν, και αφ’ ετέρου, παίρνοντας στα χέρια τους το πετρέλαιο του Ιράκ, να μπορέσουν να στηρίξουν για ένα διάστημα την οικονομία τους. Είναι γνωστό ότι τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν επίθεση – με το κατάλληλο πρόσχημα – και στις άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ιράν) μετά την επιτυχή έκβαση του πολέμου στο Ιράκ. Φυσικά οι μικρές χώρες του Κόλπου - εμιράτα, Κατάρ, Κουβέΐτ, Ομάν – θα υποτασσόντουσαν χωρίς μάχη μετά την ήττα των τοπικών μεγάλων δυνάμεων.

... και τιμωρία

Τα πράγματα όμως πήγαν στραβά. Ο Ιρακινός λαός δε δέχτηκε την κατοχή. Αντί, όπως υποστήριζαν ότι θα γίνει οι «νεοσυντηρητικοί» ηλίθιοι που περιβάλλουν και κινούν το Μπους, να καλωσωρίσει τους ελευθερωτές του, ξεκίνησε έναν αγώνα αντίστασης που όχι μόνο θυμίζει αυτών των βιετναμέζων, αλλά και τον ξεπερνάει. Τα σχέδια των νεοσυντηρητικών αποδείχτηκαν όνειρα θερινής νύχτας. Σε στρατιωτικό επίπεδο, η τυχοδιωκτική επίθεση στο Ιράκ απέδειξε ένα πράγμα: ότι οι ΗΠΑ είναι σήμερα ανίκανες να επιτεθούν οπουδήποτε. Από οικονομική άποψη, το φιάσκο ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Αντί να καρπώνονται τα κέρδη από την πώληση του Ιρακινού πετρελαίου, οι ΗΠΑ αναγκάζονται να χρηματοδοτούν μια κατοχή που έχει μετατραπεί σε πραγματική μαύρη τρύπα. Η κλίκα που περιτριγυρίζει τον Μπους θησαυρίζει από τις ρεμούλες, αλλά η εθνική οικονομία στενάζει κάτω από ένα βάρος που αδυνατεί να σηκώσει. Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Μπους, το Αμερικάνικο δημόσιο είχε, τουλάχιστον στα χαρτιά, πλεόνασμα. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, το δημόσιο χρέος έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η αμερικάνικη νομοθεσία βάζει ένα πλαφόν 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο δημόσιο χρέος. Το πλαφόν αυτό καλύφθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου του 2006. Η αμερικάνικη κυβέρνηση δε μπορεί πλέον να δανειστεί. Το αίτημα προς τη γερουσία αύξηση του πλαφόν απορρίφθηκε. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί γρήγορα κάποια λύση, αλλοιώτικα η κυβέρνηση δε θα έχει να πληρώσει τους μισθούς. Και βέβαια, δε θα έχει να χρηματοδοτήσει τη μαύρη τρύπα της Ιρακινής κατοχής.

Η απόπειρα λοιπόν να στηριχτεί το δολάριο μέσω της κατοχής του Ιράκ είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: να δώσει ένα ακόμη πλήγμα στο βαριά άρρωστο νόμισμα. Από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι η Ιρακινή κατοχή είναι φιάσκο, το δολάριο άρχισε να πέφτει – σε σχέση με τα πολύτιμα μέταλλα, με το πετρέλαιο, με τα κοινά μέταλλα. Ακόμη και σε σχέση με το ευρώ, για ένα διάστημα.

Η λύση που βρήκαν οι φωστήρες της αμερικάνικης κυβέρνησης ήταν να μάλουν πρόσω ολοταχώς τις μηχανές εκτύπωσης. Για να καλύψουν αυτή την απόφαση, η οποία θα κινδύνευε να τινάξει στον αέρα το δολάριο – το οποίο ήδη βρίσκεται στον αέρα, αποφάσισαν να σταματήσουν να ανακοινώνουν το συνολικό αριθμό δολαρίων που κυκλοφορούν ανά την υφήλιο (τον περίφημο δείκτη m3). Η απόφαση αυτή όμως, αντί να εμποδίσει την παραπέρα απαξίωση του δολαρίου, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια. Άρχισαν να κυκλοφορούν αναλύσεις που προέβλεπαν ότι η κατάργηση του m3 θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους του δολαρίου.

Η κατάργηση του m3 τέθηκε σε εφαρμογή την 23η Μαρτίου. Από εκείνη τη μέρα, το δολάριο ξεκίνησε μια ξέφρενη κούρσα προς τα κάτω. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν περάσει 20 μέρες από την 23η Μαρτίου. Μέσα στις 20 αυτές μέρες, το δολάριο έχασε:
Το 9% της αξίας του σε σχέση με το χρυσό (από 550 στα 600 δολάρια η ουγγιά)
Το 18% της αξίας του σε σχέση με το ασήμι (από 10,5 στα 12,75 δολάρια η ουγγιά)
Το 13% σε σχέση με το χαλκό
Το 9% σε σχέση με το δείκτη GFMS (μέση τιμή 6 μετάλλων στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου)
Το 9% σε σχέση με το πετρέλαιο

Όλα δείχνουν ότι πράγματι, το δολάριο μπήκε στην τελική ευθεία προς την κατάρευση. Μένει να δούμε αν θα βρεθεί τρόπος να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής.

Το Ευρώ

Η πτώση του δολαρίου δημιούργησε αρχικά μια ευφορία για το ευρώ, που φαινόταν να ανεβαίνει – ενώ στην πραγματικότητα έμενε σταθερό. Η τιμή για παράδειγμα του χρυσού έμενε καρφωμένη στα 330 ευρώ ανά ουγγιά για αρκετά χρόνια. Το ίδιο και η τιμή του πετρελαίου. Η ευφορία όμως αυτή δε θα μπορούσε να κρατήσει επ’ άπειρο. Η σαθρή βάση του ευρώ έγινε πασιφανής μετά την αποτυχία επιβολής του ευρωσυντάγματος. Η αυταπάτη ότι η ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να γίνει ένα καλύτερο υποκατάστατο των ΗΠΑ κατέρευσε. Από εκείνη τη στιγμή, το ευρώ έχει αγγαλιάσει το δολάριο και κατρακυλάει μαζί του.

Διάφοροι ευρωπαίοι αναλυτές, ερμηνεύοντας σωστά τα προβλήματα του δολαρίου και προβλέποντας την πτώση του, θέλουν να πιστεύουν ότι το ευρώ (και επομένως ο δικός τους τρόπος ζωής) θα γλιτώσουν. Ισχυρίζονται λοιπόν (χωρίς να το εξηγούν) ότι το αυτό θα συμβεί. Αγνοούν το γεγονός της εντυπωσιακής σταθερότητας στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου τον τελευταίο χρόνο. Αγνοούν επίσης το γεγονός ότι η οικονομία έχει παγκοσμιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Όπως δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει να δουλεύει χωρίς προβλήματα μία ρώσικη επιχείρηση όταν η σοβιετική ένωση κατέρρεε, έτσι δεν είναι δυνατόν να μείνει αλώβητη η ευρωπαϊκή οικονομία όταν καταρρεύσει η αμερικάνικη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πια ο μεγαλύτερος παραγωγός, είναι όμως ο μεγαλύτερος καταναλωτής προϊόντων. Χάνοντας την αγορά των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα καταρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα.
_________________
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
So-oldier _of_ the Queen!

Rudyard Kipling
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6549

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Οκτ 06, 2009 7:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

http://www.independent.co.uk/news/business/news/the-demise-of-the-dollar-1798175.html

Στην πρωινη εφημεριδα του Λονδινου ειχε φωτογραφια με ενα σκισμενο δολαριο και εγραψε ο Ρομπερτ Φισκ συγκεκριμενα οτι οι συζητησεις ειναι προχωρημενες αναμεσα σε Ρωσους, Αραβες, Κινεζους για το τελος και επισημα του $ στις συναλλαγες των κρατων αυτων μεταξυ τους...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
alfon
Site Admin


Συμμετέχουν: 20 Ιαν 08
Δημοσιεύσεις: 681
Τόπος: Ελλάδα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Οκτ 07, 2009 12:32 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

[quote:4c8b95259b="vngelis"]http://www.independent.co.uk/news/business/news/the-demise-of-the-dollar-1798175.html

Στην πρωινη εφημεριδα του Λονδινου ειχε φωτογραφια με ενα σκισμενο δολαριο και εγραψε ο Ρομπερτ Φισκ συγκεκριμενα οτι οι συζητησεις ειναι προχωρημενες αναμεσα σε Ρωσους, Αραβες, Κινεζους για το τελος και επισημα του $ στις συναλλαγες των κρατων αυτων μεταξυ τους...


Η ιστορία αυτού του άρθρου έχει ιδιαίτερη πλάκα.
Το άρθρο μιλάει για μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αράβων, Ρώσων, Κινέζων, Ιαπώνων, Γάλλων και Βραζιλιάνων, οι οποίες στοχεύουν στη σταδιακή αντικατάσταση, μέσα στα επόμενα 9 χρόνια, του δολαρίου αρχικά από το χρυσό και αργότερα από ένα καλάθι νομισμάτων συν χρυσού, για την αγορά πετρελαίου. Καταλήγει με την πρόταση:

"Αυτά τα σχέδια θα αλλάξουν την όψη των διεθνών χρηματικών συναλλαγών", είπε ένας Κινέζος τραπεζίτης. "Η Αμερική και η Βρετανία πρέπει να ανησυχούν πολύ. Θα μάθετε πόσο πολύ από τον πάταγο των διαψεύσεων που θα προκαλέσει αυτή η είδηση."

Όπερ και εγένετο. Το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg έσυρε το χορό με διάφορες διαψεύσεις - του Σαουδάραβα κεντρικού τραπεζίτη που χαρακτήρισε την είδηση "απολύτως εσφαλμένη", του Ιάπωνα υπουργού οικονομικών που δήλωσε οτι δεν ξέρει τίποτε για το φόνο ("εγώ πρόβατα έβοσκα εδώ παραπέρα") και διαφόρων οικονομικών αναλυτών που δήλωσαν, πάνω-κάτω, "μπα, δε φαντάζομαι".

Φυσικά το Bloomberg δεν έκανε τον κόπο να επισημάνει στους αναγνώστες του οτι γενικά όταν γίνονται μυστικές συνομιλίες για οποιοδήποτε θέμα, κανείς δεν περιμένει να τις επιβεβαιώσουν οι συμμετέχοντες. Και οτι ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συμμετέχοντες έχουν κάθε συμφέρον να τις διαψεύσουν για να μη δημιουργηθεί πανικός σε σχέση με το δολάριο πριν προφτάσουν να ξεφορτωθούν τουλάχιστον μέρος των αποθεμάτων τους.

Ίσως ο αρθρογράφος του Bloomberg περίμενε να ακούσει κάτι σαν "Και βέβαια κάνουμε μυστικές διαπραγματεύσεις, δεν τόμαθες; Έχεις ακόμη δολάρια; Χα χα, την πάτησες!", και ανακουφίστηκε όταν αντί γι αυτό άκουσε: "Μυστικές διαπραγματεύσεις; Όχι βέβαια, ποιος λέει τέτοια πράγματα; Κοιμήσου ήσυχος και αύριο πρωί-πρωί έλα να συζητήσουμε για κάτι δολάρια που πουλάω, σκέτο τεφαρίκι και με προοπτικές να ανέβουν".

Ένας άλλος εξαιρετικός αναλυτής, ο Jon Nadler, μας βεβαιώνει οτι απ όλες τις πηγές που ρώτησε αφού έσκασε η είδηση, κανείς δεν περιμένει την αντικατάσταση του δολαρίου σα μέτρου κοστολόγησης του δολαρίου πριν το 2018(!) - η παρένθεση και το ερωτηματικό είναι του εκλεκτού αυτού κυρίου, ο οποίος προφανώς ξαφνικά έννοιωσε οτι έχει ξεμείνει με πολλά δολάρια στα χέρια του. Και δεν παρατήρησε βέβαια, οτι το 2018 είναι ακριβώς η καταληκτική ημερομηνία που αναφέρει το άρθρο της Independent.

Από τη μεριά μας δε μπορούμε να πιστέψουμε οτι οι κεντρικοί τραπεζίτες των αναφερθέντων χωρών, και πολλών άλλων ακόμη, κοιμούνται ήσυχοι γνωρίζοντας την ποσότητα των δολαρίων που έχουν στα σεντούκια τους. Και δε μπορεί παρά να σκέφτονται το τι θα μπορούσαν να κάνουν για να ξεφορτωθούν τουλάχιστον μέρος τους. Και δεν πιστεύουμε βέβαια οτι το δολάριο θα συνεχίσει να υπάρχει, πόσο μάλλον να είναι το γενικό αποθεματικό νόμισμα, στα επόμενα λίγα χρόνια (και λέγοντας λίγα εννοώ λιγα, όχι μέχρι το 2018). Για τις συγκεκριμένες συνομιλίες και σχέδια που αναφέρει ο Φισκ δε μπορούμε να ξέρουμε αν αληθεύουν. Και αν δεν αληθεύουν αυτά πάντως, κάτι παρόμοιο δε μπορεί παρά να γίνεται.
_________________
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
So-oldier _of_ the Queen!

Rudyard Kipling
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
σαράφης
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Οκτ 08, 2009 10:42 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

1055
Επόμενη στάση 1100.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Οκτ 08, 2009 11:39 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Πέφτουν τα τάλλαρα (dollars);
Ας κλαιν που τάχουνε.
Επιστροφή στην κορυφή
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6549

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Οκτ 09, 2009 1:14 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ταραχες στο Ντιτροιτ απο 5,000 ατομα που περιμεναν για επιδοματα ανεργιας...
http://www.freep.com/article/20091007/NEWS01/91007043/1320/Chaos-reigns-at-Detroit-aid-event

http://www.youtube.com/watch?v=zWw6oowo3wA&feature=player_embedded

Το τελος του $ στο τηλεοπτικο καναλι Ρωσια σημερα

Οι κεντρικες τραπεζες της ασιας, κορεα, φιλλιπινες, ταιβαν. ταυλανδη υποστηριζουν το δολλαριο μην βουλιαξη στην Wall Street Journal

http://online.wsj.com/article_email/SB125498941145272887-lMyQjAxMDI5NTA0ODkwODg5Wj.html



Το Τελος του Δολλαριου στο καναλι Φοξ του Μερντοχ

http://www.youtube.com/watch?v=QwFpy9N43rQ&feature=player_embedded
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
alfon
Site Admin


Συμμετέχουν: 20 Ιαν 08
Δημοσιεύσεις: 681
Τόπος: Ελλάδα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Οκτ 13, 2009 1:53 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Συνεχίζεται η πτώση του δολαρίου, παρά την προσπάθεια στήριξης από κεντρικές τράπεζες ασιατικών κυρίως χωρών.
Φαίνεται οτι όσα δολάρια και να αγοράσουν, δε γίνεται να απορροφήσουν την ολοένα αυξανόμενη παραγωγή κολόχαρτων της Fed.

Σε σχέση με το χρυσό (1065 $ η ουγγιά πριν από λίγο), το δολάριο έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας του...
...και με το Ευρώ (1ευρώ=1,4862$) το χαμηλότερο σημείο της χρονιάς, αλλά όχι της ιστορίας (είχε φτάσει το 1 Ευρώ = 1.6 $ στις 22/4/08) - βέβαια από τότε μέχρι σήμερα έχει χάσει και το Ευρώ ένα μέρος της αξίας του.

Θρήνος στους κύκλους όσων πληρώνονται σε δολάρια...
_________________
When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
Go, go, go like a soldier,
So-oldier _of_ the Queen!

Rudyard Kipling
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας