patari.org Αρχική σελίδα patari.org
Χώρος συζήτησης της πατριωτικής αριστεράς
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Οι σπίθες ανάβουν σε περιοχές με εθνικιστικό χαρακτήρα.

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Σοφός
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Αύγ 05, 2022 11:04 pm    Θέμα δημοσίευσης: Οι σπίθες ανάβουν σε περιοχές με εθνικιστικό χαρακτήρα. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Eνα Σοσιαλιστικό Κίνημα αναδύεται στη Χώρα των Βάσκων.

Η δημιουργία του Σοσιαλιστικού Κινήματος ( Mugimendu Sozialista , MS) στη Χώρα των Βάσκων, το οποίο ενθαρρύνει την ανάδυση ενός μαζικού κομμουνιστικού κινήματος και υπερασπίζεται τον διεθνή χαρακτήρα του σοσιαλισμού είναι γεγονός.

Παρά την προφανή έλλειψη διαμαρτυριών λόγω της ψευτόπανδημίας, μια διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία. Στη Χώρα των Βάσκων, οι κινητοποιήσεις ανέκτησαν δυναμική, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Το Mugimendu Sozialista στη Χώρα των Βάσκων περιλαμβάνει διάφορες οργανώσεις που τοποθετούνται ενάντια στην επίσημη πτέρυγα της βασκικής αριστεράς που δίνει προτεραιότητα στην ευημερία της ανώτερης μεσαίας τάξης. Το Gazte Koordinadora Sozialista (GKS) εμφανίστηκε σε μια εποχή που η βασκική αριστερά άρχιζε να αποκτά ερείσματα ως θεσμικό κόμμα με επιρροή στην ισπανική πολιτική. Σε αυτή την κρίσιμη φάση και σε συνάρτηση με τη φτωχοποίηση που προκάλεσε η καπιταλιστική κρίση, η ταξική συνείδηση ​​και το ενδιαφέρον για τον σοσιαλισμό έχουν ξαναξυπνήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, είδαμε την άνοδο αυτού του πολιτικά ανεξάρτητου εργατικού κινήματος, το οποίο έχει μια διεθνή προοπτική και έναν σαφή, κοινό στόχο: την οικοδόμηση ενός σοσιαλιστικού κράτους.

Αυτή η αλλαγή συνείδησης οφείλεται στην καπιταλιστική κρίση που επιταχύνθηκε τελικά από την ψευτοπανδημία αν και προσπάθησε να την κουκουλώσει και να αναλάβει αυτή της ευθύνες για την κρίση...αλλά δεν τα κατάφερε. Η πανδημία σε πρώτη φάση περιόρισε αρχικά το εργατικό κίνημα μέσω μέτρων τιμωρίας και κοινωνικού ελέγχου. Ταυτόχρονα όμως, βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαδικασία που ριζοσπαστικοποίησε τον πληθυσμό, η οποία μπορούσε γρήγορα να εκδηλωθεί σε κοινωνικές εκρήξεις. Μερικά συμπτώματα αυτού είναι η διαμαρτυρία του GKS στις 29 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτουςαλλά και η φετινή διαδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας. Με την εμφάνιση ομάδων όπως οι GKS, UIB, ITAIA και τα « Kontseilu Sozialistak » (Σοσιαλιστικά Συμβούλια), γίναμε(εμείς ηλεκτρονικοι) μάρτυρες μιας διαδικασίας κινητοποίησης σε διάφορους τομείς της βασκικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων, των πανεπιστημίων, των γυναικών, του χώρου εργασίας κ.λπ.

Αυτή είναι η απάντηση στην ανάγκη να οργανωθούμε ως τάξη και να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα και πιο σοβαρές επιθέσεις της άρχουσας τάξης στην εργατική τάξη και τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έχω διαβάσει σπουδαία παραδείγματα ανερχόμενης ταξικής πάλης στην χώρα των Βάσκων. Για παράδειγμα, ακτιβιστές "πολέμησαν" για τη φοιτητική οργάνωση στη σχολή ψυχολογίας στο Σαν Σεμπαστιάν πέρυσι. Αντίστοιχα ένα άλλο ακολούθησε στη Σχολή Εκπαίδευσης στη Βιτόρια. Αυτό δείχνει τη σημασία της οργάνωσης ως τάξης και ότι οι πραγματικές νίκες είναι δυνατές σε αυτή τη βάση.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι η δημιουργία πλατφορμών όπως η ITAIA και η Kontseilu , που εξαπλώνονται σε κάθε περιοχή και ενώνουν τον αγώνα των εργαζομένων και των εργαζομένων στο σύνολό τους, αντίστοιχα. Από τη μία, αυτές οι πλατφόρμες απεικονίζουν τον προσανατολισμό του αγώνα - ενωμένος με την εργατική τάξη - για τη χειραφέτηση των γυναικών, που αντιπροσωπεύει τη ρήξη με τον αστικό φεμινισμό. Από την άλλη, υπογραμμίζουν τις μεθόδους ταξικής πάλης στο εργατικό κίνημα. Στη διαδήλωση της 3ης Μαρτίου (η επέτειος της σφαγής απεργών εργατών στη Βιτόρια το 1976 από το καθεστώς του Φράνκο), η βικτωριανή Kontseilu οργανώθηκε μαζί με το GKS σε ένα σοσιαλιστικό μπλοκ και μαζί συγκέντρωσαν τεράστιο αριθμό ακτιβιστών και υποστηρικτών.

Ωστόσο, η πιο ορατή και μαζική κινητοποίηση των πλατφόρμων και των κινημάτων έγινε στις 29 Ιανουαρίου, τόσο στο Μπιλμπάο όσο και στην Παλόμα, κάτω από μαχητικά συνθήματα: «Ενάντια στη δικτατορία της αστικής τάξης», ενάντια στην « οικονομική και πολιτική επίθεση της αστικής τάξης». Αυτά τα συνθήματα προσέλκυσαν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, κυρίως νέους που υφίστανται τις συνέπειες του συστήματος.

Δικαίως περιγράφουν την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων και την άνιση κατανομή. Αντιδρούν επίσης στην καταστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Αυτό συμβαδίζει με την αύξηση του κοινωνικού ελέγχου μέσω περιορισμών, αστυνομικής καταστολής και ποινικοποίησης των νέων. Επιπλέον, κανένα πολιτικό κόμμα, συμπεριλαμβανομένης της αριστεράς που συμμετείχε σε κυβέρνηση κάποια στιγμή, δεν μπόρεσε να βελτιώσει τις συνθήκες για την εργατική τάξη.

Ο σημερινός αγώνας δεν στοχεύει στη βελτίωση του συστήματος αλλά στην υπέρβαση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που έχει αποδειχθεί ανίκανο να λύσει τα φλέγοντα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Αντίθετα, είναι η πηγή αυτών των προβλημάτων. Από αυτή την άποψη, το GKS και τα σοσιαλιστικά κινήματα( MS) τονίζουν την ανάγκη να οργανωθούν ανεξάρτητα από την αστική θεσμική πολιτική και να επικεντρωθεί ο αγώνας της εργατικής τάξης στην οικοδόμηση του σοσιαλιστικού κράτους.

Είναι απαραίτητο να οργανωθεί η εργατική τάξη με στόχο την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Η εναλλακτική στο σημερινό σύστημα πρέπει να είναι αυτή που θα βάζει τις ανάγκες της εργατικής τάξης πάνω από τα καπιταλιστικά κέρδη: αυτός είναι ο σοσιαλισμός! Πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό διεθνώς, παίρνοντας ως παράδειγμα τον αγώνα του σοσιαλιστικού κινήματος( ΜS) στη Χώρα των Βάσκων.


Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η αστική επανάσταση προσπάθησε με επιτυχία να διαιωνίσει την κυριαρχία της αστικής τάξης, ενώ η προλεταριακή επανάσταση στοχεύει να εξαλείψει το προλεταριάτο ως τάξη στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Η διάρκεια αυτής της περιόδου εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την επιτυχία της επανάστασης και της μετάπτωσης στον σοσιαλισμό και την εγκαθιδρυση της εργατικής τάξης ως την μοναδικη...(Λ.Τ)
Επιστροφή στην κορυφή
κάτω το ΝΑΤ0-ΕΕ-ΗΠΑ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Αύγ 06, 2022 4:09 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Τουρκία: «Καμπάνα» της UEFA στη Φενέρ - Οπαδοί της φώναζαν «Πούτιν» στο ματς με τη Ντινάμο Κιέβου
https://www.skai.gr/news/sports/tourkia-kampana-tis-uefa-sti-fener-opadoi-tis-fonazan-poutin-sto-mats-me-ti-ntinamo-kievou
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    patari.org Αρχική σελίδα -> Πολιτική συζήτηση Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias - Διορθώσεις:Αλφόνσος Πάγκας