patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Ταϊβάν: θα μπουν οι Κινέζοι;

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
vngelis



Συμμετέχουν: 28 Νοέ 08
Δημοσιεύσεις: 6526

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 03, 2022 9:19 am    Θέμα δημοσίευσης: Ταϊβάν: θα μπουν οι Κινέζοι; Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Νέα στρατιωτική επιχείρηση έρχεται;

https://warnews247.gr/erchetai-pagkosmio-sok-rosika-mme-i-kina-tha-epitethei-me-pliri-ischy-xefortonetai-chreografa-ton-ipa-pekino-politiki-panoukla-i-pelozi-pyrodotise-narki/
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Κατερίνα
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Αύγ 05, 2022 10:37 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Μετά από μέρες έντονων εικασιών και αποφυγής από τις αρχές των ΗΠΑ, η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε χθες στην Ταϊπέι της Ταϊβάν με αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Τέτοιες απερίσκεπτες και αντιδραστικές προκλήσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά της Κίνας είναι πιθανό να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Πίσω από όλη την υποκρισία της «υπεράσπισης της δημοκρατίας», ο πραγματικός σκοπός της Πελόζι είναι να προωθήσει τα στενά συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και τα στενότερα εκλογικά συμφέροντα του Δημοκρατικού Κόμματος. Την ίδια στιγμή, η άρχουσα τάξη της Κίνας χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία για να στρέψει την προσοχή της από μια αυξανόμενη εσωτερική κρίση σε «εχθρούς στο εξωτερικό».

Το ταξίδι της Πελόζι έγινε αφότου το Κογκρέσο ψήφισε τον νόμο για τα CHIPS and Science, μια τεράστια νομοθεσία 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει επιδοτήσεις 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες για την κατασκευή και επέκταση των εγκαταστάσεων κατασκευής τσιπ.

Ο Πελόζι είναι η νούμερο 3 "φιγούρα" στην κυβέρνηση των ΗΠΑ,και μην ξεχνάμε δεν έχει εξουσιοδότηση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βάση του συντάγματος.
Πέρασε τη ζωή της επιτιθέμενη στα συμφέροντα της αμερικανικής εργατικής τάξης στο Κογκρέσο και είναι μία εξαιρετικά αντιδημοφιλής πολιτικός στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Έτσι αποφάσισε να επισκεφθεί την Ταϊβάν - Η υψηλότερη βαθμίδα επίσκεψης Αμερικανού αξιωματούχου τα τελευταία 25 χρόνια - προκειμένου να ταπεινώσει άμεσα την Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της.

Όταν ανακοίνωσε τα πραγματικά της σχέδια να επισκεφθεί την Ασία, η Ταϊβάν δεν ήταν στο επίσημο δρομολόγιο , αν και επίσης δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε τα σχέδια να επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η Κίνα απάντησε με διάφορες απειλές, καθιστώντας σαφές ότι το θεωρεί μια μεγάλη πρόκληση. "Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια. Η Κίνα θα λάβει ισχυρά και αποφασιστικά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

Στις έξι ημέρες πριν από την επίσκεψη, τουλάχιστον τρία κινεζικά κυβερνητικά υπουργεία εξέδωσαν εννέα προειδοποιήσεις σχετικά με την επίσκεψή της. Η Πελόζι αγνόησε κατάφωρα όλες αυτές τις προειδοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση της Ταϊβάν, την πλέον φιλοαμερικανική κυβέρνηση ισχυρίστηκαν πολύ πρίν, στις 19 Ιουλίου ότι δεν ήξεραν εάν η Πελόζι είχε σχέδια να επισκεφθεί την χώρα, και όταν τους ζητήθηκε να επιβεβαιώσουν αν η επίσκεψη Πελόζι ήταν αληθινή το έκαναν μόλις λίγες ώρες πριν φτάσει. Όταν έφτασε η συνάντηση, ο εκτελεστικός πρόεδρος Σου Ζεντσάνγκ εξέφρασε αόριστα πώς «καλωσορίζει κάθε ξένο επισκέπτη για επίσκεψη»...

Το τρέχον ταξίδι της Πελόζι στην Ασία είναι μέρος μιας περιοδείας των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ασία, σε μια προφανή προσπάθεια να τους προσελκύσει ενάντια στην Κίνα, τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Αμερικής για αγορά και επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Η σύντομη εμφάνιση της Πελόζι (έφυγε βιαστικά από τη χώρα στις 4:45 μ.μ. την επομένη της άφιξής της) ήταν σε μεγάλο βαθμό μια τεράστια και συμβολική προσβολή για τον κύριο αντίπαλο της Αμερικής.

Γιατί όμως να κάνεις μια τέτοια προσβολή; Και γιατί το κάνεις τώρα;

Πιο πρόσφατα, η συνεχιζόμενη, σχετική παρακμή του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ έχει τονιστεί από ταπεινωτικές αποτυχίες που έχουν κλονίσει σοβαρά την εξουσία του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν άλλη μια δαπανηρή ήττα στον πόλεμο αντιπροσώπων τους με τη Ρωσία στην Ουκρανία, μετά από μια ανησυχητική υποχώρηση από τον 20ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η πιο σημαντική ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο, είναι σαφές σε όλους ότι δεν μπορούν πλέον να επιβάλλουν απερίσκεπτα τη θέλησή τους σε άλλους. Διάφοροι αντίπαλοι των ΗΠΑ αρχίζουν να προσεγγίζουν αντίπαλες χώρες, για να εξασφαλίσουν τη δική τους σφαίρα επιρροής.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο από άποψη οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος, επεκτείνει την αγορά και τη γεωπολιτική της επιρροή εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού της «πίσω αυλής», πραγματοποιώντας συχνότερες στρατιωτικές ασκήσεις σε επίδειξη δύναμης.

Έτσι, ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψης της Πελόζι ήταν να υπενθυμίσει στην Κίνα ότι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ παραμένει μεγιστάνας στην παγκόσμια πολιτική και δεν θα «εκφοβιστεί» για υποταγή από έναν ανερχόμενο αντίπαλο.

Η μπλόφα υπονομεύεται εν μέρει από τις διαιρέσεις εντός της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ, με το γραφείο του Μπάιντεν και το Πεντάγωνο που φέρεται να αντιτίθενται στο ταξίδι της Πελόζι, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει ένα εντελώς νέο μέτωπο με μια εχθρική πυρηνική δύναμη. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να βυθίζονται στο τέλμα της Ουκρανίας.

Η Πελόζι έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό προκλητικής συμπεριφοράς προς την Κίνα και ο Μπάιντεν προφανώς απέτυχε να τη συγκρατήσει, παρόλο που έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι το ταξίδι «δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή». Αυτές οι διασπάσεις υψηλού επιπέδου αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της αποδυνάμωσης του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

Η αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές και ο αυξανόμενος "προστατευτισμός" έχουν φέρει επίσης στο επίκεντρο την Ταϊβάν. Η Ταϊβάν παράγει τα περισσότερα από τα μικροτσίπ στον κόσμο και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών (μετά την Κίνα, και ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα). Μετά από μια αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της ψευτόπανδημίας Covid-19, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα επιθυμούν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες αυτών των ζωτικών εξαρτημάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επένδυσαν πρόσφατα μεγάλες επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή τσιπ ημιαγωγών για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ταϊβάν, αλλά είναι μια αργή και δαπανηρή διαδικασία. Πίεσε επίσης την TSMC να μειώσει τις πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ την ώθησε να ανοίξει εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες(Στην Αριζόνα), αναγκάζοντας ουσιαστικά τους Ταϊβανέζους να παραδώσουν βασικές τεχνολογίες που εμπλέκονται στην κατασκευή ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ φαίνεται ότι απέτυχαν, καθώς η βιομηχανία τσιπ της Κίνας είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο. Σύμφωνα με το Bloomberg , 19 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της βιομηχανίας τσιπ στον κόσμο τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, κατά μέσο όρο, προέρχονται από την Κίνα.

Επίσης ο σύζυγος της Πελόζι, Πολ Πελόζι, βρίσκεται υπό έλεγχο για τις συναλλαγές του σε μετοχές ημιαγωγών εν μέσω ισχυρισμών για συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών. Τον Ιούνιο, αγόρασε μετοχές στην Nvidia , μια αμερικανική εταιρεία τσιπ. Στη συνέχεια πούλησε 25.000 μετοχές της Nvidia με ζημία την ημέρα πριν το Σώμα εγκρίνει τον νόμο για τα CHIPS and Science. Συνολικά, οι παγκόσμιες μετοχές ημιαγωγών δέχθηκαν πλήγμα λόγω του ταξιδιού της Πελόζι και της αβεβαιότητας που προκάλεσε.

Η αντιπροσωπεία της Πελόζι δεν μπορεί να υποχωρήσει από φόβο γιατί θα φανεί ότι εκφοβίζεται από την Κίνα, την οποία αναμφίβολα θα εκμεταλλευονταν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές. Για αυτό το ασήμαντο κέρδος, η κορυφαία ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο μαχαιριών με έναν αντίπαλο με πυρηνικά όπλα.

Ομοίως, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει τώρα να ανταποκριθεί στις προηγούμενες απειλές του ή να αντιμετωπίσει την πτώση του κύρους του. Επιπλέον, καθώς ο κινεζικός καπιταλισμός βυθίζεται σε μια βαθύτερη κρίση και επιδεινώνεται από τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού για τον έλεγχο του COVID-19 που έχουν προκαλέσει εκτεταμένη δυσαρέσκεια, το ΚΚΚ βασίζεται όλο και περισσότερο σε μια σοβινιστική στάση απέναντι στην Ταϊβάν ως τρόπο εκτροπής της εγχώριας εργατικής τάξης.

Σε τέτοιες εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες, ένας μόνο σπινθήρας μπορεί να έχει ένα καταστροφικό αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα.

Η επίσκεψη έδωσε επίσης την ευκαιρία στους αστούς πολιτικούς της Ταϊβάν να δηλώσουν την πίστη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως «θεματοφύλακες της ταϊβανέζικης δημοκρατίας». Μέσα σε λίγα λεπτά από την αποχώρηση της Πελόζι, τα αφεντικά του DPP δημοσίευσαν φωτογραφίες μαζί της στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ είναι εντελώς αδιάφορος για τα συμφέροντα ή τις φιλοδοξίες του λαού της Ταϊβάν. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που επέτρεψαν στο Kuomintang υπό την ηγεσία του Chiang Kai-shek να διατηρήσει το εξαιρετικά βάναυσο καθεστώς του στην Ταϊβάν μετά την εκδίωξή του από την Κίνα στην επανάσταση του 1949. Με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, τα πολιτιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα του Ταϊβανέζικου λαού καταπνίγονταν για δεκαετίες υπό την κυριαρχία του Τσιάνγκ Κάι-σεκ .

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970, η μετατόπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή την έκανε να εγκαταλείψει εν μέρει την υποστήριξη για τη δικτατορία του Κουομιντάνγκ και αντ' αυτού να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την Κίνα κατά της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Τώρα, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ εναποθέτει τις ελπίδες του στους ηγέτες της αστικής τάξης του DPP που κάποτε πολέμησαν την κινεζική δικτατορία Κουόμιντανγκ δημιουργημα και αυτο ,του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Η κυβερνητική πολιτική της στο νησί έχει αλλάξει με τις δεκαετίες, αλλά ένα πράγμα παραμένει το ίδιο: έχει τις ρίζες της στα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

Θέλουν ξαφνικά οι Ηνωμένες Πολιτείες να υπερασπιστούν τα πραγματικά δικαιώματα της δημοκρατίας του λαού της Ταϊβάν; Καθόλου.
Από την υποστήριξή του στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και τις ανείπωτες θηριωδίες της στην Υεμένη, μέχρι την προδοσία των Κούρδων, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ έχει αποδείξει ότι η «δημοκρατική ανησυχία» του είναι μόνο ένα φύλλο συκής για τα ιμπεριαλιστικά του συμφέροντα.

Η "υπεράσπιση της δημοκρατίας της Ταϊβάν" ταυτίζεται με την υποταγή των μαζών του νησιού στη βούληση των πιο βάναυσων και αντιδραστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του κόσμου. Αλλά η Ταϊβάν είναι μόνο μία από τις ασκήσεις που ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ διεξάγει για να διατηρήσει την κυριαρχία του στον κόσμο.

Η επιμονή της Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν, αναμφίβολα έφερε το ΚΚΚ σε δύσκολη θέση. Ενώ η Κίνα λέει στις μάζες της ότι η Πελόζι δεν τολμά να δράσει, το καθεστώς δεν μπορεί να κυριαρχήσει απολύτως σε ό,τι συμβαίνει στο διεκδικούμενο έδαφός του.

Σε μια πρώτη απάντηση, η Κίνα επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς σε χιλιάδες προϊόντα της Ταϊβάν. Στη συνέχεια ανακοίνωσε έξι ημέρες μαζικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε ύδατα που ελέγχονται από την Ταϊβάν, οι οποίες, σύμφωνα με την Ταϊβάν, ισοδυναμούσαν με αποκλεισμό. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε αργότερα ότι περίπου 21 μαχητικά αεροσκάφη PLA εισήλθαν στη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Ταϊβάν.

Είναι απολύτως πιθανό η Κίνα να λάβει περαιτέρω υλικά μέτρα για να τιμωρήσει την Ταϊβάν. Ποια θα είναι αυτά τα μέτρα μένει να φανεί. Μια πιθανότητα είναι ένας πλήρης ναυτικός αποκλεισμός, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να εκθέσει το κινεζικό ναυτικό σε κλιμακούμενη σύγκρουση με το ναυτικό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.Μέχρι εκεί έχω ικανούς τους γραφειοκράτες του ΚΚΚ να φτάσουν,εκτός και αν νιώσουν ότι απειλούνται οπότε θα αναγκαστούν να εισβάλουν στην Ταιβάν όπως αντίστοιχα έκανε ο Πούτιν στην Ουκρανία,αλλα δύο ανοιχτά μέτωπα και μάλιστα με ήττα, για τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ θα σημαίνει γρηγορότερη πτώση του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ό,τι κι αν πρόκειται να συμβεί, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ έχει διαταράξει σοβαρά μια ευαίσθητη κατάσταση λόγω της ραθυμίας και της βλακείας τους. Ενώ ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να καθησυχάσει τα πράγματα τονίζοντας ότι «δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», η Πελόζι ανέτρεψε εν μία νυκτί μια διφορούμενη διπλωματική ισορροπία που είχε κατασκευαστεί προσεκτικά εδώ και δεκαετίες για βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος.

Η γήρανση του αμερικανικού και παγκόσμιου καπιταλισμού κινείται από κρίση σε κρίση, θέτοντας σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές ξανά και ξανά. Οι εργατικές τάξεις στην Ασία, την Αμερική και τον κόσμο πρέπει να υπολογίσουν τις αντίστοιχες άρχουσες τάξεις τους για να τερματίσουν αυτό το τρελό στοίχημα με μια σοσιαλιστική επανάσταση.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας