patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Η κρίση και στο Ντουμπάι

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Επισκέπτης
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Νοέ 30, 2009 8:19 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η κρίση και στο Ντουμπάι Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Στο Ντουμπάι οι Εμίρηδες έκαναν χιονοδρομικά κέντρα μέσα στην καυτή έρημο, τα οποία ήθελαν μόνο για την ενεργειακή τους συντήρησή, τα λεφτά που βγάζει όλο τον χρόνο η Ελλάδα και κάτι παραπάνω.
Έκαναν παγοδρόμιο στην έρημο, έκαναν γκαζόν στην έρημο το οποίο πότιζαν όλη μέρα, άλλαξαν τα σύνορα θάλασσας και της στεριάς και έφτιαξαν ξενοδοχεία 10 και 15 αστέρων για την υπέρτατη απόλαυση των πλουσίων αυτής της γης.
Και αυτή η Βαβέλ των εμίρηδων του Ντουμπάι σταμάτησε λόγω της κρίσης και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Όπως κάθε «απλός οικογενειάρχης» έτσι και οι Εμίρηδες του Ντουμπάι, όλα τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια τα έκαναν με δανεικά, βάζοντας φυσικά ενέχυρο το καθημερινό «ντούπου – ντούπου» των πετρελαιοπηγών τους.
Όμως η οικονομική κρίση έκανε τους πλούσιους πελάτες του Ντουμπάι να ακυρώσουν τις αγορές αυτών των εντυπωσιακών σπιτιών στην ανακαινισμένη έρημο, ενώ παράλληλα η πτώση της τιμής του πετρελαίου από τα 120 δολάρια το βαρέλι στα 60 δολάρια, δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας για τον δανεισμό τους.
Υπάρχουν ισχυροί φόβοι ότι η αδυναμία του κρατικής ιδιοκτησίας κολοσσού Dubai World and Nakheel να πληρώσει τα ύψους 59 δισ. δολ. χρέη του, μπορεί να αναζωπυρώσει την παγκόσμια κρίση. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο ότι θα χαρακτηρίσει αυτό το νέο φαινόμενο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης –να παθαίνουν κραχ και στάση πληρωμών οι Εμίρηδες του Ντουμπάι– είναι επιπλέον φτώχεια και ανασφάλεια.
Παγκοσμίως λοιπόν όλοι στρέφουν τα βλέμματα τους σε μετοχές και τοποθετήσεις, που το Ντουμπάι έχει επενδύσει χρήματα, γιατί εκτιμούν ότι ενδεχομένως να τα αποσύρει για να βγει από την αρνητική οικονομική θέση.
Στην Ελλάδα το επενδυτικό σκέλος του κράτους του Ντουμπάι, έχει ένα ποσοστό στον όμιλο MIG. Μακριά από τις επικίνδυνες τοποθετήσεις και τις μετοχές των ασιατικών τραπεζών που καταρρέουν έμειναν οι επενδυτές στην Ασία, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ενδεχόμενο αδυναμίας του Ντουμπάι να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, θα βαθύνει την οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η πιστωτική κρίση.
Στο Τόκιο και στο Χονγκ Κονγκ «στοίχειωσαν» από τις υποψίες για το ενδεχόμενο επενδυτές να έχουν εκτεθεί στην εταιρεία Dubai World and Nakheel του Ντουμπάι, που κατασκεύασε τα νησάκια σε σχήμα φοινικόδεντρου στον περσικό κόλπο και σχεδίαζε πόλεις από το Πακιστάν μέχρι την Αφρική.
Το Εμιράτο το οποίο βγήκε από την αφάνεια και έγινε ένας παγκόσμιος εμπορικός και τουριστικός προορισμός, είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από τους πιστωτές της εταιρείας, που ανήκει στο κράτος να συμφωνήσουν να παγώσουν χρέη δισεκατομμυρίων, ως πρώτο βήμα προς την ανασυγκρότηση.
Η εταιρεία, ένας τεράστιος όμιλος ο οποίος ηγήθηκε της επέκτασης του εμιράτου, είχε υποχρεώσεις 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, ενώ το συνολικό χρέος του εμιράτου ανέρχεται σε 80 δισεκατομμύρια.
Οι ειδήσεις αυτές ταρακούνησαν όσους πίστευαν ότι «ανακάμπτουν» από την κατάρρευση των αυτοκινητοβιομηχανιών, της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ και τα τοξικά που απείλησαν να διαλύσουν (το ήδη διαλυμένο) παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πέρυσι.
Αναμένουν οικονομική υποστήριξη από το Άμπου Ντάμπι, το οποίο όπως και το Ντουμπάι είναι μέλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και παράγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου των Εμιράτων. Αλλά όλοι θεωρούν βέβαιο ότι το Ντουμπάι θα πρέπει να εγκαταλείψει το οικονομικό μοντέλο που εστίασε στις βαριές επενδύσεις στα ακίνητα και τις εισροές ξένων κεφαλαίων και εργασίας.
Την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές από τη Σεούλ μέχρι το Σίνδει ανησυχούν ότι τα χρήματα που περίμεναν από τα μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά προγράμματα του Ντουμπάι, ανάμεσα στα οποία και το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, δεν θα πληρωθούν.
Η αυστραλιανή κατασκευαστική εταιρεία Leighton Holdings εκφράζει φόβους για το αν θα πάρει τα χρήματα που της οφείλονται από κάποια οικοδομικά προγράμματα στο Ντουμπάι.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας